Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mohu Agamu přestěhovat do jiného terárka?

Dobrý den chci se zeptat v práci máme asi tři roky starou Agamu vousatou a není moc čas se o ní starat,tak jsem se nabídla že si jí vemu domů bude velký problém jí přestěhovat do jiného akvárka?Myslím tím jestli jí nebude vadit nové prostředí,mám strach abych jí nějak tím neublížila.Děkuji moc za odpověd

Předmět Autor Datum
do akvarka bych ji nestehoval :-) Do vhodne zarizeneho teraria v pohode, to neni zadny problem.
lucifer 31.05.2019 07:24
lucifer
no ano myslela jsem tím terárium a napsala jsem akvarium takže to je v pohodě pro ní?Jelikož se tady…
Kačenka42 31.05.2019 15:13
Kačenka42
Chápu vaší snahu o maximálně možné pohodlí agamky. Zkusím tedy popsat jak bych se choval v podobném… poslední
J.J. 31.05.2019 18:30
J.J.

no ano myslela jsem tím terárium a napsala jsem akvarium takže to je v pohodě pro ní?Jelikož se tady o ní moc nikdo nestaral není zvykla na nic nezná pampelišky nicjen ledový salát,zeleninu a ovovce co jí dám a cvrčky. a právě sme zkoušeli jí trochu vykoupat což nezná vůbec vždy měla v terárku jen velkou kamennou misku s vodou

Chápu vaší snahu o maximálně možné pohodlí agamky. Zkusím tedy popsat jak bych se choval v podobném případě já, třeba to trochu pomůže.
1/ Zjistit si, kde a v jakém prostředí žijí divoké populace agam. Odvodíte si jaké životní podmínky jsou pro zvířata normou. Dnes se dá zjistit téměř vše, od teplot v průběhu roku, po vydatnost srážek až po intenzitu slun. záření. Fot. snímky biotopu vám napoví jak by takové terko mělo ideálně vypadat.
Výskyt : Severní teritorium, Queensland, Nový Jižní Wales, Viktorie, Jižní Austrálie.
Biotop : Polopouště, buše, savany a dokonce částečně i zalesněné oblasti.
Mě z toho plyne, že velká miska+čerstvá voda je tak akorát. Koupání ji, řekl bych, dost překvapilo. Prospěšné je ale uměřené večerní rosení terka.
2/ Potrava, ta bude bohužel vždy kompromis. Nicméně přibližné složení flory a fauny vám jistě napoví, že mimo cvrčků lze podávat i jiné hmyzíky např. různé druhy malých krmných švábů, kobylek, sarančat případně jako kalorickou bombu opravdu občas holátka myší. K těm švábům, neděste se, některé druhy jsou svým způsobem krásné viz. šváb zelený a rozhodně nehrozí, že si zamoříte byt svůj ani sousedů. K rostlinné potravě. Podobnou té správné, vyskytující se v lokalitách se nedopracujete, nicméně si lze odvodit, že třeba takové ovoce byť sebekrásnější je pro divokou agamu něco jako sci-fi takže pro domácí agamu by to mělo být něco výjimečného.
Vysoký obsah cukrů dokáže totiž dietetické divy (tím nemám na mysli jen obezitu). K argumentu "ona to má ráda" bych dodal, já mám také raději prvotřídní argentinskou svíčkovou a končím zpravidla na polském předním s kostí. Přiznávám, že v tomto případě je důvod nepatrně odlišný. Kupovaná zelenina? Tipl bych si, že i počuraná městská pampeliška bude z hlediska poměru zdravých a nezdravých látek na tom řádově lépe. Z mého hlediska je proto volba jasná. Čím více divoce rostoucích trav a plevelů pro své zvíře ukořistím, tím lépe. Tak asi zhruba tak.
Jen snad ještě ten úplný základ. Čím intenzivněji osvícené terko, tím lépe. Stejně nikdy nedosáhnete takové intenzity jako je venku, ale terka s 15ti nebo 25ti W žárovkou jako zdrojem světla i tepla je děs. To ta agama ani nezjistí že je den.
Mám to nějaké dlouhé a už se mě nic nevejde, takže konec i když bych si ho představoval lépe.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru