Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ked dracik skace ako zmyslov zbaveny

Ahojte,
potrebujem poradit. Mam pagekona riasnateho stareho cca pol roka zo zaciatku bolo vsetko v poriadku bol kludny bez problemov som ho brala na ruky liezol po mne, jedol ale poslednu dobu skace ako zdivety ked ho vratim do teraria alebo ked ho beriem ako by chcel rozbit skla , uteka mi z ruk a odkedy ho mam nelovi len z pinzety je. Budem rada ak mi poradite ci mu nieco nechyba alebo coho to moze byt dosledok lebo rosim kazdy den terarko je nanho dost velke aj zelene tam mam dost, a nakolko tam mam aj zive kvety (nejedovate pre pripad podotykam) tak mam podstielku stale vlhku. Mam aj vyhrevnu ziarovku tak neviem. Chovatelia ma mozno zabiju ale som len zaciatocnik a nikde sa o takomto probleme nepise. Mozno to ani nieje problem ale v takom pripade ho uz nebudem ani moct brat na ruky. Netusim bojim sa co s nim je aby taky splaseny neostal. Budem rada ked mi poradite.

Předmět Autor Datum
Nepatri do ruky, chovani je v poradku - neni to v zadnem pripade zvire na "mazleni" (plati o plazech…
lucifer 10.10.2017 08:26
lucifer
Nemoze to byt napr dobou parenia? Lebo neje nielen cvrckov ale ani ovocie. Lebo co viem plazy je pra…
Dráčik 10.10.2017 19:11
Dráčik
Prostě ho neberte do ruky a je to. Někteří plazi se nechají tahat, ale to neznamená, že byste to tak… nový
Afričan_jinde 11.10.2017 09:09
Afričan_jinde
nemůže to být věkem? prostě to už není mládě. Skoro u každýho plaza, kterýho jsem kdy měla se mláďta… poslední
ahoj1 11.10.2017 20:53
ahoj1

Nepatri do ruky, chovani je v poradku - neni to v zadnem pripade zvire na "mazleni" (plati o plazech vseobecne). Terarium s ciliaty je ciste "expozicni", manipulace s nimi neni vhodna. Nektere zvirata jsou sice velmi klidne (nas samec se ruky vubec neboji, treba) ale urcite to neni pravidlo.

Nemoze to byt napr dobou parenia? Lebo neje nielen cvrckov ale ani ovocie. Lebo co viem plazy je pravda ze niesu na maznanie ale gekony su zname tym ze nemaju problem s kontaktom s clovekom tak velmi nerozumiem preco sa chovanie tak rapidne zmenilo.

nemůže to být věkem? prostě to už není mládě. Skoro u každýho plaza, kterýho jsem kdy měla se mláďtata chovala nějak jinak než dospělej.
Jaký jsou možnosti:

Mladý zvíře ve vývinu může víc toužit po žrádle, takže neváhá přiběhnout a vylézt na ruku při krmení, dospělý to už dělat nebude.
Mládě je totálně plachý, s věkem vyroste sebevědomí a začne být na ruku agresivní
Mládě se bojí, takže je na přibližující se ruku agresivní, dospělej je flegmatik a je mu jedno, že na něj někdo šáhne
Mládě je tak mrňavý, že nevidí rozdíl mezi obrovskou rukou a šutrem a bude v klidu chodit po obojím, dospělý už bude člověka vnímat jako obrovský neškodný zvíře - nebude se ho bát, ale nebude po něm chtít chodit

je nutný to respektovat, nedá se to u plazů moc přecvičit, jedině nabízet potravu v klidu a pomalu z ruky, aby zvíře vědělo, že člověk je pro něj pozitivní věc, že ho ta obluda nepřišla sežrat, ale naopak nakrmit:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru