Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pachové anální žlázy hadů

V jednom z předchozích dotazů, je zde dotaz na zápach v teráriu. Tady má zadavatel asi na mysli smrad z trusu. Já bych dotaz rozšířil na to; jakou máte kdo zkušenost ze sekretem z pachových análních žláz? A hlavně u jakých druhů hadů jste se z tím setkali. V současnosti mi překvapila funkčností této žlázy dospělá samice Trimeresurus (Cryptelytrops)albolabris. Tyto zvířata chovám již ve třetí generaci, celkem déle jak 10 let. V současnosti mám 2 páry. Samice co mi to předvedla je tříletá (cca 80 cm velká). Chtěl jsem z ní odstranit jen nepatrný zbytek zatržené svlečky. Puch to byl neuvěřitelný. Předtím mi to nikdy žádný z albolabrů neudělal.Ani tato konkrétní samice. A přitom jsem na rukou nenašel žádnou tekutinu (takhle jsem nenašel žádnou tekutinu ani u ploskolebců - a taky umějí řádně zasmrdět), tak jako mám zkušenost třeba s Epicrates striatus, nebo i z našima tessellátkama.U nich je tato tekutina šedě zbarvená, a dokáží jí poměrně hodně vypustit. Zajímá mi hlavně; tuto pachovou žlázu mají všechny druhy hadů? Pokud né - tak mám takový pocit, že ani mezi chovateli nevíme přesně který druhy hadů tuto žlázu skutečně mají a který ne.Dle mého názoru je to ještě komplikovanější o to, že jsou hadi v zajetí na určitou manipulaci přivyklí a tím ztrací i tuto svou přirozenou obranou reakci. Každopádně smrad který dokázala vyprodukovat samice albolábra byl až neuvěřitelně silný a v bytě byl cítit ještě druhý den.

Předmět Autor Datum
Prakticky všechny užovky a podle mě v určité míře většina druhů hadů jsou schopny při vzrušení vypou…
krokodýl 13.04.2007 12:48
krokodýl
Je to docela velká náhoda ale přesně to samé u přesně stejného druhu hada semi včera stalo taky:-) S…
nerosekdas 13.04.2007 13:32
nerosekdas
Mne takhle pri podrazdeni pravidelne parfemuji hlavne hortulani a piktigasteri. Vetsinou pri takovyc…
kdosi 13.04.2007 13:48
kdosi
Tenkrát,když nám poslaná Elaphe carinata zdrhla ve vlaku (nedostatečně zajištěná krabice odesílatele…
halapremek 13.04.2007 13:58
halapremek
Co se týče té carináty - ona se česky jmenuje užovka smrdutá. Nebo se pletu? Jinak řekl bych, že tře…
Vladěk 13.04.2007 21:35
Vladěk
Ano,carinata je v češtině uváděna jako užovka smrdutá. Také jsem se setkal s názvem užovka královská…
halapremek 14.04.2007 11:20
halapremek
zdravim, jo já si taky myslim, že t y pachový žlázy má většina druhů hadů. Mě osobně se to stalo při… poslední
Epicrates 16.04.2007 22:16
Epicrates

Prakticky všechny užovky a podle mě v určité míře většina druhů hadů jsou schopny při vzrušení vypouštět nějakou zapáchající tekutinu, někdy až neuvěřitelně silně a trvanlivě zapáchající. Některé druhy jen používají přednostně jiné druhy obrany a k vypouštění tekutiny z análních žláz dochází spíše výjimečně, zatímco u jiných druhů se prakticky žádná manipulace bez vypouštění zapachajícího výměšku neobejde.

Je to docela velká náhoda ale přesně to samé u přesně stejného druhu hada semi včera stalo taky:-) Svlíkla se mi samice albolabrisáka( cca 70cm) a taky jsem se rozhodl jí kousek špatně svlečená kůže sundat sám, všemožně se potvora kroutila a najednou se pootevřela kloaka a dostal jsem zásah jak na ruce tak přímo do obličeje:-) Ani omytí mýdlem moc nepomohlo, jak píšeš, ještě večer jsem "voněl"... Podobnou situaci občas zažívám ještě u mladých contortrixů při násilném krmení,ale tam ten zápach není nijak zvlášť silný.

Tenkrát,když nám poslaná Elaphe carinata zdrhla ve vlaku (nedostatečně zajištěná krabice odesílatelem) a vyzvedávali jsme si ji až druhý den dopoledne v Rokycanech, byla chudinka asi hodně vystresovaná. Cesta nějakých 150km domů byla utrpení. Naštěstí to bylo v letním počasíčku,takže vše co se dalo bylo otevřené. Tudíž s carinatou své zkušenosti,co se zápachu týče máme. Od té doby ale tento zápach nezavanul. (naštěstí) :-D

Co se týče té carináty - ona se česky jmenuje užovka smrdutá. Nebo se pletu? Jinak řekl bych, že třeba zmínění psohlavci mají zápach obdobný jako striáti, nebo angulifeři. Ale ploskolebci A.contortrix mají zápach něčím atypický. Trofám si tvrdit, že dle zápachu jsou nezaměnitelný. Předem upozorňuji, že nejsem v tomhle směru nijak ujetý, ale docela by mi zajímalo jak smrdí ploskolebec A.piscivorus (který má pověst smraďocha). Vzhledem k příslušnosti ke stejnému rodu jako A.contortrix. Jinak jestli je pravdou jak uvádí krokodýl, že májí pachovou žlázu většina druhů hadů, pak můžeme jako teraristi být rádi, že ji tak často nepoužívají.Nevím co by jsme pak v teráriích chovali.:.(

zdravim,
jo já si taky myslim, že t y pachový žlázy má většina druhů hadů.
Mě osobně se to stalo při manipulaci s už zmíněnými E. striatus ( tam to bylo pravidelný ) ,ale i u Corallus ruschenbergerii ( cooki ) a Boa c. constrictor.samozřejmě užovky nepočítám... :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru