Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nežádoucí užovky II

Mám stejný problém jako paní Růžena.Před měsícem jsme u našeho zahradního jezírka objevili užovku obojkovou. Měli jsme radost, že nám přibyl nový živočich, ale včera nám potvora sežrala dva karásky.Jsme okr. Hradec Králové. Prosím o radu kdo by nám ji pomohl odchytnout,než nám sežere všechny rybičky.Karáskové měří 10 až 20 cm.Užovka byla něco přes metr.
Změna předmětu, původně: nežádoucí užovky (GG)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Musím naprosto souhlasit s krokodýlem i přes to, že jsem řadu let i akvaristou. Cena volně žijící už…
vini 30.07.2007 20:38
vini
A jste přesvědčen o tom, že bychom při likvidaci nežádoucího hada z naší zahrady byli jedinými poruš…
Růžena s. 31.07.2007 09:25
Růžena s.
Opravdu za kazdou?::)Chapu, ze chcete mit jezirko s rybickama, ale prece jen me tohle "za kazdou cen…
Sharkie 31.07.2007 09:57
Sharkie
Sharkie - 100% souhlas! Jakobys mi mluvil s duše :-)
RITCHI 31.07.2007 20:05
RITCHI
Bohužel někdo prostě nedokáže pochopit, že pokud má zahradu s jezírkem v oblasti výskytu užovky oboj… poslední
krokodýl 05.08.2007 00:44
krokodýl

Musím naprosto souhlasit s krokodýlem i přes to, že jsem řadu let i akvaristou. Cena volně žijící užovky v naší přírodě je určitě nesrovnatelně vyší než přešlechtění karásci (to nemyslím v penězích). Jako jedinou možnost v tomto případě vidím šetrný odchyt a přemístění (jinak se vystavujete i nebezpečí dosti vysokého finančního postihu pro porušení zákona). Shodou okolností jsem včera ráno objevil na zahraně nádhernou natrixku a celá rodina se na ni chodíme dívat po špičkách. Byl jsem doslova šťastný, že se u nás usadila.

A jste přesvědčen o tom, že bychom při likvidaci nežádoucího hada z naší zahrady byli jedinými porušiteli zákona v našem státě? Tak s tím si skutečně hlavu netrápím. Hlavně se jí chci zbavit, a to za každou cenu!!!!

Opravdu za kazdou?::)Chapu, ze chcete mit jezirko s rybickama, ale prece jen me tohle "za kazdou cenu bude okamzite po mem" zarazi. Da se to pochopit u maleho ditete, ale vy jste prece rozumny clovek. Resite tu problem, coz znaci ze nejste zadny namysleny pitomec co jedna impulzivne. Uz jste tomu venovala nejaky cas, tak bude fajn to dotahnout v klidu do konce, ne? Uz se vam podarilo spojit se s AOPK? A mate tam tu uzovku porad? Zjistila jste kde se zdrzuje nebo se muze stat, ze kdyz nekdo prijede, vubec ji nenajde? Kdyz vidim ze vam dochazi trpelivost, mam skoro chut se vypravit pres pul republiky. Jeste je tu jedna moznost - po cely zemi existujou zachranny stanice divokych zivocichu. Tady mate mapu CR zvirevnouzi, muzete si najit tu nejblizsi. Zkuste je kontaktovat. Obvykle asi zvirata nepremistuji, ale kdyz jim zopakujete to svoje "za kazdou cenu", pochopi, ze se Vam situace uz trichu vymyka z rukou. Preju at Vam dobra vule vyresit problem rozumne pro Vas i uzovku vydrzi. Muzete pak byt hrda, ze jste si poradila i s takovou neocekavanou situaci a nebylo nutne to resit nejak zle. To je obdivuhodna vec.

Bohužel někdo prostě nedokáže pochopit, že pokud má zahradu s jezírkem v oblasti výskytu užovky obojkové, tak je jen otázkou času, kdy po odchycení jednoho jedince najde tento potravní zdroj jedinec jiný. Museli byste vyhubit celou populaci. Budete se s tím prostě muset smířit nebo rybičky na koukání přesunout do akvária. Ať chcete nebo nechcete vaše zahrada je součástí biotopu. A žádná organizace (AOPK) to nevyřeší. Máte možnost se zachovat jako ignorant a zbytečně se zbavovat nezbavitelného i za cenu porušování zákona nebo se zachovat rozumně a respektovat přírodu i s určitými jejími negativy. Užovka prostě žere i ryby, pokud jí to chcete ztížit, tak jezírko osázejte hustěji vodními rostlinami a pořiďte si větší (více než 30 cm) koi kapry nebo jeseny, které už nedokáže ulovit. Ale odnesení nebo dokonce zabití(!) užovky je jen krátkodobé řešení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru