Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem DO KDY VÁM SNÁŠÍ VAŠE ŽELVY VAJÍČKA KDYŽ JE MÁTE VE VENKOVNÍM VÝBĚHU?HERMANII

Zdravím zajímalo by mne to s toho duvodu že mne před pár dny moje samice ve výběhu snesla 4 vajíčka je tam se samcem a ještě s jednou samicí.Na jaře nic a ted se snaží mám strach co když bude mit vejce v sobě až jí budu chtít zimovat???u stepních se my to nikdy nestalo že by měli snušku na konci léta. děkuji za odpovědi.Lukas:-?

Předmět Autor Datum
Mě Testuda každoročně končí tak 10-14 dní po slunovratu. Pokaždé když je snůška pozdější tuším probl…
KHor 27.08.2007 20:44
KHor
Setkal jsem s tím u želv, které nebyly pravidelně zimovány, jak je to se zimováním zmíněné samice ?
Sysel 27.08.2007 20:55
Sysel
To mohu jen potvrdit, v zoo máme desítky zabavených hermannek a horsfieldek, z různých důvodů nebylo…
krokodýl 27.08.2007 21:15
krokodýl
davám jí zimovat začatkem listopadu a do výběhu je davám v květnu tak měcic na podzim a na jaře je m…
ještěr 27.08.2007 21:40
ještěr
Tak to se srovná, žádný strach
KHor 27.08.2007 22:00
KHor
Také jsem se s tím setkal, ale vejce byla sterilní (na povzbuzení nic moc, co?). Myslím, že se tak m…
Salicornia 27.08.2007 23:17
Salicornia
;-)Tak jak to dopadne uvidíme ale bilá skvrna je a rozšiřuje se tak uvidím.ještě bych měl jeden dota…
ještěr 28.08.2007 18:35
ještěr
Já myslím, že je to v pohodě. Moc to řešíš ;-) . U nás taky některé THB i TGI zarytě aestivují. Jeno…
Salicornia 29.08.2007 11:26
Salicornia
Luboši jak to myslíš s tím skleníčkem???Udělat jim pulku domečku ze skla nebo samostatný skleník???…
ještěr 29.08.2007 19:51
ještěr
Doma to mám udělané tak, že skleníček je průchozí s východem ven blízko vchodu do boudy. Je to vlast…
Salicornia 30.08.2007 02:15
Salicornia
Zajimavé ja své výběhy stavěl tak aby se želvy mohli samy zazimovat v boudách na zahradě kde je vybe…
ještěr 30.08.2007 21:32
ještěr
Tak to je asi v pohodě, kritické asi budou ty dny před a po zimování ve sklepě, budeš muset hodně hl… poslední
krokodýl 30.08.2007 22:14
krokodýl

Mě Testuda každoročně končí tak 10-14 dní po slunovratu. Pokaždé když je snůška pozdější tuším problém. Ale jedná se o želvy které mám ve stejných podmínkách již mnoho let, takže mají ustálená "pravidla", to může pár let trvat.

To mohu jen potvrdit, v zoo máme desítky zabavených hermannek a horsfieldek, z různých důvodů nebylo možno v některých letech možno kvalitně nebo vůbec nějak zimovat a želvy ani nemohu říct, že kladou, ale spíš pokládají nebo trousí vejce prakticky během celého roku a předpokládám, že některé s vejci i zimovali (bez následků), protože kladli i těsně po odzimování.

davám jí zimovat začatkem listopadu a do výběhu je davám v květnu tak měcic na podzim a na jaře je mám v terariu.Stará je deset let a mám jí od minulého srpna a to nic nesnesla pro to mne to zarazilo u předešlého majitele byla bez samce a bez snůšek.děkuji za rady uvidíme co z nich bude.;-)

Také jsem se s tím setkal, ale vejce byla sterilní (na povzbuzení nic moc, co?). Myslím, že se tak může dít u neoplozených samic, ale možná je to mýlka. Tipnul bych si, že jakmile bude samice oplodněná a začne pravidelně snášet na jaře, v létě si už na takové ptákoviny ani nevzpomene. Celkem by mne zajímalo, jak to dopadne ;-)
Luboš

;-)Tak jak to dopadne uvidíme ale bilá skvrna je a rozšiřuje se tak uvidím.ještě bych měl jeden dotaz::: před měsícem jsem postavil noví výběch i s domečkem výběch je velký 3metry na 6 a domeček 1.5metru na 1 metr na výšku 0.5 metru s východem na severo východ(nešel udělat přímo na východ)je bez podlahy na zemi je hlína a slama.vchod je zavírací otvírám ho v sedum a zavírám v osum večer.želvy se hned naučili vylézat a zalézat na noc jen poslední dobou se těm staršim nechce vylézat jen mladí samci občas vylezou( jedná se o stepní a zelenavé)nevidím je venku i tři dny je pravda že je už zde poměrně chladno přes den oolo 22°C domeček je ze dřeva natřen na hnědo na střeše je polikarbonát.Jinak každý druch má svuj výběch a domeček stejně velky.Jen domeček mají vedle sebe prostřední stěna je společná i vyběch. JE TO NORMÁLNÍ ŽE SE TAK CHOVAJI NEBO SE NĚCO DĚJE????? Asi to moc řeším co?diky za nazory. ještě pro khora: margináta je v naprosté pohodě při léčbě jsme si na ní tak zvykli že manželka jí nechtěla dát vubec s teraria na zahradu.Ale pochopila že tam jí bude lépe a tak tam super vegetí.ještě jednou dík.lukas:-)

Luboši jak to myslíš s tím skleníčkem???Udělat jim pulku domečku ze skla nebo samostatný skleník??? a copak na jaře při odzimování to jim nevadi jarní slunce??? Někde jsem to tu četl že to není dobré.Nemůžež jsem dát nějakou fotku jak to vypadá?Jinak díky za odpověd.lukas;-)

Doma to mám udělané tak, že skleníček je průchozí s východem ven blízko vchodu do boudy. Je to vlastně taková zimní zahrada napojená jako pokračování boudy, ale bouda je od něj izolovaná - propojená pouze vchodem. Když by chtěly, vyběhnou želvy z boudy přes něj přímo ven, ale toho jsem si ještě nikdy nevšiml. Vždycky se nejprve vyplesknou pod sklo (polyš), tam se nahřejí, a pak si jdou po svém. Vše je založeno na dobrovolnosti a samostatném rozhodování osazenstva...;-) Nevím sice, jestli je to pro ně dobré nebo špatné na jaře, protože mám želvy doma, odzimovávám koupáním a nechám je napít, ale jediné, čím by se mohl na jaře skleník "provinit", je sušší vzduch a další dehydratace po zimě. Nicméně lze jeho konstrukci udělat oddělávací, takže zbude jen bouda. Nebo možná je lepší jen sklo něčím zakrýt, protože do boudy pak méně fouká.

Zajimavé ja své výběhy stavěl tak aby se želvy mohli samy zazimovat v boudách na zahradě kde je vyberu uložim do slámy ve sklepě a na jaře když už bude přes noc víc stupnů nad nulou než pod nulou tak je dám zpět do domečku a oni se samy probudí.Samozřejmě bych je pravidelně kontroloval a při velké vahové ztrátě bych zasahl! Myslíte že je to blbost???? Zkoušel jsem to minuli rok z jednou samicí od stepních a v pohodě i mladata byli od ní.Jinak jsem zimoval jak se má ale tento rok jsem něco přikoupil a nemám tolik prostoru na přípravu na zimování a na odzimování zatim. Díky za nazory lukas

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru