Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama skáče na sklo

Ahojte, potrebovala by som poradiť ohľadom správania mojej agamy.
Je to samček ma už 4 roky. Predvčerom dostal nové terárium 100x60x60, má tam plošiny na vyhrievanie aj miesto s tieňom. Teplota pod vyhrevom je 37 stupňov, zajtra by mi mala prísť silnejšia ziarovka (v starom teráriu bolo na mieste cca 42, ale keďže nové terárium je vyššie musí vydržať pár dní aj s 36 stupňami, nová žiarovka by mala prísť čoskoro).
Problémom bolo, že vo svojom starom teráriu sa stále hádzal do skla, tak som si povedala ze musí mať väčšie. (plus predtým bolo sklenené a teraz ma drevene). No ale ma väčšie a celý deň sa dokáže chadzat na sklo, je to neznesiteľné, lebo terárium mam vo svojej izbe a potrebujem tam relatívny kľud na prácu.
V najchladnejsom bode ma od 20-22 stupňov, v noci a ráno aj menej, ale cez deň sa už kúri, čiže chladnejšie tam už byť nemôže. Začína to tak, že sa ráno nahreje a odvtedy je už non stop na skle, pritom tam ma toľko veci na lezenie aj priestor na behanie 🙁 UVB je trubica plus o pár dní príde plnospektralna. Čiže myslím, že osvetlenie mam v cajku, tak tým to asi nebude... (riešila som osvetlenie s jedným chovateľom). Nechcem ho púšťať von, lebo mi môže hocikam zaliest a po izbe vie lietať aj niekoľko hodín kým sa upokojí, čiže nie som schopná chodiť celý čas po izbe s ním. Zakrytie skiel nepomáha.
Ešte taka jedna vec, mam ho od jeho dvoch rokov, predchádzajúci majiteľ ho absolútne neučil na zelené, jedine co zje sú uhorky ale to mu nemôžem dávať často lebo potom mi kaka len vodu s malým bobkom, no a tak to vyzerať nemá. Čiže, nejaké rady? Už som z neho zúfalá 😅 ani rukolu, ani pupavu, ani salatik ani nič iné.
Ps. Fotku teráriá sem neviem vložiť, takže ak som niečo zabudla, ešte poprípade popisem. Terárium je klasicky orientované tak, že jedna strana je chladná a druha tepla. Terárium je oproti strešnému oknu (sem tam naňho pozrie akoby kontroloval ci tam nie je dravec) pod oknom sú akvária, ale tie ho vôbec nezaujímajú, to som už skúšala. Aj keď sú akvária zhasnute, tak sa tisne do skla. A k tomu oknu, to nie je cieľ jeho záujmu, on chce ísť proste von z teráriá 🙁
Premýšľala som, že v tom sklenenom teráriu nemal plnospektralne osvetlenie a teraz ho tiež ešte nemá a žeby preto chcel ísť von? Ja už fakt neviem 😑
Změna předmětu, původně: Adama sa hádže na sklo (lucifer)

Předmět Autor Datum
Zdravím. Lucifer Vám asi odpoví fundovaněji. Agamáka máte už min. 2 roky a i dle Vašeho popisu se zd…
Cinkodan 18.01.2021 17:07
Cinkodan
Ďakujem za odpoveď. A neviete prosím ako ho mam donútiť jest zelené listy? Už hladoval dva týždne al…
RUSVIK 18.01.2021 17:59
RUSVIK
Někteří jedinci zelené prostě odmítají nebo si dají jenom svátečně. To se nic neděje. Je však třeba… nový
chelydra 18.01.2021 18:24
chelydra
Ma každý deň v miske aj s trochou peľu občas. Jedine co ho zaujme je jablko a ta uhorka. To mi vedel… nový
RUSVIK 18.01.2021 18:33
RUSVIK
Já bych řekl, že dva dospělí švábi 2 -krát týdně je optimum. nový
chelydra 18.01.2021 18:48
chelydra
Z mé strany ohledně krmení - přímo agamy vousaté nechovám. Ale mám mj. veleještěrky obrovské, které… nový
Cinkodan 18.01.2021 19:57
Cinkodan
Ďakujem, ale ja viem co by mal jest. Problémom je ze on na to nebol naučený a asi nie je možné ho to… nový
RUSVIK 18.01.2021 20:36
RUSVIK
Snažím sa teda nájsť nejaký spôsob ako doňho dostať rastlinnú stravu, keď ju vôbec nechce. nový
RUSVIK 18.01.2021 20:43
RUSVIK
No, moje recepty jsou v tom případě a) hladovka, b) smíchání a "ovonění" méně atraktivního krmiva ně… nový
Cinkodan 18.01.2021 22:06
Cinkodan
No skúšala som hladovku, veľmi nezabrala. Dal si jeden list za týždeň a začínal byť neaktívny až som… nový
RUSVIK 18.01.2021 23:37
RUSVIK
Chcel by som sa spytat mala by sa agama brat aj von na niejake prechadzky na luku? Neujde ci to niej… poslední
SkreXan 11.09.2023 10:48
SkreXan

Zdravím. Lucifer Vám asi odpoví fundovaněji. Agamáka máte už min. 2 roky a i dle Vašeho popisu se zdá, že žádná hrubá chyba se nejspíše nekoná. Píšete, že jste ho do nového dala předevčírem - to musíte počítat s tím, že tak týden-dva bude často prostě zkoumat a obcházet ubikaci, kam až se dostane. Pokud i po této době bude furt skákat na sklo, teprve poté to řešit. Píšete, že to Vám dělal i v předchozím menším teráriu - zde mohla být důvodem třebas ano ta nevyhovují velikost či teplotní gradient.

Ďakujem za odpoveď. A neviete prosím ako ho mam donútiť jest zelené listy? Už hladoval dva týždne ale ani sa ich nedotkol, skúšam to už odkedy ho mam a stále nič. Ani posypanie vapnikom nezaberá. Vôbec si to nevšíma. Každý deň má plnú misku všetkého možného. Všetky listy co mu ponukam ochutnal vtedy jek napr mal otvorené ústa a rýchlo som mu tam dala list, nech teda aspoň vie ako chutí ale ani to nepomohlo. Som teda odsúdená ho stále kŕmiť hmyzom? Cez leto mi spapal kvet púpavy, niekedy aj 3 posebe. Cez zimu ich však nezoženiem.

Môže byť jeho nežravosť zapríčinená aj absenciou UVA? Čítala som ze ovplyvňuje apetít. Celkovo nie je veľký jedak. Ma 408g, táto hmotnosť je cca stála. Mam preňho 3 druhy svabov, sem tam dostane sarance, červy dávam len veľmi zriedka, všetko je z domáceho chovu. Je nejaká možnosť ako mu aj touto živočíšnu čiastočne poskytnúť rastlinnú časť stravy?
Viete straší ma to, že sa majú kŕmiť v pomerne 3:7 živočíšna a rastlinná zložka. Maximum co budem vedieť dosiahnuť uhorkou, jablkom bude 1:1, no to mu nerobí dobre na stolicu. Mam to radšej nechať tak? Kŕmiť ho len hmyzom? Ci mu mam nastoliť striktne hladovku? Bojím sa, že predčasne zomrie keď bude jesť iba hmyz. 🙁 Musí to zaťažovať jeho organizmus

Ma každý deň v miske aj s trochou peľu občas. Jedine co ho zaujme je jablko a ta uhorka. To mi vedel zjesť aj 3 kúsky uhorky posebe. Ale ako hovorím jemu to chutí, no ubližuje mu to. V niektoré dni sa vykadil aj 2x a z toho raz to bola len voda, až som sa preľakla. Tak teda aspoň tomu hmyzu budem dávať zelené, keď už on nechce.
Krmim ho tak cca 2x týždenne hmyzom. Keďže mu chýba to zelené co neje, mam mu dávať castejsie hmyz? Pri každom kŕmení zje tak dvoch svabov.

Z mé strany ohledně krmení - přímo agamy vousaté nechovám. Ale mám mj. veleještěrky obrovské, které mají obdobné (ne zcela identické) nároky jako ty agamy. Krmení dospělých jedinců - postaveno na bylinách a zelenině. Ne že by z toho byli paf jako třeba z červa nebo kusu banánu, ale berou to. Je rozdíl mezi zeleninou/bylinami a ovocem, to má vysoký obsah cukrů, taková kalorická bomba. Já dávám pampelišky (slovensky je to tuším ta "pupava":D), jetel, jakoukoli další bylinu, co venku najdu a vím, že není jedovatá - např. jestřábníky, sedmikrásky, ze zeleniny strouhanou mrkev, čínské zelí, brokolici, listy od květáku, od kedlubny...možná vyzkouším někdy i naklíčené obilí a hrášek...dál z živočišného třeba lipánek, rybičky, cvrčky, zophobasy, šváby, konzervy pro kočky, vařená slepičí vejce i vajíčka jiných plazů...i kus sýra mi už sežraly, z ovoce, co je po ruce - banán, pomeranč, jablko, hruška, khaki, kiwi, asi i rajče by vzali...
Spíše toto berte jako orientační výčet, co by teoreticky bylo možno zkusit, když Vám to zrovna přijde pod ruku. Ale připomínám, že přímo s agamama zkušenosti nemám a může jít o "vybíravější" jedlíky.

No, moje recepty jsou v tom případě a) hladovka, b) smíchání a "ovonění" méně atraktivního krmiva něčím, po čem se může utlouct. Ale když se Vám nerozežral na zelené během dvou let, tak šance jsou už asi malé. Jinak klasický alternativní způsob, jak dostat "zelené" do "hmyzožrouta" je podávat gut-loaded hmyz (čerstvě nažraný zeleného krmiva). Co se vitamínových/vápníkových prášků týče, rozhodně nedoporučuju ho podávat na "nově představovaný" druh krmiva. Chuťově to nevylepší, spíš naopak.

No skúšala som hladovku, veľmi nezabrala. Dal si jeden list za týždeň a začínal byť neaktívny až som sa zľakla tak dostal švába, no potom sa zeleného ani nedotkol. Skúšala som pomedzi zelené dať červíky ale bol šikovný a povyberal len tie. On nemá problém žrať hmyz. Ten si chovám sama a myslím ze všetky druhy svabov majú pestrú a výživnu stravu. Výhodou je ze všetko co nezje môj Ago zjedia šváby. Ago šváby zje s tým nie je problém, len s tým zeleným. Chvíľu ho nadchýnal peľ ale po týždni to tiež prešlo. Asi sa budem musieť zmieriť s tým, že mám čisto hmyzožravca 😔 co poviete napríklad na sušené kvety? Lebo pupavove kvety si cez leto dal, tak možno aj nejaké sušené kvety by si dal, mohlo by to čiastočne nahradiť zelené? Samozrejme by to nedostával stále, lebo všetkého veľa škodí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru