Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem leguanek

DOBRY DEN,PROSIM VAS MUZE MI NEKDO PORADIT,JAK POSTUPOVAT S VYCHOVOU MALEHO LEGUANKA?
MAM HO PET MESICU A NE A NE HO PRESVEDCIT,ABY SE ME NEBAL.MRZI ME,KDYZ CTU JAK SE OSTATNI SNIMA MAZLI!!!!!!!!A JA NE:.(

Předmět Autor Datum
Ahoj, asi tě zklamu, ale univerzální recept neexistuje. Leguáni jsou poměrně individua, co se povahy…
krokodýl 25.03.2007 16:21
krokodýl
tak to me moc nepotesilo,ale i tak dekuji.Jeste mam jednu otazku,je to asi deset dni co muj legusek…
majda.m 25.03.2007 18:15
majda.m
já jsem se se svým legem taky dost potrápila, stálo mě to spoustu ran ocasem a spoustu bolestivých k…
Lucie 26.03.2007 09:21
Lucie
zvykej ho dokud je to prcek. Az to bude metrova potvora, je dost problem se s takovym zviretem prat.… poslední
kdosi 26.03.2007 12:36
kdosi

Ahoj, asi tě zklamu, ale univerzální recept neexistuje. Leguáni jsou poměrně individua, co se povahy a nejen povahy týká. Někteří si zvyknou a zkrotnou během dvou tří měsíců, většina do půl roku až roku, ale někteří si úplně nezvyknou celý život a maximum u takových jedinců je, že nemlátí ocasem při každé manipulaci v teráriu, a že chovatele alespoň ignorují. Jediné, co lze doporučit, aby terárium bylo na nějakém místě, kde probíhá normální ruch, kde se pohybují přes den lidé, např. obývák. A zkoušet občas podávat legovi jeho oblíbenou potravu z ruky. Hlavně ho nezkoušej zpočátku chytat do rukou, to je stresuje a dlouho pak znovu hledají důvěru. Nechte ho samotného vlézt na ruku (doporučuji dlouhý rukáv kvůli drápům), pokud bude sám chtít, ale hlavně to nechce uspěchat. Může to klidně trvat dalších pět měsíců, ale jak jsem psal výš, někteří se prostě neochočí...:-(, alespoň ne tak, aby byli opravdoví "mazlíci" a třeba se vůbec nenechají brát do rukou.

já jsem se se svým legem taky dost potrápila, stálo mě to spoustu ran ocasem a spoustu bolestivých kousnutí :-/
ze začátku se dal brát alespoň do ruky, ale čím byl větší, tím byla manipulace s ním horší, nakonec jsem se přestala snažit a dostával jen žrádlo a vodu. dokonce jsem to po roce vzdala natolik, že jsem rozhodila sítě a chtěla ho dát pryč, ale pak jsem se přestěhovala, lego měl najednou pro sebe pokoj, kde mu okolo terária nikdo necoural, nakonec jsem přistoupila k tomu, že mu nechám terárium otevřené, to si myslím že byl zlomový bod. myslela jsem že bude neustále courat po pokoji, že ho budu někde nahánět, ale ne, stačí mu pocit, že není zavřený a z terárka se téměř nehne. po tři měsíce, jsem den co den k němu chodila asi tak na 15 min (ne víc, pak už začal být podrážděný) a jen tak jsem ho drbala na boku. zvykl si na dotek. po dvou letech jsem ho mohla vzít normálně do ruky, aniž bych měla ruce rozdrápané do krve. taky pomohlo, když jsem mu v koupelně napustila teplejší vodu (do sprcháče) a nechala jsem ho se v klidu vykoupat (koupání si zamiloval), pokud chtěl z koupelny, musel kolem mě, protože jsem seděla mezi dveřmi. taky pomáhá krmení z ruky, bude tě to stát pár kousnutí, ale pak je to fajn pocit. ještě dnes po třech letech to není úplně ono. jde to opravdu pomalu a chce to hodně času a hodně trpělivosti, ale pokud ti můžu poradit určitě to nevzdávej!!! :))

zvykej ho dokud je to prcek. Az to bude metrova potvora, je dost problem se s takovym zviretem prat. Chce to po dobrem a hlavne trpelivost. Nechod na nej zhora, vzdy jen ze strany at Te nebere jako predatora. Muj samec si plne zvykl az za nejakeho pul roku, behem dvou let se z nej stalo takove to zvire co je naprosto v pohode i v pritomnosti lidi (pravda, cizi chlapy moc nesnasi - to se hned naparuje)ale cleny rodiny respektuje. Ted po asi osmi letech chovu si nedokazu predstavit ze bych od nej dostala facku ocasem nebo ze by mne kousl. Je ochoceny a nezmatkuje. Pri jeho sile a velikosti si nedokazu predstavit jak s nim zapasim.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru