Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poraďte prosím....zimování

Potřeboval bych prosim poradit, kdy je vhodné želvu zazimovat a jak to nejlépe provést. A také sem se chtěl zeptat, jestli je možné od mala (třeba dva roční kusy) chovat dvě želvy různého pohlaví v jednom teráriu.

diky moc za rady......

loading...
Předmět Autor Datum
Tak nejlépe v zimě;-), ne vážně. Záleží na způsobu chovu, pokud je celou sezónu venku je nejlepší př…
krokodýl 28.08.2007 17:49
krokodýl
Při aktivitě samců je nutné počítat s tím, že samice budou po většinu dne ve společném výběhu zalezl…
Salicornia 29.08.2007 11:39
Salicornia
dekuji moc za rady.... a jeste jsem se chtel zeptat jake velikosti dorustaji T.Marginata, T.Hermanii…
gunner 29.08.2007 21:24
gunner
Záleží na poddruhu, populaci, pohlaví, genetické dispozici a podmínkách, ale v podstatě maximální ve…
krokodýl 30.08.2007 11:02
krokodýl
graeca -pokud se jedná o nejbeznejší ibery, tak bezne okolo 30cm marginata - bezne pres 30cm hermank… poslední
Sysel 30.08.2007 18:36
Sysel

Tak nejlépe v zimě;-), ne vážně. Záleží na způsobu chovu, pokud je celou sezónu venku je nejlepší přejít cca v říjnu plynule do zimování a na jaře cca počátkem dubna opět odzimovat a šup ven, to se týká spíš starších kusů, mláďata a mladé kusy do cca 2-3 let lze v mezidobí, kdy jsou teploty venku již nepříznivé, chovat cca měsíc doma a pak zazimovat a na jaře zase tak a na výběh je dát až v lepším počasí. Takže pak vychází zimování zhruba od listopadu do března, každopádně je důležité zimovat minimálně 3, raději 4-5 měsíců, samozřejmostí jsou dostatečně nízké teploty (cca 4-8 st.C) bez většího kolísání a při vyšší vzdušné vlhkosti. Ideální je kvalitní podzemní sklep, kde jsou stálé nízké teploty a vysoká vlhkost. Náhradním řešením může být lednice, kde je třeba dbát na dostatečnou vlhkost neboť v ní dochází k vysoušení organismu želvy, lze to řešit vhodně udělanou krabicí z menšími větracími otvory a mírně vlhkou vyšší vrstvou substrátu (zemina/hobliny/opadané listí), ve které bude želva zahrabána.
Co se týká druhé části dotazu, lze spolu chovat obě pohlaví, ovšem někdy se i poměrně mladý nedospělý samec může k samici chovat poměrně hrubě a může ji pářit, což není u nedospělé samice vhodné. Proto by možná bylo vhodnější chovat želvy samostatně alespoň od "puberty" do jejich dospělosti. I u dospělého páru je někdy neurvalé a hrubé chování problémem a je lepší buď chovat odděleně (mimo dobu páření) a nebo naopak více kusů obojího pohlaví, aby se agresivita samce rozmělnila zájmem o více samic a souboji s jinými samci.

Při aktivitě samců je nutné počítat s tím, že samice budou po většinu dne ve společném výběhu zalezlé, aby samce nedráždily. Takže pobíhat bude asi dost jen ten kluk. Společný pobyt dospělých želv obou pohlaví v malém výběhu může samicím přivodit určitý stres, i když samozřejmě ne fatální :-). Jedna z mých samic původně chovaná samostatně si vloni v novém prostředí protáhla aestivaci od srpna do konce zimování (březen), což zvládla s obdivuhodně minimální ztrátou váhy, bez problémů a v pohodě letos i snášela. Jen jí ti samci dodneška fakt štvou a nemusí je vidět...

graeca -pokud se jedná o nejbeznejší ibery, tak bezne okolo 30cm
marginata - bezne pres 30cm
hermanky - bezne boettgeri vetsinou okolo 25cm

zmínené míry platí pro samice, samci jsou mensí, vsechny zmínené druhy mají i poddruhy(lokality), které dorůstají menší velikosti (marginata - weissingeri, hermanni hermanni, greaca -vetsina afrických poddruhu v cele s nominatkami + dalsí) , stejne tak jsou jedinci nebo lokality kde vyrostou více

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...