Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Leguán zelený - krystalky v moči

Dobrý den,
před týdnem jsem si domů přivezla 3 měsíce staré mládě Leguána zeleného. Zpočátku se nedal vzít do ruky, utíkal, švihal ocáskem, prostě zdravé mládě. Po třech dnech začal být nějak moc krotký a jakoby unavený (nijak jsem ho netrápila, mám trpělivost a vím, že potřebuje čas). Teď pořád spí. Nechá se vzít na ruku - vypadá trošku vystrašeně, ale nijak se nebrání, na ruce hned usne, nechá se hladit. (Je to u mláděte normální, aby si tak rychle zvykl?) Z ruky ho i nakrmím, ale pak se nají sám i v terárku.
Poslední 2 dny začal otvírat tlamičku, vím, že leguáni často prskají, ale toto vypadá,jakoby lapal po dechu. Pravidelně mu terárko rosím, občas mu dám napít z kapátka, abych měla jistotu, že si vzal. V moči se mu teď objevily žluté krystalky. Vyjde z něho čirá tekutina a v tom něco jako sražená moč. Co by to mohlo být? Mám strach, že je nějak nemocný. Pořád jen odpočívá, je na stejném místě. Když ho dám pod žárovku, je pod žárovkou, pokud ho položím do stínu, zůstane tam.

Moc prosím o rady a zkušenosti chovatelů

Děkuji
Katka

Předmět Autor Datum
Dobrý den, nevypadá to být moc v pořádku, 3 měsíční mládě po týdnu u chovatele se má chovat přesně j… nový
MadMike 18.06.2017 09:12
MadMike
Dobrý den, v první řadě děkuji za odpověď. Leguánek se sám nenají, musím ho krmit z ruky, pít mu dá… nový
Kate.Sm 18.06.2017 10:28
Kate.Sm
To mládě určitě nevypadá OK, pokud je toto jeho, jak to napsat - "standartní denní kukuč" a navíc po… poslední
MadMike... 19.06.2017 12:03
MadMike...

Dobrý den,
nevypadá to být moc v pořádku, 3 měsíční mládě po týdnu u chovatele se má chovat přesně jak popisujete

Zpočátku se nedal vzít do ruky, utíkal, švihal ocáskem

+ jestli ten leguán usíná na ruce, je to vyloženě divné, zas mi tam ale nesedí to, že se v klidu nažere - žere hodně? jde si sám ke žrádlu? píšete že jen leží...
Moc v tuhém skupenství je OK, plazi "šetří s vodou" - je to u terestrických plazů normální. Kdyžtak to vyfoťte.
Napište jak velké a jak zařízené máte terárium - nejlíp pošlete fotku - + určitě fotku toho zvířete. Jinak samozřejmě nelze cokoliv poradit.

Dobrý den,
v první řadě děkuji za odpověď.

Leguánek se sám nenají, musím ho krmit z ruky, pít mu dávám z injekční stříkačky. Včera jsem byla ve zverimexu a paní říkala, že moč v takovémto stavu je naprosto normální. Ovšem horší bylo to, co jsem se dozvěděla pak. Ten chovatel, co od něj mám leguánka, se za chovatele pouze vydává, jinak je to prachsprostý překupník. Paní od něj brala agamy a chameleony a do týdne ji zvířata vychcípaly. Je pravděpodobné, že zvíře strádalo už předtím a teď se to na něm začalo projevovat.
Každopádně pro leguána mi dala nějaké vitamíny a kontakt na lékařku pro plazy. Pokud se nezlepší, v úterý jedeme.

Terárium mám velké 120 x 90 x 50 cm
podestýlka borová kůra
50W UVB žárovka
50W UVA žárovka denní světlo
ve stínu 28°C
výhřevné místo přes 35°C
vlhkost přes den kolem 65% (s tím trošku bojuju, ucpala jsem část ventilací a pravidelně rosím terárko) v noci 80 - 90%
krmím sedmikráskama, listy pampelišek, malin, jahod, nastrouhanou mrkví, listy a květy jetele, občas kousíček banánu

To mládě určitě nevypadá OK, pokud je toto jeho, jak to napsat - "standartní denní kukuč" a navíc pokud nežere a je nepohyblivej, je to blbé - určitě těžko tady nějak tvrdit co mu je - návštěva veterináře - specialisty Vás nemine (tady je extrémně důležité dobře vybrat doktora).

Jen pár postřehů z toho co vidím a čtu:

- terárium je pro leguána zatím zbytečně veliké, to zvíře tam může být nadměrně stresováno a je tam dost "na ráně". Jsou pak mnohem déle plašší a špatně žerou - ale netroufnu si napsat jak moc to teď konkrétní stav mohlo ovlivnit

- nechci nic předjímat, ale pravděpodobně tam máte dvě 50W v podstatě obyčejné žárovky a žádné využitelné UV, pokud jedna z nich není halogenidová výbojka (má předřadník - krabičku mezi lampou a zásuvkou) - mohu se samozřejmě mýlit, ale zářivky 50W se nedělají (a wolframové žárovky žádné UVB nemají). Víte značku a typ těch světel? Každopádně pokud se má leguán kde vyhřát, nebude to příčina problému. To místo, na kterém je vyfocený leguán je vyhřívací místo? tam má těch cca 35° ?

- rozhodně nedoporučuji dlouhodobě omezovat větrání za účelem zvýšení vlhkosti - to je cesta jen k problémům. Pokud to, co je vidět na fotce je "jediné" větrání terária, určitě to již více neomezujte

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru