Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nežádoucí užovky II

Mám stejný problém jako paní Růžena.Před měsícem jsme u našeho zahradního jezírka objevili užovku obojkovou. Měli jsme radost, že nám přibyl nový živočich, ale včera nám potvora sežrala dva karásky.Jsme okr. Hradec Králové. Prosím o radu kdo by nám ji pomohl odchytnout,než nám sežere všechny rybičky.Karáskové měří 10 až 20 cm.Užovka byla něco přes metr.
Změna předmětu, původně: nežádoucí užovky (GG)

Předmět Autor Datum
viz zde!
Georgij Gadjukin 25.07.2007 14:18
Georgij Gadjukin
Vážená paní, ani nevíte, jak s Vámi soucítím. Přece jenom, když má člověk nějaké zvířátko doma, je ú…
Růžena s. 27.07.2007 08:54
Růžena s.
to je blby kdyz vam zere rybky mi jsme ji meli taky v jezirku a zrala rybky tezko se chyta skousel j…
weyn 27.07.2007 12:27
weyn
Jsem zděšenej, že někdo chce vyhánět chráněného živočicha, protože sežere pár vyšlechtěných rybiček.…
krokodýl 27.07.2007 22:45
krokodýl
ja vim ale to rozhodování jestli tam bude nebylo jen na mě. je to pěkný když tam je často čeřila hla…
weyn 28.07.2007 10:35
weyn
Prosim Vas, s uzovkou mate smulu.POkud nekde v okoli je vodni plocha ci tok, tak se stejne vrati (at…
VH 28.07.2007 11:35
VH
tak at chces nebo ne natrix natrix od coronella a viděl jsem jak lovila malý ještěrky živorodé a poz…
weyn 28.07.2007 12:22
weyn
Tak tohle prrrrr, nebudu dokazovat svou odbornost a kdyz tvrdim nejakou vec, tak se za ni postavim.…
VH 28.07.2007 12:57
VH
tak už to nebudem řešit nejspíš to byla náhoda jinak bych to sem ani nepsal ale vím co sem viděl užo…
weyn 28.07.2007 15:08
weyn
Ne divna, je to blbost :) VH
VH 28.07.2007 15:57
VH
Dozvěděla jsem se, že užovka obojková dokáže z jezírka vytáhnout i Koy kapra. Je pravda, že ho sice…
Pavla 30.07.2007 12:59
Pavla
Kdyz davate prednost rybkam a ten had vam opravdu vadi, vyuzijte rady z vlakna nezadouci uzovky, kde…
Sharkie 30.07.2007 13:28
Sharkie
Musím naprosto souhlasit s krokodýlem i přes to, že jsem řadu let i akvaristou. Cena volně žijící už…
vini 30.07.2007 20:38
vini
A jste přesvědčen o tom, že bychom při likvidaci nežádoucího hada z naší zahrady byli jedinými poruš…
Růžena s. 31.07.2007 09:25
Růžena s.
Opravdu za kazdou?::)Chapu, ze chcete mit jezirko s rybickama, ale prece jen me tohle "za kazdou cen…
Sharkie 31.07.2007 09:57
Sharkie
Sharkie - 100% souhlas! Jakobys mi mluvil s duše :-)
RITCHI 31.07.2007 20:05
RITCHI
Bohužel někdo prostě nedokáže pochopit, že pokud má zahradu s jezírkem v oblasti výskytu užovky oboj… poslední
krokodýl 05.08.2007 00:44
krokodýl

Vážená paní, ani nevíte, jak s Vámi soucítím. Přece jenom, když má člověk nějaké zvířátko doma, je úplně jedno, jestli je to pes, kočka nebo rybičky, je toto zvířátko členem rodiny, zvláště je-li v rodině několik let, a když se potom stane něco podobného jako se stalo nám a teď i Vám, je to člověku přinejmenším líto. Zpočátku jsme také byli rádi, že máme nového živočicha v jezírku, dokonce jsme si to potvoru vyfotili, ale když začala ty nádherné rybky požírat, tak bylo po nadšení!. Nejhorší je asi okamžik, kdy leze had z jezírka a Vy vidíte pouze bouli na jeho trupu a je Vám jasné, že si opět odnáší některou z Vašich krásných rybiček. Tfuj tajbl! Nechce se mi ani věřit, že by nám někdo něco účinného proti společnému nepříteli neporadil!!!

to je blby kdyz vam zere rybky mi jsme ji meli taky v jezirku a zrala rybky tezko se chyta skousel jsem to sitkou a to nejak neslo .asi nejlepsi je si pockat az se pude vyhrivat a pomali se k ni priblizit hlavne co nejmin dupat a pak ji chytitdo ruky tak jsem to udelal já užovky obojkový ani nekoušou takže maximálně na vás vypustí smradlevý pižmo. a nebo si vzít třeba nějaký hrabičky a pořat jí plašit třeba si setrvání ve vašem jezírku rozmyslí.a nebo pockat az sezere ty malí a na velky nepude. ale to sem uz jednou sem psal .tak štastný chytání:))

Jsem zděšenej, že někdo chce vyhánět chráněného živočicha, protože sežere pár vyšlechtěných rybiček. Já bych jí je tam ještě přidával. Mít v jezírku užovku obojkovou je mnohem cennější než pár barevných karásků. Mimochodem obojkovka je mnohem horší lovec ryb než podplamatka, takže uloví spíš jen nemocné nebo oslabené rybky, což je spíš pro dobro rybí populace v jezírku.

ja vim ale to rozhodování jestli tam bude nebylo jen na mě. je to pěkný když tam je často čeřila hladinu jezírka u nás na zahradě jsou užovky obojkový pravidelně každej rok dokonce jedna se 3 roky po sobě vracela to sem byl rád ale divil jsem se tomu že nebila v jezírku ale kousek od něj v takový skalce a tam lovila ještěrky ty pak všechny sežrala tak už se nevrátila .a tenhle rok jsme měli dvě v jezírky jedna ale odesla sama.to s tím že užovka obojková není dobrej lovec s tím souhlasím a ty rybičky se jí vůbec nebáli když plavala mezi nima možná v našem jezírku taky mohla lovit menší žáby tech tam máme hodně

Prosim Vas, s uzovkou mate smulu.POkud nekde v okoli je vodni plocha ci tok, tak se stejne vrati (at ta, nebo jina) a karasci budou dal mizet. Jinak vsechny nase vodni uzovky muzete bez potizi ulovit sami, nekousou (max. smrdeji).

Jo, jak tu kdosi psal o tom, ze obojkovka lovi jesterky - to me pobavilo :) Uprimne, nedovedu si to predstavit :) To musela byt Coronella, tedy u. hladka a ta zas se vykasle na rybicky...

VH

tak at chces nebo ne natrix natrix od coronella a viděl jsem jak lovila malý ještěrky živorodé a poznám natrix natrix od coronella si asi mylíš že žerou trávu když tě to tak pobavilo ale když dokážou ulovit rybičku tak proč ne ještěrku .a taky jsem se tet díval všude možně po internetu co teda všechno žere a našel jsem tam žáby,rybky,mladé hlodavce,mloci,mladý ptáčata,ptačími vejci,hmyzem,plazi,takže proč by ne určite je hlavní potravou žaby a ryby a to druhý spíš vyjmečně ale malí ješterky taky sežere nemysli si on to není zas nějak hendikepovanej had

Tak tohle prrrrr, nebudu dokazovat svou odbornost a kdyz tvrdim nejakou vec, tak se za ni postavim. To, ze obojkovka zere jesterky je proste blbost! U. obojkova vzdycky svoji korist polika zivou, zatimco Coronella ji zabije. Nedokazi si predstavit, jak Natrixka jesterku chytne a sni. A enni to jen ma zkusenost, staci se kouknout do jakekoliv literatury o plazech... Neni to hendikepovanej had, ale je jaksi ekologicky smerovana jinam. VH

tak už to nebudem řešit nejspíš to byla náhoda jinak bych to sem ani nepsal ale vím co sem viděl užovka byla velká mylim tak 140cm jesterky byli poměrně malý a živá jde taky spolknou . ale necháme to už tak jak to má bejt užovka o. se živí hlavně rybami žábami a užovka h. ješterkama a v tom druhým članku nežádoucí užovky tam taky někdo píše že nejdřív žrala ješterky a pak rybky . a představa že pak užovka hladká plave ve vodě a loví rybky je trochu divná .:-/

Dozvěděla jsem se, že užovka obojková dokáže z jezírka vytáhnout i Koy kapra. Je pravda, že ho sice nesežere, ale i tak ho zlikviduje. Nevím jestli žere ještěrky, ale do nedávna jsme jich tam viděli hodně, teď žádnou. Možná se jen ze strachu z užovky přestěhovaly jinam.Majitelé jezírek, kteří chovají ryby, užovku rádi nemají a všichni nám radili, že jestli chceme mít rybičky, musíme jí odchytit.Já od této poradny očekávala, že mi někdo poradí jak jí co nejlépe chytit,ale tady máte rádi asi jen hady a o ty rybičky nikomu nejde. Určitě bych nikomu neradila ať kupuje další ryby a pozoruje užovku jak je žere.Já se taky nezachovala tak, že bych jí napíchla na vidle.

Kdyz davate prednost rybkam a ten had vam opravdu vadi, vyuzijte rady z vlakna nezadouci uzovky, kde radi obratit se na AOPK. Bohuzel jsme jako lidi silnejsi a tak bude muset chudak uzovka vyklidit pole. Diky ze jste ji nevzala lopatou jak by udelal kazdy druhy. Je hezke, ze si s touhle veci davate praci a hledate spravne, i kdyz slozitejsi reseni. Kez by bylo takovy dobrych dusi vic.

Musím naprosto souhlasit s krokodýlem i přes to, že jsem řadu let i akvaristou. Cena volně žijící užovky v naší přírodě je určitě nesrovnatelně vyší než přešlechtění karásci (to nemyslím v penězích). Jako jedinou možnost v tomto případě vidím šetrný odchyt a přemístění (jinak se vystavujete i nebezpečí dosti vysokého finančního postihu pro porušení zákona). Shodou okolností jsem včera ráno objevil na zahraně nádhernou natrixku a celá rodina se na ni chodíme dívat po špičkách. Byl jsem doslova šťastný, že se u nás usadila.

A jste přesvědčen o tom, že bychom při likvidaci nežádoucího hada z naší zahrady byli jedinými porušiteli zákona v našem státě? Tak s tím si skutečně hlavu netrápím. Hlavně se jí chci zbavit, a to za každou cenu!!!!

Opravdu za kazdou?::)Chapu, ze chcete mit jezirko s rybickama, ale prece jen me tohle "za kazdou cenu bude okamzite po mem" zarazi. Da se to pochopit u maleho ditete, ale vy jste prece rozumny clovek. Resite tu problem, coz znaci ze nejste zadny namysleny pitomec co jedna impulzivne. Uz jste tomu venovala nejaky cas, tak bude fajn to dotahnout v klidu do konce, ne? Uz se vam podarilo spojit se s AOPK? A mate tam tu uzovku porad? Zjistila jste kde se zdrzuje nebo se muze stat, ze kdyz nekdo prijede, vubec ji nenajde? Kdyz vidim ze vam dochazi trpelivost, mam skoro chut se vypravit pres pul republiky. Jeste je tu jedna moznost - po cely zemi existujou zachranny stanice divokych zivocichu. Tady mate mapu CR zvirevnouzi, muzete si najit tu nejblizsi. Zkuste je kontaktovat. Obvykle asi zvirata nepremistuji, ale kdyz jim zopakujete to svoje "za kazdou cenu", pochopi, ze se Vam situace uz trichu vymyka z rukou. Preju at Vam dobra vule vyresit problem rozumne pro Vas i uzovku vydrzi. Muzete pak byt hrda, ze jste si poradila i s takovou neocekavanou situaci a nebylo nutne to resit nejak zle. To je obdivuhodna vec.

Bohužel někdo prostě nedokáže pochopit, že pokud má zahradu s jezírkem v oblasti výskytu užovky obojkové, tak je jen otázkou času, kdy po odchycení jednoho jedince najde tento potravní zdroj jedinec jiný. Museli byste vyhubit celou populaci. Budete se s tím prostě muset smířit nebo rybičky na koukání přesunout do akvária. Ať chcete nebo nechcete vaše zahrada je součástí biotopu. A žádná organizace (AOPK) to nevyřeší. Máte možnost se zachovat jako ignorant a zbytečně se zbavovat nezbavitelného i za cenu porušování zákona nebo se zachovat rozumně a respektovat přírodu i s určitými jejími negativy. Užovka prostě žere i ryby, pokud jí to chcete ztížit, tak jezírko osázejte hustěji vodními rostlinami a pořiďte si větší (více než 30 cm) koi kapry nebo jeseny, které už nedokáže ulovit. Ale odnesení nebo dokonce zabití(!) užovky je jen krátkodobé řešení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru