Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problémy s inkubací novokaledonských druhů gekonů

Zdravím, chtěl bych poprosit zkušenější o radu:
dlouhodobě se mi nedaří úspěšně odinkubovat vejce gekonů z Nové Kaledonie - druhy rodů Rhacodactylus a Eurydactylodes. Rodičovská zvířata jsou chována při pokojové teplotě, rosení večer, terária dobře odvětrávaná. Krmení převážně cvrčci, cca 1x týdně neslazená přesnídávka nebo mačkaný banán. Všechno krmení s přídavkem práškového CaCO3, 1x týdně Reptivit nebo Roboran, 1x měsíčně porosím slabým roztokem Combinalu AD3 - 3 kapky na litr vody. Dospělá zvířata nevykazují žádné známky jakýchkoli problémů, vejce bývají oplozená. Inkubuji ve vlhkém vermikulitu, opět při pokojové teplotě, v letních měsících dávám krabičky s vejci do chladnější místnosti. Vejce se po celou dobu inkubace jeví zdravě, nabydou na objemu, ale téměř ve všech případech v předpokládaném termínu líhnutí začnou "potit vodu" a po otevření je ve vejci plně vyvinuté mládě, nicméně mrtvé. Z cca 20 vajec R. ciliatus se vylíhla pouze 4 mláďata - ta normálně prospívala. I pokud se mládě z jednoho vejce vylíhlo, druhé vejce ze snůšky, i přes identické podmínky, skončilo výše popsaným neslavným způsobem. V případě E. agricolae bylo zatím inkubováno pouze 1 vejce, mládě nařízlo obal, ale z vejce se nedostalo a uhynulo.
Původně jsem měl podezření na příliš vysoké teploty, ale nevylíhla se ani vejce, nakladená brzy na jaře nebo na podzim, kdy teploty při inkubaci určitě nepřesáhly 25 stupňů. Vermikulit se snažím držet spíše jen mírně vlhký, ale výsledek byl i při vyšší vlhkosti stejný. Očividně dělám nějakou zásadní chybu, ale vážně nevím, v čem. U jiných ještěrů s kožovitými vejci (eublíci, Coleonyxové, anolisové) tyhle problémy nemám. Možná je to jen můj dojem, ale obaly vajec ciliátů mi při nastřihávání přijdou, třeba ve srovnání s vejci eublíků, opravdu hodně pevné, není snadné se do nich dostat i ostrými nůžkami. Mohlo by to být vodítko?
Předem díky za rady!

Předmět Autor Datum
Me to prijde dost divne, muzu slouzit osobnimi zkusenostmi jen co se ciliatu tyce - a u nich se mi v…
lucifer 22.02.2021 22:21
lucifer
Děkuju, lucifere, za odpověď. Vlhkost byla po teplotě druhým "hlavním podezřelým" a nejčastější fakt…
Anomalis 23.02.2021 19:36
Anomalis
Nocni pokles jsem u ciliatu nikdy neresil, odhaduju ze to mohlo byt pri inkubaci priblizne mezi 21°C… nový
lucifer 23.02.2021 22:18
lucifer
Tak uvidím, jak pochodím letos, sezóna je za dveřmi. Pro začátek zkusím najít jiné místo pro uložení… nový
Anomalis 27.02.2021 10:45
Anomalis
Tak zkuste více míst v bytě/domě. V nejhorším případě pořiďte inkubátor, pořád poměrně veliké množst… poslední
hansikii 16.03.2021 21:38
hansikii

Me to prijde dost divne, muzu slouzit osobnimi zkusenostmi jen co se ciliatu tyce - a u nich se mi vylihlo prakticky vse, jen velmi vyjimecne se treba jedno vejce "zkazilo". Cele mi to prijde snad jako problem spis s vysokou vlhkosti - mlade se v dobe kdy se ma zacit lihnout "utopi"...? Nebo nejak nevhodne mikroklima v "inkubatoru".

Sam jsem veskere ciliaty inkuboval v mensich krabickach "od salatu" (to do ceho davaji salaty a spol. v super-hyper). Vermikulit cca. do 3/4 krabicky, jen vlhky, ne mokry. Vajicka polozene v melkem dulku, v krabickach ve vicku a po stranach nekolik direk vypalenych pajeckou kvuli ventilaci, a tyto krabicky pak v uzavrenem plastovem boxu cca. 35x25cm, ktery jsem vzdy strcil na nejake pokud mozno chladnejsi misto v byte. Nekam dole do skrine na chodbe a pod., teplota odhadem kolem 22 - 23°C. Jednou tydne kontrola - otevrit/zavrit box, ke konci inkubace uz samozrejme nervozni nakukovani denne. Oroseni vajec tesne pred lihnutim je normalni, kratce pote by se melo vejce uz proriznout a mlade max. do dalsiho dne samo vylezt ven.

Děkuju, lucifere, za odpověď. Vlhkost byla po teplotě druhým "hlavním podezřelým" a nejčastější faktor, se kterým jsem experimentoval. Pár snůšek se mi povedlo naopak usušit, protože o hrozbě přílišný vlhkosti jsem četl. Dávám vermikulit s vodou v poměru cca 1:1, nechám 10-15 min nasáknout, zbytek vody sleju, nechám okapat. Pak v průběhu inkubace vlhčím, až když se mi substrát zdá dost suchý, snažím se, aby to vyšlo tak, abych alespoň dva týdny před předpokládaným líhnutím už dovlhčovat nemusel. Ještě jsem přemýšlel, jestli může mít vliv střídání teplot den/noc, ale tohle by mělo být mnohem horší např. u eublíků, které inkubuju na teráriu, v noci jim ta teplota spadne oproti dni mnohem víc a líhnou se bez problémů...

Tak zkuste více míst v bytě/domě. V nejhorším případě pořiďte inkubátor, pořád poměrně veliké množství lidí v něm inkubuje i ciliaty. Jeden známý je dokonce inkubuje na vodě a úspěšnost cca 90%, teplota v inkubátoru nastavena na 22C a vejce vklada do takových těch prolisovaných krabiček na vajíčka a lije do nich zhruba kolem centrimetru vody.

Já mám letos první snůškvou sezonu u ciliatu, zatím mám vajíčka na dvou místech a ve dvou inkubačních substrátech, takže uvidím co mi bude lépe vyhovovat....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru