Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Horsfieldky a vlhkost

Dobry vecer,
nedavno jsem cetla nekolik internetovych stranek o horsfieldkach (vc. tortoise trust a world chelonia trust) a vsude pisu, ze tyto zelvy maji mit vsude sucho, jinak pry mohou zacit plesnivet a mit dalsi kozni problemy. Kdyz prochazim pro zmenu ceske weby a diskuze, tak se vsude pise, ze by zelvy mely mit vlhky kout, aby jim dobre rostl krunyr. Co si o tom myslite vy? Predem dekuji za nazory.

Předmět Autor Datum
Něco málo tu již o horsfieldkách padlo. Třeba tady. Zkus prohledat v diskuzi, případně počkej až se…
Georgij Gadjukin 03.07.2007 06:47
Georgij Gadjukin
www.russiantortoise.net pise o vlhku. Hniloba krunyre se zminuje s mokrem. (nemuzes je mit ve vode a…
Oslinka 03.07.2007 07:52
Oslinka
Můj názor sice už znáš, ale nedá mě k tomu ještě něco nedoplnit. Ono s těmi zahraničními stránkami t…
KHor 03.07.2007 10:07
KHor
Malé horsfieldky vlhčím pravidelně a také pravidelně koupu (cca 2x týdně koupel a ráno a večer vydat…
Sysel 03.07.2007 21:06
Sysel
Zdravim, v prvni rade dekuju vsem za nazory. Takze bude mit vlhke podlozi a na tom neco sucheho. To…
Zofie 04.07.2007 11:36
Zofie
U pouštních gekonů (Teratoscincus, Nephrurus aj.) se používá taková pomůcka, aby substrát byl vlhký…
krokodýl 04.07.2007 11:51
krokodýl
Skvělý nápad! Jen se chci zeptat jak poznáte, že je vespod vlhkosti dost nebo málo? A co plísně apd.…
denda 04.07.2007 13:46
denda
Co používáte za substrát, písek, rašelinu, jiný?
denda 04.07.2007 13:56
denda
:>:to bylo na Sysla
denda 04.07.2007 13:57
denda
Tak jak to popisuje Krokodýl to mám vyřešené u trnorepů a funguje to dokonale. Nějak jsem si to neda…
KHor 04.07.2007 14:24
KHor
písek + rašelina a v létě hlína
Sysel 05.07.2007 18:45
Sysel
Kde beres pisek? Nenapada me, kde ho u nas sehnat. Mozna mi muzes pomoct :-)
Oslinka 05.07.2007 20:23
Oslinka
pisek maji v akvaristice (dokonce i ruzne barevny;-)). Jinak by ho snad meli mit ve stavebninach neb…
Zofie 05.07.2007 20:28
Zofie
Ve velkém pískovny a stavebniny, v menším baumaxy apod. Další možnost je na vhodných lokalitách nako…
krokodýl 05.07.2007 20:31
krokodýl
pokud ho chces koupit, tak muzes koupit v Bauhsech, Obi apod. koupit písek na dětská pískoviště v py…
Sysel 05.07.2007 20:32
Sysel
Do Obi se podivam :) Z piskoviste nechci, jsou tam vajgly a kdo vi kdo do toho cural.. Jinak Baumax…
Oslinka 06.07.2007 08:12
Oslinka
Piesok a iné sypké materiály sa najčastejšie prevážajú vlakmi a aspoň u nás platí, že sa aj skladujú… poslední
ado 06.07.2007 14:55
ado

www.russiantortoise.net pise o vlhku.
Hniloba krunyre se zminuje s mokrem. (nemuzes je mit ve vode ani v substratu, ze ktereho voda kape - udelej v ruce kulicku)
Taky to ctu, austin turtle page mluvi o 40% vlhkosti, jenze to snad byva, kdyz v suchem obdobi vylezou z nory - vylezaji jen na chvilku.
Kdyz mame vlhky substrat, dobre se v nem zahrabava. Kdyz suchy, skrabe tu hodiny...a kycha.

Můj názor sice už znáš, ale nedá mě k tomu ještě něco nedoplnit. Ono s těmi zahraničními stránkami to bude dost podobné, co se týká kvality informací, jako u nás. Většinou je to tak, že informace jsou neověřené, opsané a neúplné. Přitom stačí se trochu zamyslet, jak asi želvy žijí na přírodních lokalitách. Ideální řešení by bylo takové, které beze zbytku kopíruje přírodní podmínky. To ale je bohužel problém. T. horsfieldii pocházejí z prostředí kde tyto extrémy jsou mimořádně výrazné, proto je také považuji za nejnesnadněji chovatelné želvy z Testud. Na přizpůsobení takovým podmínkám ukazuje mimo jiné to, že hrabou extrémě dlouhé nory, kde obývají zrovna tu část, která je pro dané období nejvhodnější.Želvy by měly mít přes den sucho a přes noc vlhko, s tím, že i přes den by měly mít možnost zalézt do prostředí ze zvýšenou vlhkostí (nora). Oslinka zcela trefně píše co se stává, když je substrát nevyhovující. Dost lidí si stěžuje že želva v noci ruší, hrabe, leze a vůbec všelijak otravuje. Jeden z důvodů je právě snaha zahrabat se do prostředí, které jí vyhovuje. Druhý nejběžnější důvod bývá vysoká noční teplota, respektive neexistující nebo zanedbatelný rozdíl mezi denní a noční teplotou. Právě pro T. horsfiedii, jsou mimořádně vhodné takzvané želví stoly. Ono to zní vznešeně, ale nejde vlastně o nic jiného, než o ohraničený otevřený prostor, umožňující dobrou cirkulaci vzduchu, tím pádem rychlé osychání vrchní vrstvy vlhkého substrátu, a co největší střídání denních a nočních teplot. Želva má možnost si vybrat kde zrovna chce být a zcela jistě dá pokoj. Pro představu zkusím najít a poslat fotku želvy, která rostla v nevyhovujících podmínkách.

Malé horsfieldky vlhčím pravidelně a také pravidelně koupu (cca 2x týdně koupel a ráno a večer vydatně rosím )
Pokud jsou to zvířata cca od půl roku a výš, tak je chovám v teráriích s cca 30cm hlubokým kladištěm ( do kladiste naleji cca 1x týdne 1,5l petlahev vody), do kterého se rády zahrabávají. Některé fungují tak, že vylezou, vyhřejou se, nažerou se a na 2dny se zahrabou. Ale vlhkost vzduchu obecně, mám relativně velmi nízkou. V podstate to koresponduje s tím co píše KHor.

Zdravim,
v prvni rade dekuju vsem za nazory. Takze bude mit vlhke podlozi a na tom neco sucheho. To vlhke misto, to staci cast teraria polevat vodou nebo pouzivate jine vychytavky (nejake lisejniky nebo jine podklady co drzi vlhkost)? Zkousel jste nekdo vymyslet neco, aby podklad byl dole vlhci a nahore suchy. Dekuji moc.

U pouštních gekonů (Teratoscincus, Nephrurus aj.) se používá taková pomůcka, aby substrát byl vlhký od spodu, jako v přírodě. Do jednoho rohu se zapustila obrácená nálevka (trychtýř) nebo jen kus hadice (část trčí asi 10 cm nad substrát, druhý konec je na dně pod substrátem), kterou se nalévá voda a vlhčí se tím jen spodní vrstvy písku. Určitě by to nějak pevněji šlo udělat i u hrabošů, jakými jsou želvy.

Tak jak to popisuje Krokodýl to mám vyřešené u trnorepů a funguje to dokonale. Nějak jsem si to nedal do spojitosti se želvama, protože ty mám venku. Trnorepové jsou také hraboši, takže jsem použil novodurovou trubku a přilepil jsem ji do rohu terárka silikonem. Mám u nich hlinitopísčitou zem a problém s plísní nemám zatím žádný.

Ve velkém pískovny a stavebniny, v menším baumaxy apod. Další možnost je na vhodných lokalitách nakopat nebo se domluvit s někým kdo staví a nějaký ten metrák od něj odkoupit za pár piv a cigára.8-):beer::beer: Hlavně ne akvaristiky, to je předražený až běda, do většího terária se nedoplatíš.:-(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru