Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem osvětlení tropického teraria

Zdravim všechny.
Jsem začátečník a nerad bych udělal něco špatně. Sestavuji tropické terárium pro felsumy.
Potřebuji poradit s osvětlením a vytápěním terária. Má představa je zářivka imitující denní světlo, pak noční zářivka, vše nějak propojené přes časové spínače, teplo z tlumivky bych použil na vytápění teraria pomocí ventilátoru, který by byl nasměřován na čelní sklo,tím bych zabránil i jeho zamlžení.
Mám to jen takto v hlavě a nevím jestli to neni hloupost. A hlavně nevím jak silné trubice použít (kolik watů) aby to bylo dobře. Terárium je o rozměrech 60x50x80.
Budu rád za každou radu a jakýkoliv jiný návrh.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jelikož felzumy jsou denní živočichové, tak vůbec nedoporučuji nějakou noční zářivku, což už samo o…
krokodýl 09.08.2007 20:47
krokodýl
Takže když to shrnu,koupím zářivku Repti Glo 5.0 a ta druhá je obyčejná? Nebo je to také nějaká spec… nový
Tomaso 11.08.2007 15:11
Tomaso
V noci nepritapej, pokud ti teplota v pokoji s budoucim terariem neklesa pod nejakych 20°C tak bych…
Redsnake 11.08.2007 10:48
Redsnake
Díky. nový
Tomaso 11.08.2007 15:12
Tomaso
Jen pro porovnani - ja mam Phelsumky v terarku, kde svitim UV trubici od Narvy a k tomu tam mam kvet… nový
VH 13.08.2007 21:07
VH
AHOJ JÁ OSOBNĚ BYCH SE S NÁKEJMA ŽÁŘIVKAMA VŮBEC NEPÁRALA.JÁ MÁM V TERÁRIU ÚV ŽÁROVKU KTERÁ VYDÁVÁ Ú… nový
mišák 29.08.2007 21:42
mišák
no neznám žárovku, která je srovnatelná se zářením slunce. A za 150 Kč neznám žádnou. Já mám žárovku… nový
robáš 30.08.2007 04:33
robáš
Můžete mi to ujasnit?Jsem z toho celá zmatená,vím že jsem toho přečetla až dost,že jsou žárovky Rept… nový
zuzi 19.09.2007 19:03
zuzi
Pokud jsou přes sezonu na zahradě, tak mají UV dost a na tu krátkou dobu před a po zimování stačí i… poslední
krokodýl 19.09.2007 19:17
krokodýl

Jelikož felzumy jsou denní živočichové, tak vůbec nedoporučuji nějakou noční zářivku, což už samo o sobě je úlet. Co se týká tepla, tak by buď stačilo teplo tlumivky samo o sobě, felsuma si přileze do blízkosti dle potřeby, případně lze přidat slabou bodovku, kterou lze lokálně přitopit. Ten ventilátorek přivádějící teplo od tlumivek, by příliš celý prostor vytápěl a nebyl by tam takřka žádný rozdíl teplot a hlavně by příliš vysušoval vzduch, což je přesně opak toho, co felzumy (většina druhů) potřebují. Použil bych dvě 60 cm/18W zářivky, jednu neutr. bílou, druhou s podílem UV B, zářivky bych umístil na terárium, tu s UV B na ventilační mřížku (kvůli prostupnosti UV B). Bodovku bych umístil taky nad strop, cca 25 W, aby pod stropem byla teplota okolo 30 st., v nižších částech a na opačné straně než je bodovka tak okolo 27 st. a na dně cca 24-25 st. V noci stačí teploty okolo 24-25 st.
Jako vybavení bych doporučoval rašelinný substrát, několik kolmých nebo mírně šikmých silnějších kmínků nebo bambusových tyčí, které by měli umožnit přístup do všech výšek terária a hlavně do blízkosti UV zářivky a bodovky. Dále je vhodné osázet terárium rostlinami - Sansevieria (tchynin jazyk), Scindapsus aj., které vylepšují prostředí terária (vlhkost) a felzumy z nich olizují kapky vody při rosení.

V noci nepritapej, pokud ti teplota v pokoji s budoucim terariem neklesa pod nejakych 20°C tak bych to nehrotil...I v prirode maji nocni poklesy....U nocnich zivocichu, bych nejak vhodne tonovanou nocni zarovku klidne volil, protoze by umoznila pozorovat jejich aktivitu..Ale u felsum je to zbytecne

Jen pro porovnani - ja mam Phelsumky v terarku, kde svitim UV trubici od Narvy a k tomu tam mam kvetnik s 25W zarovkou. Jdou mi dobre, kazdorocne se mnozi a maji se k svetu :) Dulezita vec - potrebuji HODNE svetla. nemusi to byt UV, ale potrebuji ho hodne. Jedina nevyhoda Ph. je to, ze velmi rady kaleji zrovna na predni sklo a pak se jeste otrou, takze nema smysl to predni sklo nejak naklapet - vypada velmi rychle moc pekne :) VH

AHOJ JÁ OSOBNĚ BYCH SE S NÁKEJMA ŽÁŘIVKAMA VŮBEC NEPÁRALA.JÁ MÁM V TERÁRIU ÚV ŽÁROVKU KTERÁ VYDÁVÁ ÚVA A ÚVB ZÁŘENÍ KTERÉ JE VLASTNĚ SROVNATELNÉ SE ZÁŘENÍM SLUNCE.A NAVÍC I SKVĚLE HŘEJE TEDA PODLE TOHO JAKOU VATOVKU KOUPÍŠ.;-)VE ZVERIMEXU JÍ KOUPÍŠ KOLEM 150 KORUN.

Můžete mi to ujasnit?Jsem z toho celá zmatená,vím že jsem toho přečetla až dost,že jsou žárovky Repti-glo k ničemu,můžete mi teda poradit žárovku,která vyhřívá a zároveň má potřebné UV záření pro suchozemské želvy v nějaké rozumné ceně? Popřípadě jaké užíváte vy a s jakými zkušenostmi.Přes sezonu jsou na zahradě,takže sluníčka mají dost.Je to jako dopňkové pokud jsou v teráriu a teď na chladnější období.Děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru