Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vipera Berus nebo Coronella austriaca

Zdravím,
Na horské chatě permoník,v Beskydech,když jsem prolézal místní arachno/herpeto faunu jsem v uzké díře u stěny našel hada.Kousavá bestie to byla.Rozhodně jsem neviděl ani tvar hlavy ani kresbu na hřebu,pouze bok hada.Bylo to tmavé s nějakýma čtverečkama/tečkama na boku a určitě to mělo přes 1m.Myslím si že to byla užovka ..

Dále bych se chtělů zeptat jestli dokáže Vipera Berus prokousnou třeba rukavice,rukáv od mikiny apod.a v jaké víšce se s ní můžu setkat...?Zítra jdu prozkoumat CHKO Bílé Karpaty
a chtěl bych ji najít.Bude to (nejspíš)pro mě první odchyt jedovatého hada.tak ať neskončím takhle,prosím poradte jakou výbavu si vzít.
[http://www.gifte.de/Gifttiere/images/Biss%20Vipera% 20berus02.jpg]

Předmět Autor Datum
Trochu mě mate, jak jsi poznal, že je to mrcha kousavá, když si jí neviděl hlavu;-). Pokud to mělo o…
krokodýl 08.06.2007 17:56
krokodýl
tak trošku hadař jsem a že to byla bestie kousavá ]:)jsem poznal tak že jsem se ji snažil vytahnout…
SNAKE56 08.06.2007 18:04
SNAKE56
Takže, když něco taháš klackem, tak to kouše, ó bože. Já bych tu natrixku až tak nezavrhoval. Jsou p…
krokodýl 08.06.2007 18:22
krokodýl
Ten obrázek nám říká co? Možná jsem natvrdlý, ale nějak nechápu souvislost s dotazem. A v případě, ž…
Georgij Gadjukin 08.06.2007 20:06
Georgij Gadjukin
tak ať neskončím takhle,prosím poradte jakou výbavu si vzít. a obrazek je z googlu:-[ a k té natri…
SNAKE56 08.06.2007 21:19
SNAKE56
Vezmi si foťák, hadilovku (klacek) můžeš pořídit cestou. Co bys chtěl víc? A myslím, že to byla zmij…
krokodýl 09.06.2007 17:26
krokodýl
Tak já na to mám udělatko ve stylu háku na hady-normalní kuták na dřevo s krbu8-).foták jsem si vzal… poslední
SNAKE56 09.06.2007 21:19
SNAKE56

Trochu mě mate, jak jsi poznal, že je to mrcha kousavá, když si jí neviděl hlavu;-). Pokud to mělo opravdu víc než metr, tak to zmije určitě nebyla, ale jelikož nehadaři mají většinou poměrně benevolentní odhad, většinou směrem nahoru, tak bych to nebral jako bernou minci. Každopádně ve vyšších nadmořských výškách Beskyd bych čekal spíš zmiji, ale užovky obojkové - N. natrix se mohou někdy objevit taky poměrně nečekaně vysoko. Zmije mají jedové zuby poměrně malé, ale rukáv mikiny určitě prokousnou, rukavice, jak které, ale osobně mám raději háček (nebo nějaký klacek:-D) na přitisknutí a pak ji beru holou rukou neboť v rukavici není potřebný cit. Pokud nemáš s odchytem zmijí zkušenosti, doporučuji nechytat a když tak přitisknout zmiji hlavu klackem (šetrně) a chytnout ji za ocásek, což na přenesení na vhodné místo pro fotografování stačí.

Takže, když něco taháš klackem, tak to kouše, ó bože. Já bych tu natrixku až tak nezavrhoval. Jsou poměrně variabilní ve vzhledu a jestli si neviděl hlavu. Pokud to mělo okolo metru, tak to nebyla ani zmije ani coronella a v Beskydech podplamatou ani stromovou žofku nenajdeš, takže buď byla menší nebo to byla natrixka. Přikláním se k tomu, že byla menší a byla to zmije nebo coronella, ale podle toho popisu, fakt těžko rozsoudit, co to bylo zač. Jestli šlo o vyšší polohu, tak nejspíš zmije.

tak ať neskončím takhle,prosím poradte jakou výbavu si vzít.

a obrazek je z googlu:-[

a k té natrix natrix-jsem si jist že to nebyla ona.No tak jo,nebylo to metr a "netahal" jsem to ven klackem,jak asi vyplívá z textu ale snažil jsem se jí jen popohnat malým klacíkem k východu.A je taky možné že to opravdu nemělo metr,byl to odhad protože jsem viděl celkem tlusté,stočené tělo a jen projetí hlavy....ale mě+síčky tam nebyly...ale byl to okamžik

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru