Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Paralizující onemocnění albino guttat

Chci se podělit s ostatními chovateli o detaily nemoci, kterou má moje elaphe guttata albino. Snad vám to k něčemu bude kdybyste se s tím setkali. Jmenuje se to Osteochondrosis nefropatia paraplegia posterior a trpí jí (jak se zdá) pouze albino guttaty. Jedná se o srůsty obratlů, které se na pohled projeví jakoby hrbolatou páteří s vybočenými obratli. Had místo neohýbá. Obvykle to postihuje první 2/3 hada, ale můj to má od kloaky směrem k žaludku. Hada jsem pořídila zcela pohyblivého jako 35cm mládě, nemoc se začala projevovat po několika měsících hrbolatou páteří nad kloakou. Místo bylo zpočátku dlouhé cca 1cm. Dnes je z toho 5cm. Postihuje to i nervy, takže v případě mého hada to znamená, že mu dělá potíže se sám vyprázdnit, nefunguje peristaltika, vznikají zácpy, moč neodchází jak by měla. Had se tímto místem nedokáže ovinout, svaly nefungují. Léčba je následující: 1x týdne podkožní injekce hormonálního léku Dexamethazon (celkem 10x), 2x týdně perorálně vitamín B12, každý den hodinové osvěcování UVB, jemné masáže kvůli peristaltice. To je kůra na následující měsíc a půl až dva, pak uvidíme jestli srůsty postupují nebo se to zastavilo. Had už poškozený zůstane, ale nemusí to postupovat dál. Kdybyste chtěl někdo další informace, dejte vědět (bližší informace o průběhu onemocnění jsou ve vláknu "násilné krmení"). Stejně tak pokud už s tím máte zkušenost. Fotky dodám během pár dnů.

Předmět Autor Datum
Nic proti snaze hadovi pomoct léčbou,ale myslím že takového hada by bylo nejlepší utratit aby se net…
Tomáš Drápal 10.07.2007 13:12
Tomáš Drápal
Nic proti napadu hada utratit, ale ten had se netrapi. Trapila ho zacpa, to mu bylo fakt blbe - byl…
Sharkie 10.07.2007 13:28
Sharkie
Bohužel musím konstatovat, že degenerace guttat už tak dost velká, nejen díky producentům barevných…
krokodýl 10.07.2007 13:20
krokodýl
Souhlas. Dodavam, ze jednim z hlavnich faktoru tohohle onemocneni je inbreeding. Proto se to vyskytu…
Sharkie 10.07.2007 13:29
Sharkie
Jinak utrácet ho nemusíš a ani určitě nebudeš, pokud na tom nebude opravdu bídně, naopak je sympatic…
krokodýl 10.07.2007 13:49
krokodýl
I kdyby se z toho vykresal, rozhodne ho rozmozovat nebudu. Krome toho ze by tenhle handicap mohl sir…
Sharkie 10.07.2007 14:41
Sharkie
Tak tady jsou fotky toho zdeformovaného ocásku. Fotila jsem to večer pod lustem, takže snad tam něco…
Sharkie 11.07.2007 09:10
Sharkie
[http://img174.imageshack.us/img174/2261/jasocasekii rmh7.jpg]
Sharkie 11.07.2007 09:13
Sharkie
[http://img174.imageshack.us/img174/9643/jasocasekii irho8.jpg]
Sharkie 11.07.2007 09:16
Sharkie
Bohuzel musim zakoncit tohle vlakno celkem smutne, minuly tyden mi hadatko umrelo. Dodneska nevim, j… poslední
Sharkie 17.09.2007 14:08
Sharkie

Nic proti napadu hada utratit, ale ten had se netrapi. Trapila ho zacpa, to mu bylo fakt blbe - byl celkem apatickej, nestastnej. Ale ty uz jsme se zbavili. Po ty injekci me naopak prekvapil - poprvy od ty doby co je nemocnej se byl podivat po terarku, tak jsem ho vyndala na proplazku a on stastne lezl po posteli sem a tam. Konecne vypada spokojene a ozil. Myslim, ze po tom co jsme spolu prozili uz dobre poznam kdy je spokojenej, kdy mu neni dobre, kdy se boji... Ted je v pohode, jen uz z nej nikdy nebude uplne zdravej had. Ale na druhy strane si zvirata porizuju "v dobrym i ve zlym", takze jestlize se nechovaj jak chci, jsou s nima potize, nejsou zdravy a podobne, nevidim to jako duvod pro jejich zabiti a porizeni si novyho bezproblemovyho jedince. Ani ja nejsem uplne zdrava a bezproblemova. Neboj, uz se zviratama delam dlouho a kdybych mela dojem ze se trapi a je to beznadejny, nechala bych ho utratit. Je mi jasny, ze vetsina z vas se chytne za hlavu jak muzu hadovi prisuzovat povahovy vlastnosti, ale kdyz to vidim a citim, tak tomu verim. Je to divny a neverila bych tomu, ale ten had dokaze prozivat muj intenzivni smutek a dokaze dat najevo svoji prizen. Dokonce se mi stalo kdyz jsem byla uplne na dne, ze si had nechal dat lek hadickou do hrku bez obvyklyho boje a sam drzel. Kdyz jsem hodne smutna, je pritulnejsi a da se s nim lip manipulovat. Nezdrha apod. Je to zajimavy. Vcera na veterine mi potvrdili ze videj ze mezi nama probiha komunikace. Je to tak. Je to jako se psem - kdyz ho uvazes k boude a nevenujes se mu, je z nej blbec. Kdyz ho rozvijis, jste v kontaktu, pak je chytrej. Ono je to stejny asi se vsema zviratama.

Bohužel musím konstatovat, že degenerace guttat už tak dost velká, nejen díky producentům barevných mutantů pokračuje dál a dál... Svoji roli hraje nejen častý vědomí inbreeding (příbuzenské šlechtění), ale i zchoulostivění druhů v péči člověka. Kolik z chovatelů guttat je nezimuje ani neudržuje období klidu, kolik je připouští dříve než ve třech nebo čtyřech letech, dochází k překrmování a urychlení růstu i nástupu pohlavní dospělosti, kolik chovatelů guttek používá neadekvátně vysoké teploty ve dne v noci. To vše se projevuje na celkové kvalitě zvířat, včtně líhnivosti a životaschopnosti mláďat. Bývali časy, kdy se líhly guttaty okolo 30 cm dlouhé, které většinou nemívaly problémy z přijímáním potravy, dnes mají málo přes 20 cm a nezřídka je třeba násilné krmení po mnoho měsíců. A netýká se to jen guttat, podobné problémy se začínají projevovat u hroznýšů, gekončíků aj.

Bohuzel musim zakoncit tohle vlakno celkem smutne, minuly tyden mi hadatko umrelo. Dodneska nevim, jestli to sviceni UVB (kazdy den hodinu) k necemu bylo. Snad ani nema cenu dal resit, jestli jsem ho tim trapila nebo mu pomahala. Stejne tak nevim jestli bylo k necemu podavani vit. B12 a kalcia. U dexamethazonu jsem mela dojem, ze zabral. Minimalne muzu rict, ze od prvni injekce uz ochrnuti nepostupovalo. Jsem za toho hadika rada, ze uz je po vsem. Jeho zivot za moc nestal, tak uz ma klid. Dekuju vsem, kdo mi pomahali, radili a podporovali me.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru