Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem úbytek na váze

Dobrý den, mám doma suchozemskou želvičku(želva čtyřprstá) a poslední dobou začala hubnout....Stále dostává podobnou potravu-směs jetele, pampelišky, jitrocel a jiné byliny, čínské zelí, mrkev, ...., trochu ovoce. K tomu sypu práškové vitamíny a sépiovou kost. Želvička je stále aktivní, pohybuje se normálně, krynýř má stále tvrdý, vylučuje normálně. Musím dodat, že želvička má předkus a již veterinář nám sdělil, že by mohla v budoucnu mít problémy s příjmem potravy. Prosím, nemáte někdo podobnou zkušenost anebo radu?děkuji

Předmět Autor Datum
Pokud má přerostlou rohovinu na zobáku, zajdi s ní k některému veterináři co rozumí želvám, nebo k c…
Sysel 24.08.2007 19:10
Sysel
Když jsme si želvičku pořizovali, tak jsme s ní právě s tímto problémem k veterináři šli.On nám ale…
luchub 27.08.2007 09:10
luchub
Pokud se chová jak popisujete, není to pouze váš dojem? Hubnout = jde s váhou dolů? A o kolik? Jak d…
KHor 24.08.2007 21:46
KHor
Máme jí od května, kupovali jsme ji ve zverimexu. Měla by být stará asi tři roky. Bohužel jsem jí př…
luchub 27.08.2007 10:31
luchub
ale...::) bilkovinama obzvlast lidskou stravou, mlikem, tvarohy bych zelvu necpala nikdy. je to bylo…
Oslinka 27.08.2007 11:51
Oslinka
Právě proto jsem jí vlastně bílkoviny nedávala v žádné podobě.....I chudáka žížalku odmítla...A prot…
luchub 27.08.2007 13:55
luchub
dost malych mrch je v pampeliskach. nez je doneses domu, poskakaj ti cely ruce az po lokty, ale i ta…
Oslinka 27.08.2007 16:55
Oslinka
Po kvalitní "luční" stravě se jen tak nehubne. Může být začervená, může se pokoušet o "letní spánek"…
krokodýl 27.08.2007 18:07
krokodýl
Rozhodně úbytek na váze v žádném případě nesouvisí s nedostatkem bílkovin. Problém bude někde jinde,…
KHor 27.08.2007 20:47
KHor
Tak včera proběhlo vážení.....A musím se všem omluvit za poplach....Od posledního vážení(před měsíce… poslední
luchub 28.08.2007 15:22
luchub

Pokud má přerostlou rohovinu na zobáku, zajdi s ní k některému veterináři co rozumí želvám, nebo k chovateli, který Ti ukáže jak přebytečnou rohovinu odstranit. Jedná se o velmi jednoduchý zákrok, ale pokud v tom nemáš praxi, je lépe to dělat ve dvou.

Když jsme si želvičku pořizovali, tak jsme s ní právě s tímto problémem k veterináři šli.On nám ale sdělil, že musí odstranit jen část přebytečné rohoviny, že odstranění celé by byl pro tak malou želvu moc veliký zákrok. Moc děkuji za odpověď.

Máme jí od května, kupovali jsme ji ve zverimexu. Měla by být stará asi tři roky. Bohužel jsem jí při koupi ani v posledních dnech nevážila. Ale ještě dnes to udělám a zítra sem napíšu jak se váha změnila za poslední dva měsíce. Zdá se mi, že musela opravdu zhubnout, až nemá "faldíky". Myslím, že by to mohlo být z důvodu, že jí vlastně nedávám žádné bílkoviny....?
Slyšela jsem že čtyřprstá želva nepotřebuje tolik bílkovin jako ostatní želvy.Ale jedna chovatelka bahenních želv mi poradila ať zkusím opranou žížalu....ale k té moje želva ani nečuchla.....A tvaroh, vejce apod. jsem raději nedávala, protože jsem četla že nejsou moc vhodné...Mohl byste mi prosím poradit v jaké formě mám bílkoviny želvičce dodávat?
Omlouvám se jestli tady zbytečně "plaším", ale nechtěla bych něco opomenout.

Právě proto jsem jí vlastně bílkoviny nedávala v žádné podobě.....I chudáka žížalku odmítla...A protože jí nemám ve venkovním výběhu(kde by si zblajzla nějaký ten hmyz), mám obavu, že takhle vlastně nemá žádný základ na stavbu svalové hmoty...

dost malych mrch je v pampeliskach. nez je doneses domu, poskakaj ti cely ruce az po lokty, ale i tak jich tam dost zbyde (i kdyz pampelisku umyjes), ony jsou potvory odolny a neutopi se jen tak. pak jeste urcite v jinych kvetech, ze si toho treba ani nevsimnes.

Po kvalitní "luční" stravě se jen tak nehubne. Může být začervená, může se pokoušet o "letní spánek" nebo mít tak přerostlý zobák, že nemůže pořádně žrát. Problém může být v nízké teplotě nebo nízké intenzitě světla,ve stresu a ve spoustě jiných věcí. Prostě ty sama musíš vidět jestli a kolik žere, jak je nebo není aktivní. Zkus trochu přesněji nastínit způsob a podmínky chovu. Co se týká živočišné bílkoviny, které pravda čtyřprsťačky mohou přijímat o trochu více než evropská testuda, stačí bohatě na pokrytí její potřeby 1-2 rošláplí slimáci za 2 týdny nebo jedno rozřízlé odstávče myši za měsíc a i bez toho by se zřejmě obešla. Na hubnutí to jistě vliv nemá.

Tak včera proběhlo vážení.....A musím se všem omluvit za poplach....Od posledního vážení(před měsícem) dokonce přibrala 20gramů....:))
Ale nějak se mi to nezdá..... Opravdu na nohách má viditelně méně svalové hmoty....Asi jí narostl krunýř.Bohužel jsem ho předtím neměřila.
Myslíte, že se nemám bát, když při šířce plastronu 8cm a délce 8,5cm váží 230gramů? Kolik by měla takto velká želva asi tak vážit?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru