Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem UVB, D3, distribuce a využití Ca v organismu, problematika předávkování atd.

Zdravím, já bych byl za nějakou osvětu na toto téma vděčný. Mám měsíc 0,0,1 G. (nebo C.) sulcata a rád bych z ní měl pěkně rostlého jedince, k čemuž je znalost metabolismu vápníku jistě nezbytná.
Napadá mě pár dotazů. Je opravdu tak propastný rozdíl mezi výbojkou a kompaktní zářivkou jakožto zdrojem UVB záření? Až želva a s ní i ubikace vyroste, přejdu jistě na výbojky, ale momentálně mám jen kompaktní zářivku, abych želvu neupekl. Mám ji hned vedle výhřevného místa, údajně je k syntéze D3 krom správné vlnové délky potřeba i určité teploty.
Lze bezpečně kombinovat podávání syntetického D3 s UVB lampou? Syntetickým lze poměrně snadno zvíře předávkovat, ale UVB zářením ne, zvíře si jej může dávkovat. Máte zkušenost s podáváním D3 na nejnižší dávce doplněným svitem UV zdroje? Momentálně svítím 8 hodin denně.
Co vápník, lze jím předávkovat, nebo nadbytek opravdu vyjde se stolicí? Lze někde vyčíst, kolik taková želva denně potřebuje přijmout vápníku? Záleží na formě vápníku? Všude se píše, že je třeba poměr Ca:P alespoň 3:1. Ale je želva schopna stejně zužitkovat organický a anorganický zdroj vápníku? Netuším, v jaké formě je Ca třeba v pampelišce. Ale hodně se teď řeší zdroje minerálů u lidí, kdy je mnohem lepší přijímat min. látky v organický formách, které dokáže lidské tělo využít mnohem lépe než v anorganické formě. Krmení sypu CaCO3.
Rád se dozvím nové informace. Děkuji

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny