Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto ještěři

Ahojky, tak tady ctu o vasem gerrhosaurovi, ktereho jste si koupila na vystave. taky mi tvrdily, ze se muze dozit az 40::) coz mi prislo dost:-D. hlavne bych byla strasne rada kdyby jste mi poradily ohledne zarizovani teraria. koupila jsem si parecek. terarko budu mit hotove zhruba do tydne(100*60*50) coz si myslim, ze by stacit melo:-). jen nevim jake svetlo mam poridit, jestli je treba topny kamen a jestli je mozny substrat, ktery pouzivam pod sklipkany nebo je lepsi pisek???? budu strasne moc vdecna za jakou koli radu. predem strasne moc dekuju

Myslím, že už je čas toto vlákno zamknout. Vše co bylo třeba bylo vyřčeno, mnohé otázky odpovězeny, nesrovnalosti vysvětleny. Nemá cenu toto dál rozebírat. Doufám, že to pochopíte. (GG)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
diky moc, hledala jsem na internetu a hromadu informaci jsem si sehnala. kazdy se radsi zepta, hlavn…
eliska 01.06.2007 09:52
eliska
Eliško, já Tě chápu;-)Každý jednou začínal a nebo začíná a od takového serveru, jako je tento čeká,…
AnetaVesela 01.06.2007 13:28
AnetaVesela
od serveru, jako je tento čeká, že mu tu někdo poradí a ne, že hned bude dělat ramena. zrovna Kroko…
Georgij Gadjukin 01.06.2007 13:48
Georgij Gadjukin
Ano, vždyť proto se Eliška přece ptala, aby její chov ještěrkovců nebyl jen pokus-omyl. Ty jsi se p…
AnetaVesela 01.06.2007 14:00
AnetaVesela
Aneta Veselá napsala: berete všechno moc vážně Nediv se, měla by sis uvědomit že "chov" stylem pok… poslední
para 10.06.2007 15:50
para
strýček také neví vše, kdyby ano neptám se vás....
eliska 02.06.2007 11:53
eliska
Eliško, mám dojem že jsi nic z toho co tady bylo řečeno kolegy nepochopila. Snad časem. Ať se daří.
Vini 02.06.2007 20:09
Vini
Eliška: To srovnání se psy poněkud pokulhává. Jde o to, že obecné povědomí o tom, jak chovat psa neb…
krokodýl 02.06.2007 21:03
krokodýl
Krokodýle, jistě máš v mnoha věcech pravdu, ale takových lidí, co se pro něco nadchnou na burze a ro…
AnetaVesela 02.06.2007 22:30
AnetaVesela
Ale jo, také jsem se párkrát nadchnul, ale měl jsem trochu povědomí, co a jak, protože jsem mezi hav…
krokodýl 03.06.2007 16:58
krokodýl
Dnešní generace je jíná-s tím nic nenaděláš:-D;-) Každý chce mít všechno hned.....ale je to dobou...…
AnetaVesela 03.06.2007 21:10
AnetaVesela
Aneto (a asi i Sarko), zacnu ze siroka. Deti (s celkem slusnym vekovym rozptylem 7-15 let) ke mne ch…
JanaB 07.06.2007 23:54
JanaB
No, třeba to bude tím, že májí paní trochu jiné starosti, než 13-letý kluk. Myslím -rodina, děti, pr…
jonka 09.06.2007 22:58
jonka
Tím spíš by člověk čekal zodpovědné jednání, ale já jonko opravdu nevěřím, že už jde o maminy;-).
krokodýl 10.06.2007 09:27
krokodýl
"Aneta" je mamina a moje manželka, kromě ještěra a hada máme totiž navíc přes dva roky Terezku;-)
Vašek 10.06.2007 09:49
Vašek
Důkaz - foto: [img]01wb6.jpg[/img] nový
Vašek 10.06.2007 10:21
Vašek
OK. Dostali jste mě. Povedený odchov, mohu kontrovat 9ti letou Terezkou a 10ti měsíční Karolinkou. S… nový
krokodýl 10.06.2007 10:25
krokodýl
Mooc hezké :-) , gratuluji k odchovu také ;-) Jinak 30 hadů - závidím, to by se nám do paneláku 2+1… nový
Vašek 10.06.2007 10:41
Vašek
Já jsem v 3+1:-), ale nakonec jsem dokázal jednu místnost usmlouvat jen pro hady (+2skříně a starší… nový
krokodýl 10.06.2007 12:01
krokodýl
Taky hezký odchov:-D Škoda, že sem nešli nacpat hadi;-) nový
AnetaVesela 10.06.2007 15:31
AnetaVesela

diky moc, hledala jsem na internetu a hromadu informaci jsem si sehnala. kazdy se radsi zepta, hlavne kdyz zacina a prodejci kolikrat neporadi vse. v literatire neni vse. a pokud de o prostor, jesteri jsou v prozatimnim mensim terariu, ktere patrilo zelvam...dekuju;-)

Eliško, já Tě chápu;-)Každý jednou začínal a nebo začíná a od takového serveru, jako je tento čeká, že mu tu někdo poradí a ne, že hned bude dělat ramena. :-/ Ale na druhou stranu: každý má právo na názor;-)
Mě už sežral trochu jablka a dneska jsem mu nabídla kočičí konzervu, tak jsem zvědavá, zda jí bude chtít....
No, a abych řekla pravdu, tak na netu o ještěrkovci skoro nic není.-( Jen základní fakta...Už jsem si objednala knihu o ještěrech....

od serveru, jako je tento čeká, že mu tu někdo poradí a ne, že hned bude dělat ramena.

zrovna Krokodýl je ten, bez kterého by teraporadna nebyla tím čím je. Ta tvoje invektiva nebyla na místě a bylo by vhodné se za ni omluvit.
Když si, milá Aneto, projdeš dotazy zpět, uvidíš, že každý třetí je v duchu "koupil jsem si zvíře xy, jak ho mám chovat, jaký potřebuje terárko, co žere" atd. Krokodýl, a nejen on už vidí pomalu ale jistě rudě při přečtení takovéhoto dotazu. Pro dnešní mladou generaci je asi opravdu problém zajít za zkušenějším teraristou (nebo mu napsat) vyptat rady, půjčit (či koupit, vyhledat pomocí strýčka) a přečíst aspoň základní literaturu. Chov živého tvora by se neměl dělat metodou omyl-pokus, zvláště u druhů, u kterých jsou podmínky chovu popsány a dostupné.

GG

PS: znáš pejskaře, který by si pořídil psa před tím, než by mu udělal kotec, boudu, pelech a seznámil se s povahovými vlastnostmi plemene?

Ano, vždyť proto se Eliška přece ptala, aby její chov ještěrkovců nebyl jen pokus-omyl.

Ty jsi se pro něco nenadchnul a nekoupil sis to hned? To se přece stává a neznamená to přece, že jsou ti lidé nezodpovědný. Jen se mi nelíbí, jak děláte z lidí, co teprve začínají s teraristikou -hloupý.
Omlouvat se nebudu, protože jsem taky napsala názor, na který mám právo. Tahle poradna se mi líbí, ale jste tu zbytečně moc přísný a berete všechno moc vážně:-/

Aneta Veselá napsala:

berete všechno moc vážně

Nediv se, měla by sis uvědomit že "chov" stylem pokus - omyl může zvíře ohrozit na zdraví či na životě :i: a to už není žádná sranda. Nehledě na to, že tu může být naplněna skutková podstata tresného činu týrání zvířat.

Vůbec bych se v tomto případě neodvolával na to, že jsem se pro něco nadchnul a tak jsem to chtěl hned aniž bych si o tom předem něco nezjistil. To je v případě zvířete a to jakéhokoliv, neomluvitelná nedbalost zvlášť pokud tak činní dospělej človek.

Eliška: To srovnání se psy poněkud pokulhává. Jde o to, že obecné povědomí o tom, jak chovat psa nebo kočku je u většiny lidí daleko lepší než o tom, jak pečovat o plazi. Pes nepotřebuje speciální ubikaci, osvětlení s UV, teploty, vlhkost, substrát, zvláštní stravu (psí granule mají v každým krámu) a nevadí mu (většinou), že se s ním někdo mazlí, spíš naopak pozornost vítá. A pořád je to jen jeden (nebo s kočkou dva) druh a navíc domestikovaný, i když v mnoha variacích, kdežto ještěrů je několik tisíc druhů s mnoha někdy naprosto odlišnými nároky. Navíc většina lidí o plazech neví téměř nic nebo jen hodně málo. Včetně mnoha veterinářů. Takže psa většina lidí bez větších znalostí nezabije, ale o spoustě chameleonů, leguánů, agam nebo varanů v rukách neznalých, to samé říct nemohu.
Na burzách právě ty ještěrkovce prodávají především importéři a obchodníci spolu se spoustou jiných zvířat a bohužel jde právě hlavně o prachy. Po drogách a zbraních je obchod se zvířaty nejlukrativnější podnikání. Mimochodem jakékoliv omezování čehokoli poptávku = lukrativitu jen zvýší.
Právdu máš v tom, že je lepší se zeptat a projevit zájem, ale napřed by člověk měl najít alespoň základní informace a pak se ptát na konkrétní věci.
A možná je lepší napřed zajít na tu burzu, skouknout, co by se ti líbilo, pak o tom něco pohledat a za další měsíc nebo dva teprve nakupovat. Neboj, oni by ti je nevyprodali, importy stále pokračují a na burzách je pravidelně pár stejných obchodníků se stejnými zvířaty.

Ale jo, také jsem se párkrát nadchnul, ale měl jsem trochu povědomí, co a jak, protože jsem mezi havětí od útlého věku a už jako špunt jsem louskal vše možné i nemožné od časopisů (Akvárium-terárium, Živa, Naše příroda, ABC atd.) přes všemožnou literaturu, co jen byla tehdy k sehnání (Teraristika - J. Čihař, Na jih od Sofie - J. Čihař, Chov terarijních zvířat - J. Vergner, pár knih od J. Niedla, Moji přátelé hadi - J. Haleš, ještě starší knihy od prof. Z. Vogela, a mnoho dalších o plazech, hmyzu a přírodě vůbec) a většinu jsem jich četl ještě před pořízením prvních hadů (to mi bylo cca 13 let). Takže mi prostě nepřijde správný přístup nadchnout se a brát, zvlášť dnes, kdy je literarury spousta, internet a zvířata se shánějí lépe než koncem osmdesátých let. Takže člověk nemusí mít strach, že příště už nebude mít možnost to sehnat. Ale asi jsem prostě trochu jiná generace vyrostlá na pětilitrovkách s pavími oky, čolky a splešťulemi. Dneska je to hrc prc a kdejaký študentík má hned náročný zvířata, ke kterým já ještě ani nečuchl:-D a chybí mu obecné znalosti nejen praktické (což je pochopitelné), ale i ty teoretické, které může mít i začátečník. Ale zas i přes tu svoji kritiku se snažím poradit. Takže mě ber (i vy ostatní) jako samorosta a morouse a jedeme dál.;-)
[http://img357.imageshack.us/img357/8403/bulharsko20 1ii5.jpg]

Dnešní generace je jíná-s tím nic nenaděláš:-D;-) Každý chce mít všechno hned.....ale je to dobou...mladí lidé to bohužel všude vidí:-))) Jak jsem psala určitě máš pravdu, že je lepší si nejdříve pořídit nějakou publikaci o tom zvířátku, ale někdy se to holt nepovede:-|
Máte v Zoo taky ještěrkovce? Nevím , jestli ten můj není vegetarián:-D zatím mi žere jen jablka:-))

Aneto (a asi i Sarko), zacnu ze siroka.
Deti (s celkem slusnym vekovym rozptylem 7-15 let) ke mne chodi na zajmovy krouzek teraristika proto, ze 1. nemuzou mit zatim svoje vlastni zvire nebo 2. chystaji se mit vlastni zvire a snazi se svym zajmem o celkovou problematiku presvedcit rodice, ze o plazy opravdu stoji a nenechaji jim je pozdeji na krku. Zrovna nedavno jsem resila s 13letym klucinou zacatek jeho chovatelske praxe. Zaujali ho eublici, tak jsem mu dala par www adres a tipu na knizky ktere by si mel procist. Pak jsme se sesli na burze a vybirali vhodne terarko a vybaveni. Zaroven jsme obesli i prodejce a podivali se jaci gekoncici se mu libi nejvice (mam ted na mysli mutacni formy). Na dalsi burze jsme teprve kupovali samotna zvirata od mnou doporucenych spolehlivych prodejcu. Cely proces byl otazkou cca 3 mesicu. Predem upozornuju, ze dotycny ma rodice, kteri jsou jeho zajmum nakloneni, ac sami nic exotickeho nechovaji. Nedostatkem financi rozhodne netrpi, takze vse se mohlo stihnout mnohem drive a bez jakekoli pripravy stejne jako u vas.
Dnesni generace je sice jina, ale kdyz se po strance nakupu zvirat dokaze rozumne a zodpovedne chovat 13 kluk ve vylozene telecim veku (mlati to s nim celkem dost), proc to same nedokazete Vy?

Já jsem v 3+1:-), ale nakonec jsem dokázal jednu místnost usmlouvat jen pro hady (+2skříně a starší gauč), ale bylo hůř, já se ženou (tehdy budoucí) a s dítětem (tím starším) v garsonce a zvířata u rodičů v mém bývalém děcáku, ještě, že jsem to měl jen asi 500 m:-D.

Zpět do poradny Nahoru