Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem osvětlení tropického teraria

Zdravim všechny.
Jsem začátečník a nerad bych udělal něco špatně. Sestavuji tropické terárium pro felsumy.
Potřebuji poradit s osvětlením a vytápěním terária. Má představa je zářivka imitující denní světlo, pak noční zářivka, vše nějak propojené přes časové spínače, teplo z tlumivky bych použil na vytápění teraria pomocí ventilátoru, který by byl nasměřován na čelní sklo,tím bych zabránil i jeho zamlžení.
Mám to jen takto v hlavě a nevím jestli to neni hloupost. A hlavně nevím jak silné trubice použít (kolik watů) aby to bylo dobře. Terárium je o rozměrech 60x50x80.
Budu rád za každou radu a jakýkoliv jiný návrh.

Předmět Autor Datum
Jelikož felzumy jsou denní živočichové, tak vůbec nedoporučuji nějakou noční zářivku, což už samo o…
krokodýl 09.08.2007 20:47
krokodýl
Děkuji mnohokrát. Jen mi neni jasné jak tedy mám přitápět v noci. Topný kabel jsem nechtěl a tou noč…
Tomaso 11.08.2007 10:44
Tomaso
Takže když to shrnu,koupím zářivku Repti Glo 5.0 a ta druhá je obyčejná? Nebo je to také nějaká spec…
Tomaso 11.08.2007 15:11
Tomaso
V noci nepritapej, pokud ti teplota v pokoji s budoucim terariem neklesa pod nejakych 20°C tak bych…
Redsnake 11.08.2007 10:48
Redsnake
Díky.
Tomaso 11.08.2007 15:12
Tomaso
Jen pro porovnani - ja mam Phelsumky v terarku, kde svitim UV trubici od Narvy a k tomu tam mam kvet…
VH 13.08.2007 21:07
VH
AHOJ JÁ OSOBNĚ BYCH SE S NÁKEJMA ŽÁŘIVKAMA VŮBEC NEPÁRALA.JÁ MÁM V TERÁRIU ÚV ŽÁROVKU KTERÁ VYDÁVÁ Ú…
mišák 29.08.2007 21:42
mišák
no neznám žárovku, která je srovnatelná se zářením slunce. A za 150 Kč neznám žádnou. Já mám žárovku…
robáš 30.08.2007 04:33
robáš
Můžete mi to ujasnit?Jsem z toho celá zmatená,vím že jsem toho přečetla až dost,že jsou žárovky Rept…
zuzi 19.09.2007 19:03
zuzi
Pokud jsou přes sezonu na zahradě, tak mají UV dost a na tu krátkou dobu před a po zimování stačí i… poslední
krokodýl 19.09.2007 19:17
krokodýl

Jelikož felzumy jsou denní živočichové, tak vůbec nedoporučuji nějakou noční zářivku, což už samo o sobě je úlet. Co se týká tepla, tak by buď stačilo teplo tlumivky samo o sobě, felsuma si přileze do blízkosti dle potřeby, případně lze přidat slabou bodovku, kterou lze lokálně přitopit. Ten ventilátorek přivádějící teplo od tlumivek, by příliš celý prostor vytápěl a nebyl by tam takřka žádný rozdíl teplot a hlavně by příliš vysušoval vzduch, což je přesně opak toho, co felzumy (většina druhů) potřebují. Použil bych dvě 60 cm/18W zářivky, jednu neutr. bílou, druhou s podílem UV B, zářivky bych umístil na terárium, tu s UV B na ventilační mřížku (kvůli prostupnosti UV B). Bodovku bych umístil taky nad strop, cca 25 W, aby pod stropem byla teplota okolo 30 st., v nižších částech a na opačné straně než je bodovka tak okolo 27 st. a na dně cca 24-25 st. V noci stačí teploty okolo 24-25 st.
Jako vybavení bych doporučoval rašelinný substrát, několik kolmých nebo mírně šikmých silnějších kmínků nebo bambusových tyčí, které by měli umožnit přístup do všech výšek terária a hlavně do blízkosti UV zářivky a bodovky. Dále je vhodné osázet terárium rostlinami - Sansevieria (tchynin jazyk), Scindapsus aj., které vylepšují prostředí terária (vlhkost) a felzumy z nich olizují kapky vody při rosení.

V noci nepritapej, pokud ti teplota v pokoji s budoucim terariem neklesa pod nejakych 20°C tak bych to nehrotil...I v prirode maji nocni poklesy....U nocnich zivocichu, bych nejak vhodne tonovanou nocni zarovku klidne volil, protoze by umoznila pozorovat jejich aktivitu..Ale u felsum je to zbytecne

Jen pro porovnani - ja mam Phelsumky v terarku, kde svitim UV trubici od Narvy a k tomu tam mam kvetnik s 25W zarovkou. Jdou mi dobre, kazdorocne se mnozi a maji se k svetu :) Dulezita vec - potrebuji HODNE svetla. nemusi to byt UV, ale potrebuji ho hodne. Jedina nevyhoda Ph. je to, ze velmi rady kaleji zrovna na predni sklo a pak se jeste otrou, takze nema smysl to predni sklo nejak naklapet - vypada velmi rychle moc pekne :) VH

AHOJ JÁ OSOBNĚ BYCH SE S NÁKEJMA ŽÁŘIVKAMA VŮBEC NEPÁRALA.JÁ MÁM V TERÁRIU ÚV ŽÁROVKU KTERÁ VYDÁVÁ ÚVA A ÚVB ZÁŘENÍ KTERÉ JE VLASTNĚ SROVNATELNÉ SE ZÁŘENÍM SLUNCE.A NAVÍC I SKVĚLE HŘEJE TEDA PODLE TOHO JAKOU VATOVKU KOUPÍŠ.;-)VE ZVERIMEXU JÍ KOUPÍŠ KOLEM 150 KORUN.

Můžete mi to ujasnit?Jsem z toho celá zmatená,vím že jsem toho přečetla až dost,že jsou žárovky Repti-glo k ničemu,můžete mi teda poradit žárovku,která vyhřívá a zároveň má potřebné UV záření pro suchozemské želvy v nějaké rozumné ceně? Popřípadě jaké užíváte vy a s jakými zkušenostmi.Přes sezonu jsou na zahradě,takže sluníčka mají dost.Je to jako dopňkové pokud jsou v teráriu a teď na chladnější období.Děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru