Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Potíže se svlekem a topný kámen

Dobrý den, chtěla bych se zeptat:
1) Co může být příčinou toho, že se gekončík nesvleče buď to celý anebo, že na něm zůstane část nesvlečené kůže. Tuto starou kůži musím pak odstranit klasickým postupem - navlhčením pomocí tamponu a odstraněním ručně. Stalo se tak již podvakrát i přes to, že terárko vlhčím pravidelně ráno, večer – před svlékáním více. Cvrčky obaluji pokaždé ve vápníku, takže nedostatek minerálů taky nemá. Poslední měsíc žere míň, což může být nežravé období (jinak nevím). Ocásek se neztenčuje a ještěr - samec váží 90g.
2) Můžou se do terária pro gekončíky používat topné kameny, kde by se nastavila taková teplota, aby se nepopálily a zároveň, aby se kámen sám vypnul v určitý čas? Jsou tyto kameny pouze na vyhřívání, nejsou zároveň i osvětlené? Dá se do terárka zabudovat žárovka, která by se rovněž sama vypínala/zapínala na nějakou samospoušť? Když je v terárku žárovka není k tomu už topný kámen nadbytečný? Má někdo takovou zkušenost? Doteď mám jen terárko, kde je žárovka, kterou vypínám ručně – ale vzhledem ke změně práce na směny, budu muset přejít na něco nového.

Předmět Autor Datum
Spatne svlekani byva nevhodnymi podminkami - nejcasteji tim ze nema "vlhky ukryt". Je blbost rosit s…
lucifer 17.05.2020 09:15
lucifer
Díky za radu - jako podklad tam mám žlutý písek, úkryty, kus dřeva a popřemýšlím o tom rašeliníku/me… poslední
jesterka3 17.05.2020 10:44
jesterka3

Spatne svlekani byva nevhodnymi podminkami - nejcasteji tim ze nema "vlhky ukryt". Je blbost rosit samotne terarium, to ma byt vcelku "suche" - klidne bez substratu, nebo kvuli uklidu jen neco malinko pisku. Ale je dulezite aby tam byl i vlhky ukryt, nejlip s raselinikem/mechem ktery udrzujete mokry/vlhky.

Ano, u gekonciku bezne pouzivam topny kamen, nechavam ho pusteny cely den. Osvetleni spinam samozrejme spinacimi hodinami, nebo nove ted "chytrou zasuvkou" s nastavenym schedulerem - touhle: https://www.tp-link.com/cz/home-networking/smart-plug/tapo-p100/

Precte si neco o chovu a potrebnych podminach, prijde mi ze tam tech chyb bude vic. Pritom jsou gekoncici skutecne velmi nenarocni. DOdrzet spravnou teplotu, vyhrevne misto/kamen, vlhky ukryt, a neni dal moc co resit.

Tady jen takovy priklad kde to uz par let funguje bez problemu: http://zoo.peklo.biz/?page=cam6 - zivy prenos z teraria v praci, mam taom jednoho zachranence + dalsi dva co jsem pridal aby nebyl sam. Terarium jsem dostal i s nim, spatna pece, spatne podminky. Bylo potreba rychle resit = vyhazel jsem lignocel, pridal dva ukryty co jsou vzadu (jeden narychlo vyrobeny z instalacni krabice) - v obou je vlhky raselinik, a zespoda prostredni cast prohrivam topnou folii (je pod terarkem) - to je misto jak ukazuje teplomer tech 37-38°C. Jinak 24-28°C. Zachranenec i pridani chovanci se maji dobre, a z 80-90% spi prave v tech vlhkych ukrytech.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru