Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ví někdo o co jde?

Nevím přesně čím jsou způsobeny "chodbičky" na čerstvých přírůstcích rohoviny plastronu, v menší míře i karapaxu. Vzhledem k tomu, že se na želvách neprojevuje žádný jiný příznak onemocnění a obrazce bez následků mizí, přikláním se k tomu, že jde o jev provázející růst rohoviny. Na časté dotazy alespoň odpovídám v tomto smyslu. Nerad bych ale někoho informoval špatně tak to raději zkusím i touto cestou. Jaký na to máte prosím názor. Žádný veterinář mě nebyl schopen nic kloudného zjistit. Děkuji Ps. Doufám, že na fotkách to bude patrné.
Testudo graeca i. NZ/2006
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/Kop ie-P7040452.jpg]
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/Kop ie-P7040450.jpg]
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/Kop ie-P7040449.jpg]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mohlo by také jít o nedostatek vitamínu H, biotinu.Ten se podílí mimo jiné i na vývinu a tvorbě vlas…
kerejoo 05.07.2007 15:24
kerejoo
Děkuji za Váš čas a názory. Z odpovědí vyplívají další otázky a potřeba problém upřesnit. Oni to Kro…
KHor 05.07.2007 16:50
KHor
Zřejmě to bude spojeno s intenzivním růstem na ne úplně ideálním povrchu nebo prostě v ne zcela ideá…
krokodýl 05.07.2007 17:17
krokodýl
Zdravim, obeslala jsem veterinarni a zelvi organizace s KHorovou fotkou zelvy a dotazem, co by ty tu…
Zofie 08.07.2007 10:11
Zofie
Děkuji Zofie, to je dobrý nápad. Je docela dobře možné, že se teorie potvrdí a bude jasno.
KHor 08.07.2007 10:41
KHor
Zdravim, prisla mi dalsi reakce: These are normal keraton 'stress' lines and are associated with nor…
Zofie 16.07.2007 13:02
Zofie
Andy Highfield? :-) Toho mam rada. Ochotne behem chvilky mi odpovedel na mail. Hodny pan. poslední
Oslinka 17.07.2007 17:54
Oslinka

Mohlo by také jít o nedostatek vitamínu H, biotinu.Ten se podílí mimo jiné i na vývinu a tvorbě vlasů,nehtů atd. u člověka.Podobné to bude i u želv.Šupinatění kůže a "olupování" je jedním z příznaků jeho nedostatku.Je obsažen hlavně v játrech,bobech,ledvinách,žloutku...
Pokud jsou vaše želvy 100% na rostlinné dietě,je možné,že zvláště u rostoucích mláďat je ho v organismu nedostatek.Chce to občas,zdůrazňuji občas,podat například škrábaná kuřecí játra,vařený žloutek apod.
P.S:
V ůvahu by ještě přicházela mykóza,i když na to by vám asi odpověděl lépe veterinář,kterým nejsem.

Děkuji za Váš čas a názory. Z odpovědí vyplívají další otázky a potřeba problém upřesnit.
Oni to Krokodýle nejsou vlastně "tunýlky" bublinky atd. Pouze se tak tváří. Spíš mám dojem že se v těch místech, přímo v rohovině jinak lomí světlo, protože jde o zcela plnohodnotnou rohovinu. Zíral jsem na to pod lupou, snažil jsem se dostat želvu i pod mikroskop(to byl horor)a nic jsem stejně nevyzíral. Dělá to na mě dojem, zvlášť z toho důvodu, že se jedná hlavně o plastron a želvy z terárka, následující. Rohovina plastronu jako výrazně namáhaná část krunýře, zejména plošným obrusem a jinými drobnými poraněními, bude zřejmě přirůstat zespod po celé ploše každého štítku. Ne z kraje jak je to běžné třeba u nehtů. Nemožnost si rohovinu přirozeně obrušovat (měkký substrát)se možná tímto efektem projevuje. Jak je to třeba v Plzni u malých sulkátek, tam jsou ale na písku, že ano.
Kerejoo nedostatek biotinu jsem také bral v úvahu, ale stejnou stravou krmím želvy ve výbězích i v terárku, jedny to mají druhé ne. Je sice fakt, že želvy ve výběhu rostou pomaleji ale oboje mají kůži, drápy i třeba lišty na čelitech v zcela dokonalém stavu. Přesto je to možná také jedna z možností, vyzkouším to na nějaké menší skupině co se stane.
Proti mykóze zase mluví zejména to, že se podobný problém (je-li to vůbec problém) vyskytuje u mnoha drobných i větších chovatelů. Navíc po ukončení intenzivního růstu, se "tunýlky" samovolně vytrácí, zůstává nepoškozená nedeformovaná plnohodnotná rohovina a to u mykóz nebývá. Dříve jsem právě na rady vetů mazal chudinky prcky různými supermastmi bez jakéhokoliv pozitivního výsledku.

Zřejmě to bude spojeno s intenzivním růstem na ne úplně ideálním povrchu nebo prostě v ne zcela ideálních podmínkách (doma versus venku). Pokud to je opravdu tak, jak říkáš, jiný lom světla atd., tak tím spíš to vypadá na trochu odlišnou kvalitu rohoviny, zřejmě nic nebezpečného nebo nějak extra problematického. Jak sám říkáš, časem se to ztrácí. Otázka je jestli se to ztrácí třeba i u zvířat chovaných převážně doma nebo jestli to u nich mizí podobně jako u tvých venku. Sulcaty máme na písku, resp. směsi písku a rašeliny, ale za prvé, mám naprostou většinu mláďat tak do půl roka pryč, takže nevidím ty změny a za druhé mám pocit, že na rovnoměrně světlém plastronu sulcat, to není nijak moc vidět. Takže v tomhle případě nemohu sloužit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru