Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán - venkovní výběh

Zdravím,
prosim o radu co s leguánem který ve venkovnim výběhu tak dlouho šmejdí po kleci až si rozedral cely čumák do krve...loni měl také letní výběh, ale nedělal nic podobného. Tento týden si ho na začátku lehce odřel a dnes po příchodu z práce ho ma dodělaný až do krve...
Prosím o rady, tipy co s tím...jestli jej raději nechat vevnitř ve skleněném teráriu?? Případně čím tlamičku zasypat, natřít aby se mu tam jeste nedostala nějaká infekce...
Díky

Předmět Autor Datum
No, rada prostá. Něco mu tam nevyhovuje a chce za každou cenu ven. Je třeba koukat, pozorovat a uvaž…
Cinkodan 21.08.2020 19:24
Cinkodan
No výběh má nový asi 4x větší než starý. Stín má, silné větve na lezení, bazének s vodou, krmivo ve…
PetraD 24.08.2020 07:40
PetraD
Poměrně dobře tuto situaci popisoval v dřívějším seriálu v časopise Akvárium Terárium (budiž časopis… nový
Epanterias 26.08.2020 20:17
Epanterias
Je zjevné, že se o svého kamaráda staráte dobře. Také chovám leguána a je od malička volně po domě.… poslední
Igu 04.05.2021 21:53
Igu

No, rada prostá. Něco mu tam nevyhovuje a chce za každou cenu ven. Je třeba koukat, pozorovat a uvažovat, co to asi může být. Teplota? Voda? Má tam i stín? Velikost výběhu (na tu možná sázím nejvíce)? Pokud na to nepřijdete rychle a nezjednáte adekvátní řešení venkovního výběhu, doporučuju jít s ním zpátky do interiérové ubikace, pokud mu ta vyhovuje a chová se v ní standardně.

No výběh má nový asi 4x větší než starý. Stín má, silné větve na lezení, bazének s vodou, krmivo ve výšce...je pravda že na dvorku jsou psi, z toho jsem měla obavy...ti si ale klece ani nevšimnou, navíc když je leguán nahoře, je ve výšce hlavy člověka. První den si odřel ten čumák, další 2 dny bez pohybu ležel na jednom místě, nežere...tak jsme ho dali zpět dovnitř do terária, ale v hladovce pokračuje.

Poměrně dobře tuto situaci popisoval v dřívějším seriálu v časopise Akvárium Terárium (budiž časopisu země lehká :.() o chovu a odchovu leguánů zelených pan Gábriš. Myšlenkou bylo, že je sporné, zda leguánovi chovanému 10 měsíců ve vnitřní ubikaci a beroucí toto místo za svoje bezpečí a teritorium dělá dobře přemístění do neznámého, velkého prostoru z něhož se panicky snaží uniknout. Jsou leguáni, kteří si dobře zvykají a jsou schopni takové venčení či letní pobyt akceptovat a zvířata, která již jen po vyndání ze svého terária zešílí a jsou k neudržení. Vždyť i to, že leguán se prochází v místnosti v níž má stabilní zázemí ve svém teráriu znamenalo postupně si zvykat, okukovat prostředí spoustu měsíců a vzít jej za své. Těžko pak čekat, že je zvíře nadšené ze sebelepšího venkovního výběhu, pokud jej nezná. Navrch, pokud jde o klec, která je "průstřelná" byť jen ze dvou stran (natož ze všech), je logické, že zvíře s dobrým zrakem, jakým leguán disponuje vnímá cokoliv, co se pohybuje i ve vzdálenosti několika metrů, ať je to pes, výběh slepic, přelétající hrdlička, kymácející větev, kočka courající v záhonech nebo soused vyhazující odpad a co s ohledem na svou velikost vnímá jako možné ohrožení.
Ani přemístění dovnitř nemusí znamenat, že se hned vše obrátí do původního stavu, když je zvíře po takové šokové terapii.

Je zjevné, že se o svého kamaráda staráte dobře. Také chovám leguána a je od malička volně po domě. Sám se naučil chodit dělat potřebu na stejné místo. Pokud jsme jeli na chatu, tak si také odřel hlavu. Stačí, když mu uděláte venkovní a dostatečně velký výběh a zároveň mu během dne dopřejete pár minut v náručí apod. Velmi důležité je, aby nebyl v průvanu a máte po starostech. Přeji mu i Vám dlouhý věk.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru