Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s dýcháním Agama Vousatá

Zdravím ve spolek potřeboval bych poradit, mám problém se samcem z mé chovné skupinky a chtěl bych se zeptat zda máte někdo zkušenosti či nějakou radu. Byl jsem na veterině u Dr.Slobody který mě teď docela vypekl ale od začátku:

Samec má problém s dýcháním nafukuje se mu silně tlama a někdy i zasípe. Již se s tím jednou léčil u jiného VET. který mu tenkrát předepsal Enroxil do tlamy každý den + vit. C na poměrně dlouhou dobu cca 30-40dní. Jelikož jsou obtíže podobné zahájil sem sám stejnou léčbu ale požadovaný výsledek se nedostavil a jel sem tedy za dr. Slobodou do Prahy (jsem z libereckého kraje). Tam udělal ještěrovi RTG prohmatal ho a shledal že nevidí že by plíce něco tlačilo a jestli nějaký zánět je na RTG vidět tak že je nerozjetý a neohrožuje ho to na životě.

Dostal jsem 5 ATB injekcí které se aplikovali obden a roztok na inhalaci (přesné látky nevím nemám momentálně u sebe papír ale mohu doplnit) Obtíže ovšem přetrvávají i po této léčbě natočil sem to doktorovi na video: (nejhorší je to ke konci videa 4:50) https://youtu.be/4EH-COzIrXg

S doktorem sem se domlouval že se mu po 10 dnech ozvu jaký je stav, což sem udělal. Nyní mi ale napsal že je už téměř na cestě do Ekvádoru a neví co dál s ještěrem.... Bral sem pana Slobodu jako machra a specialistu na plazi ale tento přístup mi zkazil mínění.

Obracím se tedy na zkušené chovatele jestli mají s tímto problémem nějaké zkušenosti.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V prvni rade bych se zameril na podminky v terariu, jestli tam neni nejaky zadrhel - tyhle dychaci p…
lucifer 01.11.2017 15:56
lucifer
Co se týče podmínek tak je přemístěn do karantény kde není písek takže žádná prašnost vlhkost se poh…
Exxon 01.11.2017 17:38
Exxon
Jeste dotaz - jak dycha kdyz spi, lezi v klidu normalne "vodorovne", nebo se snazi mit hlavu nahore?
lucifer 01.11.2017 22:17
lucifer
Teď když na něj koukám tak leží na zemi a hlavu má položenou na kameni takže vyvýšenou. Co to znamen…
Exxon 01.11.2017 22:24
Exxon
Kdyby to bylo horsi , tak se bude snazit treba oprit o zed, nekam vylezt - mit vyrazneji zvednutou p… nový
lucifer 01.11.2017 23:05
lucifer
Dobrá dík za postřehy, člověk se pořád učí :) Jinak co dáváš za céčko ? Celaskon nebo nějaké kapky ? nový
Exxon 02.11.2017 08:43
Exxon
Normalni "genericky" vitamin C - nesumivy v tabletkach, ono jde koupit v lekarne i praskovy "na vahu… nový
lucifer 02.11.2017 09:28
lucifer
Jasně chápu :) já měl injekčne vitamín C a nebo sem dával celaskon. Dávku teda také nevím spoléhal s… poslední
Exxon 02.11.2017 10:31
Exxon

V prvni rade bych se zameril na podminky v terariu, jestli tam neni nejaky zadrhel - tyhle dychaci problemy, infekce dychacich cest zvyknou byt nejcasteji kvuli chybe s vetranim, prilisnou vlhkosti, teplotou...vse OK? Ad. video - nevypada to nejak uplne tragicky = souhlas ze vylozene ohrozeny na zivote nejspis neni, a teda, tezko radit neco vic nez co uz se delo. Spravne by se melo zjistit jaka infekce - udelat ster a jeho kultivaci, testy na citlivost - dle toho se pak vybiraji antibiotika. ATB jsou vseobecne svinstvo a obrovska zatez pro organizmus, pokud to jen trochu jde tak se jim radeji vyhnout - kdyz uz neni zbyti, tak aspon nejak "na jistotu" ze zaberou na danou infekci.

Co se týče podmínek tak je přemístěn do karantény kde není písek takže žádná prašnost vlhkost se pohybuje mezi 35-40% teplota v teráriu je tedy trochu vyšší kolem 29-30°C na výhřevu je kolem 46°C Větrání vzhledem k velikosti řekl bych dostatečné cca 30*10cm vzadu a 20*15cm nahoře. Karanténní terárium má rozměry 50x50x50 osazeno UVB žárovkou 150 23W, bodovkou 25W halogen a biovitalkou na dosvícení.

Normalni "genericky" vitamin C - nesumivy v tabletkach, ono jde koupit v lekarne i praskovy "na vahu", ale hur se to doma davkuje pro maleho plaza. Kdyz 100mg tabletku rozpustim ve vode, mam priblizne predstavu kolik toho vzit do strikacky a kapnout do tlamky. Davku ted z hlavy nereknu, uz jsem nastesti par let nemusel nic takove resit.

Jasně chápu :) já měl injekčne vitamín C a nebo sem dával celaskon. Dávku teda také nevím spoléhal sem na to že se přebytek Vit.C snadno vyloučí z těla. Dával sem asi čtvrt tablety u samic to bylo jednoduché ty sežerou cokoliv takže i samotnou tabletu rozkousali a sežrali ale samec to plival takže to dostával tajně v něčem schované :D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru