Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama Vousatá třes hlavy

Dobrý den, naše agama má třes hlavy, nevíte čím by to mohlo být způsobeno? Ma vše co potřebuje, UVB žárovku měněnou každý půl rok, vitamíny i D3 i vápník (obalujeme potravu na střídačku do vitaminu s D3 a do vápníku, krmíme obden, rostlinná potrava a voda denně). Je to samec a samice je spolu s ním v teráriu a ta žádný problém nemá. Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
slo by to nejak bliz popsat, ten tres? Jake "vitaminy" konkretne pouzivate a jaky "vapnik"? Neprehan…
lucifer 09.04.2019 08:11
lucifer
Třes bych přirovnala k takovému třesu, jako když je člověku zima, nebo když se člověku třesou ruce,…
Katy704 09.04.2019 12:18
Katy704
Zacnu od teraria - relativne OK, jen bych dal ten UV kompakt tam kde je i vyhrevna zarovka - proste…
lucifer 09.04.2019 14:23
lucifer
Zdravim,takže samečkovi jsou tři roky,koupil jsem ho jako tříměsíční mládě,z počátku jsem ho měl zhr… nový
Tomáš1988 14.04.2019 10:53
Tomáš1988
Vse mi prijde v poradku, podminky OK. Na cas bych zkusil neobalovat krmeni vubec - ono jak uz jsem p… poslední
lucifer 14.04.2019 18:58
lucifer

slo by to nejak bliz popsat, ten tres? Jake "vitaminy" konkretne pouzivate a jaky "vapnik"? Neprehanet s tim. Pokud jsou podminky OK, strava je vyvazena jak ma byt, tak neni nutne do zvirat cpat neco dalsiho. Foto zvirete a teraria pripadne muze pomoct, ale mozna bych pak byl na vas zly. (popis vypada rozumne = necekal bych nejakou tragedii)

Zacnu od teraria - relativne OK, jen bych dal ten UV kompakt tam kde je i vyhrevna zarovka - proste at je na miste ktere maji zvirata v oblibe, at jsou k tomu dostatecne dlouho dostatecne blizko. Berte v potaz ze u techle UV-B usporek je dostatek UV dejme tomu do 20-25cm (v pripade Reptile UVB 200 25W). Na vyhrev je lepsi reflektorova zarovka - "bodovka", ktera pod sebou vytvori vyhrevne misto ktere by melo mit kolem 40°C - v zbytku teraria pak gradient dejme tomu 25 - 35°C. Jak je to v tomhle pripade netusim, chtelo by promerit. Jinak ale terarium myslim v pohode. Misto tech celkem hladkych vetvi by chcelo spis neco s hrubsi kurou, aby se jim po tom dobre lezlo. Ubral bych ty dve svetlejsi (vpravo spodni, vlevo vrchni)

Vidim tam misku se salatem a mrkvi. Misto toho uz jde venku nasbirat listy pampelisky - mnohem vhodnejsi a k dispozici od jara az do mrazu. Salatu se vyhnout uplne, pokud je to mozne (jen nouzovka kdyz neni nic jineho), mrkev jen obcas - ne denne.

Vynechal bych uplne ty mineraly a vitaminy, aspon prozatim, jestli se stav nezlepsi. A pak treba jen jednou tydne, neni potreba u dospelych zvirat davat casteji. Kdyz budete mit dobre krmeny hmyz (muzete primichavat hmyzu do krmeni roboran a plastin), nemusite jim davat tyto smesky mineralu/vitaminu prakticky vubec.

K samotnemu zvireti - prijde mi u nej vyrazny nepomer velikosti hlavy k telu, to vetsinou znamena ze jako mlade melo nevyhovujici podminky. Je mozne ze uz jste ho tak koupili - nevim... Ta druha agama vypada uplne normalne, pekne zvire v dobre kondici. U tohohle - tezko rict, co s tim tresem. S necim takovym jsem se osobne zatim nesetkal. Nejspis vrozene postizeni (nebo i nasledek tech nevhodnych podminek v dobe rustu...?), s tim nesvedete nic - hlavne aby se to nezhorsovalo.

Zdravim,takže samečkovi jsou tři roky,koupil jsem ho jako tříměsíční mládě,z počátku jsem ho měl zhruba měsíc v teráriu které bylo příliš velké...nevim jestli tam měl dostatečně vychytané ty vzdálenosti světla atd ted jsou v teráriu 120X60X60....ze začátku jedl celkem normálně, pak přestal jíst a místo aby nabíral tak hubnul,když se občas vykadil, měl krvavou stolici atd. Udělali jsme mu testy a měl nějaké parazity...byli jsme s ním u veterináře ten mu dal injekci a pak jsme mu dávali prášky na odčervení.To už budou tak cca 2 roky.Pak problémy ustali jinak je aktivní,papá...přijde mi naprosto zdravý, akorát ten třes mě znepokojuje a přijde mi že se to zhoršuje. Ze začátku se mu klepala hlava nepatrně na první pohled by se toho člověk ani nevšimnul,ale ted je to už dost.Ale nemá to nějak vliv na jeho chování navíc se chce pořád pářit a doráží na samičku.
Jinak do terária jsem dal tu bodovku 50W,jak jste psal jako uvb mám Reptile 150,..25W,pod uvb mám topný kámen, zvířata jsou spokojená a chodí na obě místa.,teplota v teráriu na chladnějším místě je 25 stupnů pod výhřevem 40 stupnů, zeleninu dávám přes zimu ledový salát,mrkev,okurku,polníček,rukolu,čínské zelí a zřídka nějaké ovoce a přes léto zbírám pampelišky,jitrocel,jetel atd.,krmim švábama,který chovám doma dávám jim mouku,strouhanku,ovesný vločky ,chleba atd..a různý zbytky zeleniny,ovoce..
Krmim je obden v nepravidelných dávkách, obaluju ve vápníku do ted v calcium + D3,to jsem ted změnil na calcium bez D3,když ho mají ve světle,jinak pohazuju volně ještě sépiové kosti na drobky po terárku a vitamíny používám exo-terra multi vitamín tak 2 týdně.

Vse mi prijde v poradku, podminky OK. Na cas bych zkusil neobalovat krmeni vubec - ono jak uz jsem psal, pokud jsou podminky kale maji byt a krmeni je kvalitni, neni nutne pridavat cokoliv dalsiho. Nicmene - ono to fakt vypada nejspis na nejake postizeni (jestli vrozena vada nebo nasledek toho co se s nim delo - netroufnu si rict), a nejspis s tim nic delat nepujde. Mozna se poradit s veterinarem - ale odbornikem na plazy, nezkuseny muze vic ublizit nez pomoct.

Mel jsem smutny pripad pred par lety, krasny samec - vypiplany od malinkeho mladete. Jako mlade byl v pohode, jak ale dospel, zacal mit cim dal tim vetsi krece. Hlavne kdyz se pokousel ulovit potravu - prohnul se v kreci jako luk a nebyl chvili schopen pohybu. Postupne se stav zhorsoval, nakonec to bylo pro nej jen trapeni a museli jsme ho utratit :( Ani pitva nic neodhalila, v podstate "zdrave zvire", ale s postizenim ktere mu znemoznovalo normalne zit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru