Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá lapá po dechu?

Ahoj, chtěla bych od vás pomoc.
Má agama vousatá ( samec, 3 roky ) obývá terárko s menší samičkou, váha samce 400gramů, délka něják 50cm, 60cm, právě teď si nejsem jistá. Ocas má delší než tělo, terárko je velké:
80cm délka ( ze předu ) 40 m délka ( z boku ) 45cm výška.
Teplota ( teď v létě ) se pohybuje kolem 25 až 32, vlhkost se pohybuje kolem 50 až 60, někdy i 70.
Agamky vlhčíme, dáváme jim šváby, sarančata a cvrčky,, někdy vymáchané ve vitamínech. Mají tam i sépiovou kost, tu okousává ale jen samička. Mají tam i misku s vodou, z té ale nepijou, proto jim dávám pít z postřikovače. Asi jsou moc líní si tam dojít :-D
A mají tam i písek do hřišť. A velké kameny a mušle jako dekorace. Sníst je nemůžou. Do tlamy by se jim to nevešlo. Vůbec si toho nevšímají :-D

Teď k tomu problému.
Samec je líný, skoro vůbec se nehýbe, maximálně si zajde pro jablka dolů z poličky ( mají je tam nakrájené na malé kousíčky ) ale takto líný byl od té doby, kdy jsme ho koupili. A teď k tomu NEJHLAVNĚJŠÍMU PROBLÉMU!!!
Pořád "fuguje" nafukuje se a pak vydechne. Vypadá to jako by lapal po dechu. Včera ( 15. září ) jsme si všimli, že má na nosu kůži. Dnes ( 16. září ) jsme mu kůži odstranili. Měl strašně strašně ale strašně moc velký kus V NOSNÍ DÍRCE. Druhá dírka je ale čistá. A další věc je ta, že měl u tlamy jakoby další šupiny? Nebo seschlou kůži? Nevím co to bylo. Navlhčila jsem to, sáhla sem na to a bylo to jako snopek či sliz... FUJ! Dali jsme mu to pryč. Je možné, že to byla stará kůže která tam byla dlouho, proto z ní pak byl ten sliz nebo snopek nebo jak to nazvat? A byli jsme u veterináře, rovnou 2x poprvé mu dal nějakou injekci s vitamíny, prý pokud to nepřejde po 10 dnech, máme tam jít znova. Po injekci se mu to mírně zlepšilo, ale pořád to dělal. Tak jsme tam po 10 dnech zašli zase. Teď mu dal 2 injekce, myslím že jedna na roztáhnutí plic a jedna zase s vitamíny. Ale o té druhé injekci už si nejsem moc jistá.
Taky se mu to trochu zlepšilo.
Po několika dnech zde napíšu, jestli to už nedělá. Možná mu vadilo to v nosu?

( PS: nevím jestli je to důležité, ale ta samička na něm pořád leží. Podle mě to samci ale nevadí, to by jí snad zhodil ne? A stresem to být nemůže. Jsou spolu už od té doby, co jsme přinesli samičku domů. Měli se rádi, neubližovali si. Byl na ní hodný. )
Jo, a na fotce ta agama dole, to je ten samec.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
vidim jen prvni fotku - ostatni se nejak nepovedlo nahrat, na te prvni gama v celkem rozumne kondici…
lucifer 16.09.2018 21:45
lucifer
No místo bohužel nedovolí, hned nad poličkou mají žárovku takže tam je asi nejtepleji, listy pampeli…
Terka2882 16.09.2018 21:55
Terka2882
Proste to neni pro ne prirozena potrava, nebo myslite ze v australii rostou jablone? Spis travnata s…
lucifer 16.09.2018 22:08
lucifer
No v Austrálii asi jabloně nerostou, ale jablka jim dávám od té doby co je mám, tak nezvykli si na t…
Terka2882 17.09.2018 06:52
Terka2882
A ještě mám prosím otázku, jak jste říkal že jablka moc nedávat, co jim jako máme davat? Samička ji…
Terka2882 17.09.2018 17:53
Terka2882
Nemusite se bat ze to zvire umre hlady nebo zizni, pokud bude mit dostupne vse potrebne. Fakt neni p… nový
lucifer 17.09.2018 20:02
lucifer
Dobře, děkuji, doufám že agamákovi nic nebude, pro jistotu zajdeme ještě ve středu příští týden do v… nový
Terka2882 20.09.2018 18:20
Terka2882
Tak, omlouvám se že píšu tak opožděně ale řeknu vám tedy co se mezi tím stalo: Agamka to přestala dě… poslední
Terka2882 11.10.2018 14:17
Terka2882

vidim jen prvni fotku - ostatni se nejak nepovedlo nahrat, na te prvni gama v celkem rozumne kondici, z popisu: ta kuze v nose byva, obvykle to dostane ven bez problemu pri svleku cumaku - hlavy, ale nekdy tam zustane a jde pak tomu takhe pomoct. Terarko mi prijde pro dve dost male, tak na hrane. Dle toho co vidim - klasicke celosklenene, s uzkym pruhem vetrani na strope a pak neco malo pod kolejnickami, za ruzne infekce dychacich cest, problemy s dychanim muze vetsinou prave spatne vetrani teraria.

S tim souvisejici - neprehanejte roseni agam, ani nejake piti z ostrikovace - ony potrebuji te vody fakt minimum, je uplne normalni ze vubec nepiji pokud zerou nejake "zelene". A "zelene" se tomu rika proto ze je dobre jim davat hlavne nejake "listy" - ne nakrajene jablko. Uplne idealni od jara az do mrazu trhat venku listy pampelisky - kdyz je date do te misky s vodou, vydrzi klidne 2-3 dni, a agamy si vemou kdyz budou chtit. Jablko nedavat, vseobecne nejake ovoce, nebo krajenou zeleninu jen vyjimecne jako pamlsek.

Je v terariu i vyhrevne msito? Gradient 25-32°C je OK, ale chce tam mit i nejake vyhrevne misto - klasika treba vetsi plochy kamen pod zarovkou ktery mmuze mit 40-45°C. Maji zdroj UV-B, jaky a jak daleko od nich? Vseobecne se v tak malem terariu spatne dosahuje potrebneho - chtelo by vetsi, pokud misto doma dovoli.

No místo bohužel nedovolí, hned nad poličkou mají žárovku takže tam je asi nejtepleji, listy pampelišek jim dávám jak je možnost, někdy i kopretiny. Ale mohla bych se zeptat, proč jim nemám dávat jablka?
A o těch fotkách vím nevím proč nejdou.
A nějaký typ jak lépe provětat terárium?

Proste to neni pro ne prirozena potrava, nebo myslite ze v australii rostou jablone? Spis travnata savana az polopoust, sem tam nejake ty kere...
S vetranim je to tezke, u techhle celosklenenych terarii to nejde moc rozumne resit - teda, jak uz je to jednou hotove, nehnete s tim. Snad jedine misto casti dvirek - soupacek tam dat nejakou mrizku bych asi zkusil. Ten zdroj UV-B tam mate/jaky?

No v Austrálii asi jabloně nerostou, ale jablka jim dávám od té doby co je mám, tak nezvykli si na to? A to s těma mřížkama je velmi dobrý nápad! Děkuji! A to s tou žárovkou, tu jsem nekupovala já takže pak se musím zeptat takže odepíšu nějak v 16:00

A ještě mám prosím otázku, jak jste říkal že jablka moc nedávat, co jim jako máme davat? Samička ji Pampeliškové listy ale samec je třeba vůbec nejí. Ten jen ty jablka a ten hmyz. Skoušeli jsme skoro všechno ovoce, pak i sedmikrásky, ale nic.
(A tím všechno ovoce myslím jen některé, vím že některé ovoce je pro ně jedovaté, takže si dávám pozor.)

Dobře, děkuji, doufám že agamákovi nic nebude, pro jistotu zajdeme ještě ve středu příští týden do veterináře, už se skoro vůbec nenafukuje, ale pořád trošičku. Vlastně i věřím, že v tu středu tam možná ani nepůjdeme, má se doopravdy lépe :-)

Tak, omlouvám se že píšu tak opožděně ale řeknu vám tedy co se mezi tím stalo:
Agamka to přestala dělat, byli jsme rádi ale ted do zase dělá. Ale úplně minimálně. Dělá to hlavně když mu skoušíme dát jídlo, nemá to ze stresu?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru