Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vipera berus morpha prester

Zdravim, už delší dobu se snažím potkat tuhle krásku, ale pořád se nedaří...víte o lokalitě, kde se tahle forma vyskytuje? Má tohle zbarvení nějaký důvod, souvisí to s klimatickými podmínkami? Dál by mě zajímalo, jestli se rodí i černý mláďata? Nebo se přebarvují v průběhu života, po 15. svleku, jak je tomu v knize Ty zmije? Chová je tady někdo, zajímaj mě i klasicky zbarvený berusky... Co všechno obnáší vyjímka na chov?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já chytil na jedné lokalitě v Jeseníkách roční kluka presterky. Z toho by se dalo usuzovat, že mláďa…
Georgij Gadjukin 11.06.2007 17:00
Georgij Gadjukin
Rodí se určitě normálně zbarvený, ovšem rychlost přebarvování toť otázka, možná to je populaci od po…
krokodýl 11.06.2007 17:59
krokodýl
By mě zajímalo jak to doopravdy je. Podle P. Voženílka se i zmijím "pekelným" rodí klasický mláďata.…
knoxville 11.06.2007 19:13
knoxville
Spíš jsem tím myslel, že je četnost ve vyšších polohách větší, ale je fakt, že na severu by jich mus…
krokodýl 11.06.2007 20:27
krokodýl
P.S.: Výjimku na Emys orbicularis má zoo Plzeň a časem by zde měla vzniknout snad také expozice "her…
krokodýl 11.06.2007 20:38
krokodýl
Jé, Křivoklátsko, měl jsem tam babičku. Když jsem se tam potuloval na kole, narazil jsem na rybníček…
knoxville 11.06.2007 20:51
knoxville
no podle mě to není neprůstřelný. Jde hlavně o to rozumě sepsat žádost na AOPK. Já žádal ještě MŽP a…
rockviper 12.06.2007 13:58
rockviper
Hm, to je pěkný :-/ Takže člověk, co se nepodílel na žádným mapování, ani není členem žádný organiza… poslední
knoxville 13.06.2007 09:51
knoxville

Já chytil na jedné lokalitě v Jeseníkách roční kluka presterky. Z toho by se dalo usuzovat, že mláďata se rodí černá. Do té doby jsem tam vždy potkal jen klasiku. Nebudu tu lokalitu uvádět tady, ale jestli chceš, napiš mi zprávu. Jinak obecně lze říct, že Jeseníky jsou na presterky docela bohaté. Už léta se chystám na Rejvíz, kde podle jednoho kolegy byla četnost presterek tak 50/50.

Ještě k tomu zbarvování... měl jsem kdysi možnost chovat od mimina V.nikolskii. Novorozenci byli perníkově hnědí s ostře zubatou tmavěhnědou kresbou. Zčernaly poměrně rychle, rozhodně dřív než po 15. svleku. Zůstaly jim pouze bílé supralabialia a zelená špička ocasu. I tyto znaky postupem mizely. Když jim začalo jít na pubertu, samec to zabalil a tak mám singl holku. Rád bych udělal pozorování na téma "barvení se mláďat Vipera nikolskii", ale zatím mám asi smůlu.

Povolení, nebo spíše vyjímka na chov berus v zajetí obnáší to, že musíš příslušné CHKO dle místa bydliště prokázat, že tvůj zájem převyšuje zájem obecný, dál se k tomu musí vyjádřit třiprdele všelijakých pochybných organizací a tak.

Rodí se určitě normálně zbarvený, ovšem rychlost přebarvování toť otázka, možná to je populaci od populace různé a zaleží i na rychlosti růstu atd. Jinak obecně se "černošky" objevují spíš ve vyšších polohách. U nás na západě relativně častěji na Šumavě nebo v Krušných horách (často se to vysvětluje jako adaptace pro lepší absorbci tepla /slunečních paprsků/), ale mám informace i o výskytu cca 40 km severozápadně od Plzně na Manětínsku cca 500 až 600 m n.m.

By mě zajímalo jak to doopravdy je. Podle P. Voženílka se i zmijím "pekelným" rodí klasický mláďata. Takhle to skoro vypadá jako špás přírody a nějaká genetika tu jde stranou...Jinak já zas slyšel o presterkách v okolí Říčan u Prahy, takže i ta závislost na teplotě mi příde divná. Vždyť berusky žijou i za polárnim kruhem a tam by potřebovali absorbovat teplo daleko víc než tady a % černě zbarvených by mělo být tim pádem daleko větší. Ve skandinávii jsem byl loni, zmijí jsem pár zahlídnul, ale černou žádnou. Kadopádně by bylo zajímavý přebarvování mláďat sledovat.
Ještě k tý vyjímce, je tu někdo kdo jí má? Na cokoli z naší herpetofauny.

dál se k tomu musí vyjádřit třiprdele všelijakých pochybných organizací a tak.

...toho se právě bojim :-/

Spíš jsem tím myslel, že je četnost ve vyšších polohách větší, ale je fakt, že na severu by jich muselo být hodně, ale nevím, třeba je to záležitost jen některých populací. P. Voženílek měl mláďata od obou rodičů černých a všechna mláďata, co si nechal se přebarvila, takže by to napovídalo recesivní gen, v případě kodominance by musel být jeden z rodičů homozygot, ale zase poměrně velká četnost v některých populacích by napovídala spíše té kodominanci. Je ovšem fakt, že jedny mláďata není zrovna velký statistický vzorek. A možná, že je vše ještě úplně jinak. Každopádně by člověk potřeboval alespoň pár normál a pár černých a párkrát to prokombinovat včetně potomků a všechny mláďata si nechat alespoň 3 až 4 roky do doby, kdy už bude jasné, že se nepřebarví, aby dospěl k nějakému podloženému závěru.
Ještě bych připoměl vzácnější formu - morfa chersea, z rezavě hnědým zbarvením. A nedávno proběhla tuším na fauně dokonce fotografie amelanického jedince ("albín") a občas se vyskytnou i jiné formy zbarvení v běžné populaci, např. rozpadlá klikatice až jakési příčné proužky nebo naopak běžné zbarvení´, ale absence klikatice, jen jakési skvrnění nebo tečky na hřbetě, ale to už jsou abnormality, kdežto černá morfa prester a červená (rezavěhnědá) morfa chersea se více méně (spíš méně) vyskytují napříč běžnou populací. Takže námětů na výzkum je dost a dost.

P.S.: Výjimku na Emys orbicularis má zoo Plzeň a časem by zde měla vzniknout snad také expozice "herpetofauna Křivoklátska", takže v tom případě by se určitě získaly i výjimky pro další naše druhy, včetně zmijí, ale to je spíš daleká píseň budoucnosti. Jinak zcela určitě má pár lidí výjimky na aeskulapky a zoo Děčín a zoo Chomutov na zmije, ovšem zoo si výjimku získá poměrně snáz než soukromník.

Jé, Křivoklátsko, měl jsem tam babičku. Když jsem se tam potuloval na kole, narazil jsem na rybníček a u něj jsem objevil tohohle fešáka :-p Ale už je to tak 5 let zpátky a onen rybníček jsem víckrát nenašel :-(

[http://i34.photobucket.com/albums/d139/iguana_iguan a/DSCF0010.jpg]

Fotka sice mizerná, ale bylo to moje první a myslim že ještě dlouho poslední setkání s orbiculariskou...

Ale zpátky k tématu, je vůbec možný sehnat vyjímku pro normálního smrtelníka?

no podle mě to není neprůstřelný. Jde hlavně o to rozumě sepsat žádost na AOPK. Já žádal ještě MŽP a trvalo to dva roky. že se k tomu vyjadřoval ČIŽP, městskej úřad a co já vím kdo ještě je pravda, ale to si vyžádalo ministerstvo, mě s tím neobtěžovali. Ohromě mi tenkrát pomohla moje provázanost s Petrem Voženílkem a zapojení do síťového mapování, o tom není pochyb. Takže jsem po dvou letech obdržel výjimku na tři páry, který jsem si směl odchytit. Měl jsem je čipovat, až budou takový a makový, ale ta podmíka tam byla asi jen kvůli liteře zákona, protože to po mě chtěli u zvířat, který mají průměr těla nad 3cm. Takovou berusku mi ukaž...
Jinák jsou mezi námi tací, kterří stejnou výjímku vyřídili během 14 dní, holt jsem málo průbojnej....
Ale připomínám- já ještě žádal ministerstvo, teď to může probíhat jinak.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru