Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zánět u hortulána

Už poměrně dlouho a stále neúspěšně se potýkám s nemocí u jednoho z hortulánů. Jedná se o dospělou samici. Téměř nepřetržitě má pootevřenou tlamu, při manipulaci "bublá" a sípe a ani na pohled prostě není vůbec v pořádku. Samozřejmě nežere a navíc je podle všeho březí. Přeléčení ATB jsem provedl bez efektu. Po dobu léčení i teď topím i v noci, snížená vlhkost. Nic nepomáhá. Mám jet pro další dávku antibiotik nebo co můžu ještě dělat? Díky za Vaše rady.

Předmět Autor Datum
Počítám, že i hodně hlení. Co stomatitida? Jaké ATB - enrofloxacin? Máme podobný problém s granitem.…
halapremek 04.02.2008 19:17
halapremek
Jo, hlení, teď jsem jí prohlížel tlamu a vytáhl uvolněný zub..:x: Stomatitida je zánět přímo huby? C…
malpolon 04.02.2008 19:55
malpolon
jj asi to enrofloxacin byl. Je víc léků (víc výrobců, víc názvů) co obsahují enrofloxacin. Tlamu vyt…
halapremek 04.02.2008 20:07
halapremek
Bylo by lepší zjistit kultivací, která ATB budou účinná, jinak doporučuju denně hleny odstraňovat (n…
krokodýl 04.02.2008 21:48
krokodýl
Dík, zítra se na to vrhnu a začnu to zase řešit. Je to odchov a už je několik let u mě v chovu a bez…
malpolon 04.02.2008 21:52
malpolon
Tak to by snad mělo být snazší než u importů. Tak držím palce.
krokodýl 04.02.2008 22:01
krokodýl
Dík, snad to nějak dopadne, kdyby mi odešla i s malýma, tak bych si to šel asi hodit:-x
malpolon 04.02.2008 22:05
malpolon
To snad néé::)
Melda 04.02.2008 22:26
Melda
No víš, nevypadá vůbec dobře, na žrádlo ani pomyšlení a nepomohly ani injekce, vyzkouším jěště rady…
malpolon 04.02.2008 22:33
malpolon
Tak to se přeci stává i lepším chovatelům.Jediny co te může těšit,že jsi udělal všechno proto,aby se…
Melda 04.02.2008 22:44
Melda
Zdarec, jeden uvolněný zub ještě nemusí signalizovat stomatitidu. Bohužel nechápu postup veterináře,…
carlos 05.02.2008 13:32
carlos
Jako podpůrná léčba slouží výborně vit. C, inj. Při podávání ATB je naopak lepší držet nižší teplotu…
emerald 05.02.2008 12:12
emerald
Ještě bych to doplnil o vlastní zkušenosti. Při výše popisovaných problémech je dobré požadovat kult…
anakonda 05.02.2008 12:40
anakonda
Děkuji mockrát všem za odborné rady. Podnítili jste mě k tomu to znovu zkoušet vyřešit a nezabalit t…
malpolon 05.02.2008 14:12
malpolon
Klidně vlož foto pro představu, jak vypadá zahleněnej hortulán;-)
carlos 05.02.2008 14:36
carlos
Anakonda: díky, ještě dotaz: co je glotis? Píšete, že je třeba se mu vyhnout.. Je možné, že by i po…
malpolon 08.02.2008 18:04
malpolon
glotis je vyústění dýchací trubice, jinak jestli porodí živá mláďata záleží samozřejmě na stavu sami…
emerald 09.02.2008 15:48
emerald
čauves, jak to vlastně dopadlo, u jedné z našich samic jsem při kontrole svleku objevil lehce zduře…
VlastíkPlamínek 23.05.2012 14:00
VlastíkPlamínek
tak to nakonec dopadlo uplně jinak. Zoubek zmatněl a vypadl, pod ním je nachystaný zoubek nový... ta… poslední
VlastíkPlamínek 04.06.2012 16:16
VlastíkPlamínek

Počítám, že i hodně hlení. Co stomatitida? Jaké ATB - enrofloxacin? Máme podobný problém s granitem. Ani druhá dávka ATB (dohromady 9 injekcí) nikterak nepomohla. Dnes jsme byli na veterině, museli jsme udělat stěry a poslat na kultivaci, protože enrofloxacin nám taky nezabírá. Pokud nezabírají ATB, udělej taky kultivaci. No, ještě že jsme ho dali do karantény a ne pářit. Bez karantény ani ránu. Občas se oklepu, když někdo přinese hada a hodí ho hned mezi ostatní. No, hodně štěstí přeju. Dej pak vědět,co a jak.

Jo, hlení, teď jsem jí prohlížel tlamu a vytáhl uvolněný zub..:x: Stomatitida je zánět přímo huby? Chce to ATB mazat do tlamy? S tímhle vážně zkušenost nemám a už to vypadá dost vážně. Pářila se bohužel už před nemocí.. A jestli to byl enrofloxacin..asi jo, přesně si nepamatuju název(vet to ví), píchal jsem to co 3 dny :-/

jj asi to enrofloxacin byl. Je víc léků (víc výrobců, víc názvů) co obsahují enrofloxacin. Tlamu vytíráme asi týden Chlumského roztokem (desinfekce) a to se mu vůbec nelíbí. Jinak denně mu čistíme tlamu a potíráme dásně tím roztokem. ATB jsme dávali obden (injekčně - pod kůži do přední třetiny těla). Jelikož se to po nich nelepší, byli jsme dnes právě na té kultivaci. Do výsledků budeme jen čistit tlamu.

No víš, nevypadá vůbec dobře, na žrádlo ani pomyšlení a nepomohly ani injekce, vyzkouším jěště rady Krokodýla a Přemka, ale moc nadějí tomu nedávám. Ještě mi tohle nikdo nedělal, bojuju s tím měsíc a vůbec se to nezlepšilo. Pokud to dopadne tak, jak se bojím, nepřijdu o jednoho, ale aspoň 12 hadů..

Zdarec, jeden uvolněný zub ještě nemusí signalizovat stomatitidu. Bohužel nechápu postup veterináře, který nasadí ATB bez předchozí (nebo ihned následující) kultivace výtěru z postiženého místa a testu rezistence na ATB. Nastávají pak situace, kdy oslabený organismus zvířete je zbytečně zatěžován neúčinnými ATB. Veterináři bych popsal situaci a vyžádal si Gentamycin, který většinou dobře zabírá, ovšem obávám se, že potencionální mláďata takovou chemoterapii nerozdýchají;-).

Jako podpůrná léčba slouží výborně vit. C, inj. Při podávání ATB je naopak lepší držet nižší teplotu, méně se odbourávají, dále zvíře hydratovat a podávat potravu sondou. Vyplachovat každodenně tlamku např. betadinou, nevysušuje ji a podporuje granulaci tkáně, musíte být opatrní s ředěním, roztok musí být jen lehce nažloutlý!. Jinak pokud nezaberou širokospektrá ATB např. penicilínové řady, pak je samozřejmě nutností kultivace baktérií.

Ještě bych to doplnil o vlastní zkušenosti. Při výše popisovaných problémech je dobré požadovat kultivaci a test rezistence ihned při první návštěvě veterináře. Než se dozvíte výsledky je nutné nasadit výše zmíněné širokospektrální ATB (enrofloxacin). Je dobré podpořit organismus injekční aplikací vitamínů (hlavně B a C nebo multivitamin). Často se stává, že po nachlazení zvířete se přemnoží bakterie Pseudomonas, které většinou vykazují rezistenci na enrofloxacin. Proto je vhodná okamžitá kultivace, aby zvíře nebylo oslabováno podáváním neúčiných ATB, a co nejrychleji byla nasazena ta správná. Ještě k té desinfekci tlamy: je potřeba postupovat opatrně, používat nejlépe výše zmíněné vatové tyčinky, je velmi důležité vyhnout se glotisu a nikdy nezasahovat hlouběji směrem k jícnu. Je zde riziko rozšíření bakterií buďto dále do dýchacích ústrojí, což může vést k těžké bakteriální pneumonii. Nebo do zažívacího ústrojí, což může způsobit těžkou gastroenteritidu. Po takto dlouhém neúčiném léčení zřejmě bude nutné nasadit Gentamycin, což je asi nejúčinější ATB, ale bohužel také nejrizikovější z hlediska případných nevratných poškození ledvin či jater. Je nutné dodržet přesné dávkování.

glotis je vyústění dýchací trubice, jinak jestli porodí živá mláďata záleží samozřejmě na stavu samice, ale gentamycin by tam mohl hrát taky negativní roli( ničí parench. buňky ) Gentamycin jsem použil u zvířat, kde byl zánět dost pokročilý a nebyl už čas zabývat se citlivostí na ty či ona antibiotika. Pokud gent. nezabral, nezbývá nic jinýho než navštívit veter. a udělat kultivaci. Jinak jak jsem psal, neopomínat podpůrnou léčbu

čauves,

jak to vlastně dopadlo, u jedné z našich samic jsem při kontrole svleku objevil lehce zduřelou bílou tkáň na levém předním zubu ve spodní dásni. Na veterině jsem byl dneska ale co čert nechtěl, s jiným kusem.
takže velím zvednout teplotu, snížit vlhkost a tlamku vzít ředěnou betadinou? (rychleji píšu než hledám, peroxid bude lepší, betadina má dost jodu). Zub je čistý bez poškození tedy usuzuju že je šance to včas podchytit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru