Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zimovat želvu nádhernou?

Prosím o radu. Již několik let mám želvu Nádhernou a nikdy jsem ji nezimoval. Pry by jsem mel, ale nevim jak na to. Od znameho, od ktereho jsem ji pred lety dostal jsem dostal informaci o tom, ze to nevadi a u zelv tohoto typu zazimovani nutne neni. Zelva ocividne nijak nestrada, ale s kazdym podzimem ve me opet zacina vrtat cervicek pochybnosti a tak doufam, ze mi snad nekdo odborne poradi. Rad bych se vsak na jare vyvaroval nalezu prazdneho krunyre a tak prosim o radu jen Ty, kteri se zelvami opravdu aktivne pracuji... ;-) Diky za info. Honza

Předmět Autor Datum
nejsem sice aktivní želvařka, ale podle místa kde želvy nádherné žijou (jih USA) bych se nebála želv…
Xanthina 29.11.2006 09:53
Xanthina
Pokud nemáš v úmyslu nádherňačky množit, není třeba ji zimovat. Sám vidíš, že je už několik let bez…
krokodýl 29.11.2006 18:51
krokodýl
Čau, želvy nádherné mám už několik (asi 12) let. Nikdy jsem je nezimoval. Vždycky sice žraly míň, al…
ferda1 09.03.2007 15:17
ferda1
Odzimuj tak, že je dáš i v té bedýnce na dva tři dny někam, kde je okolo 15 st., pak už jim alespoň…
krokodýl 09.03.2007 15:35
krokodýl
Takže jestli tomu dobře rozumím, tak pokud je venkovní jezírko kolem 80-100 cm tak můžou zimovat ven…
Up 31.03.2007 20:29
Up
Existují dvě možnosti zimování, buď ve vodě nebo na souši, obě fungují poměrně spolehlivě, pokud jso…
krokodýl 01.04.2007 11:22
krokodýl
Krokodýl:Ahoj,zajímalo by mně jak želvy pod zamrzlou hladinou dýchaj.Už jsem o tom něco málo slyšel.…
Melda 01.04.2007 12:53
Melda
Ahoj,opravdu mně to zajímá.Věděl by někdo odpověd na mojí otázku?Děkuji.:-)
Melda 03.04.2007 18:23
Melda
Dýchat musí, ale mají zpomalený metabolismus natolik, že jim stačí kyslík rozpuštěný ve vodě. Pochop…
Hugo 04.04.2007 10:15
Hugo
Ano, při zpomaleném metabolismu dokáží želvy pokrýt spotřebu kyslíku jen "povrchovým" dýcháním přes…
krokodýl 04.04.2007 12:53
krokodýl
Chováme želvy nádherné již přes 23 let, nikdy jsme nezimovali, a přesto se množí.:-)
Bernice 05.05.2007 19:22
Bernice
Ano i to je možné, nádherňačky jsou v tomto směru poměrně benevolentní a v jižních částech areálu zř…
krokodýl 05.05.2007 20:50
krokodýl
Súhlasím s krokodýlom. Koľko mláďat sa Vám vyliahne z koľkých vajec? Máte ich len v terárku alebo aj…
ado 06.05.2007 10:58
ado
Taky nejsem nějaký odborník,ale tyhle želvy jakmile vyrostou,většinou přerostou terárko a lidi se ji…
Skyr 15.12.2010 14:56
Skyr
tak nádherňačky tu v přírodě v pohodě přežívají leta- soused má 2 želvy v rybníce u kachen řadu let,…
Aurifer 15.12.2010 15:56
Aurifer
Přesně tak, je to jen otázka času. Abychom nedopadli v něčem jako v Austrálii,kde se prakticky vše z… poslední
Skyr 15.12.2010 18:46
Skyr

nejsem sice aktivní želvařka, ale podle místa kde želvy nádherné žijou (jih USA) bych se nebála želvu nezimovat vůbec. možná tak na měsíc, či dva snížit teplotu a míň krmit. pokud je chováš v zahradním jezírku, tak je odlov a na zimu schovej do bytu. Třeba se ozve ještě někdo, kdo ma víc zkušeností s vodníma želvama.

Pokud nemáš v úmyslu nádherňačky množit, není třeba ji zimovat. Sám vidíš, že je už několik let bez zimování a prospívá dobře. Samozřejmě je pro ně zimování přirozené a pro rozmnožování nezbytné, ale pokud je chována jen jako "mazlíček" obejde se bez něho. Krokodýl

Čau, želvy nádherné mám už několik (asi 12) let. Nikdy jsem je nezimoval. Vždycky sice žraly míň, ale neodvážil jsem se to udělat. Až loni. Přes léto jsem je dal do venkovního jezírka, no a na podzim jsem si řekl - holky jdeme spinkat. Sousedka mi poradila že je mám dát do sklepa (tmavé chladnější místnosti kde nemrzne) do vaničky, kde mají vodu akorát po výšku krunýře. Před tím jsem je přestal cca 14 dní krmit a potom jsem je tam dal. Nindžové (želvy) se vskutku zpomalili a pokaždé, když jsem tam přišel, tak chrněli. Pokud jsem ovšem rozsvítil a zašramostil, tak se začli starat co se to děje. Přikryl jsem je tedy ještě dřevěnnou deskou - aby jim tam nešlo světlo když chodíme pro brambory a od té chvíle spali jako mimina. Dneska jdu hledat návod, jak je mám probudit. Doufám, že jsem pomohl i když to možná už teď (v březnu) není zrovna aktuální... . PS: Když měli špinavou vodu (ve sklepě se práší) tak jsem ji vyměnil. PS2: Sice nejsem odborník ale každá rada potěší že? Ferda
PS3: JAK TO ŽE PŘEZDÍVKU FERDA POUŽÍVÁ REGISTROVÁNÝ UŽIVATEL???

Odzimuj tak, že je dáš i v té bedýnce na dva tři dny někam, kde je okolo 15 st., pak už jim alespoň na dvě tři hoďky (později na déle) můžeš zapnout žárovku a krmit, ale noční teploty bych nechal, co nejnižší, klidně těch 15 st, aby neměly při přechodu ven takový šok a až bude v noci pravidelně okolo 10 až 12 st., tak už je můžeš hodit do jezírka. Jinak pokud máš dost hluboký jezírko (okolo 80 až 100 cm a více), tak tam želvy můžeš nechat i přezimovat;-). Jinak nádherňačky (a jiné amíky) a bahenky zimuju na souši (ve vrstvě mírně vlhkého substrátu a lupení), jde to taky. Ale hodně nádherňaček nám zůstává na zimu v rybníčku (v zoo) a je to pěkný, když už v únoru nebo březnu zasvítí sluníčko a oni už se vyhřívají na kmenech čouhajících nad hladinu.

Takže jestli tomu dobře rozumím, tak pokud je venkovní jezírko kolem 80-100 cm tak můžou zimovat venku?? Ale potom tedy budou zimovat pod vodou a né na souši v substrátu a lupení. Mám samičku kolem deseti let starou, chovanou v akváriu. Ale letos bych chtěl udělat na zahradě jezírko kam bych jí chtěl dát, tak sháním co nejvíce informací.

Súhlasím s krokodýlom.
Koľko mláďat sa Vám vyliahne z koľkých vajec? Máte ich len v terárku alebo aj v jazierku? Ako riešite vyhrievanie?
Zvieratá sú voči klimatickým zmenám veľmi vnímavé, takže nemusia cez zimu "v ľadničke", aby si nahradili kľudové obdobie.

Taky nejsem nějaký odborník,ale tyhle želvy jakmile vyrostou,většinou přerostou terárko a lidi se jich zbavují vypouštěním do volné přírody.Já ne,ale kamarád-terarista pozoroval takto vypuštěné želvy,které venku přezimovaly,
má jen hypotet.obavu, kdy se u nás aklimatizují natolik,že se snad začnou množit a možná se tak dočkáme nemilého překvapení.

tak nádherňačky tu v přírodě v pohodě přežívají leta- soused má 2 želvy v rybníce u kachen řadu let, někdo mu je tam kdysi vyhodil a želvy tam jsou spokojené. Soused už míň, protože mu už pár x vypustily rybník, když se hrabaly ve výpusti a podhrabaly prkna.

No a v Jablonecké přehradě byl párek nádherňaček taky poměrně dlouho, vždycky byly vidět už v dubnu a to tam je ještě pořádná kosa. Po nějaké době je myslím někdo chytil na udici, takže zkončily v útulku, ale taky tam přežívaly dlouho a to v Jablonci jsou zimy dlouhé a tvrdé. Ono teoreticky je tu chladno na inkubaci jejich vajec, ale je otázka, kdy se přizpůsoběj natolik, aby se tu i začaly líhnout.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru