Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ŽELVA NÁDHERNÁ

DOBRÝ DEN, měla bych dotaz. Mám 5 želv nádherných. Když jsem jim naposledy měnila vodu tak jsem si všimla že všechny želvy mají na kůži na krku jakoby závoje asi staré odlupující se kůže. Jen je mi záhadou že to mají všechny najednou. Chovám je přes léto v zahradním jezírku a vodu měním jednou za 3 dny. Můžete mi prosím někdo poradit co to je nebo jaký mají problém případně co s tím. Velmi děkuji za pomoc. Lendulka.

Předmět Autor Datum
Výměna kůže je normální vlastnos. Pokud to mají všechny želvy najednou může to být náhoda a nebo spí…
Hugo 03.09.2007 13:06
Hugo
teď ji měním denně protože jsem si myslela že to může být z vody. Oni si totiž do vody nanesou na so…
LENDULKA 03.09.2007 13:17
LENDULKA
Jé taky hledám některé želvy jen po hmatu a problémy nemají. Naopak při časté výměně vody se problém…
Hugo 03.09.2007 13:34
Hugo
Vodu používám odstátou studenou a potom přileju pár konví teplé z vodovodu, aby měla správnou teplot…
LENDULKA 03.09.2007 14:02
LENDULKA
To jim spíš bude vadit chlór z čerstvé vody. Voda plná přírodních nečistot je pořád chemicky čistá,…
krokodýl 03.09.2007 14:22
krokodýl
Proč ne ryby z mrazáku?
Hugo 03.09.2007 14:25
Hugo
Aby nedocházelo zbytečně k odbourávání vitamínu B, ale lepší ryba z mrazáku než nějaký pošahaný gran…
krokodýl 03.09.2007 14:50
krokodýl
Co vím tak thiaminozin (či jak se ten enzym jmenuje) obsahují i ryby živé a dokonce i někteří mořští…
Hugo 03.09.2007 15:08
Hugo
Obsahují ho i živé, hlavně kaprovité, ale mražením se tuším ten enzym (nevím přesně tu chemickou rea…
krokodýl 03.09.2007 15:29
krokodýl
Jaký měkkýše máš namysli konkrétně? Občas jsem jim dával přebytky velkejch plžů z akvárka. Ale naše…
knoxville 03.09.2007 15:40
knoxville
Co jsem kdy o tom slyšel je, že jej obsahují kaprovité ryby, okouni, mořští mlži a hlavonožci, mořšt…
Hugo 04.09.2007 08:05
Hugo
Nevím jak je jezírko veliké, ale 2 - 3 týdny by čisté vydržet mělo. Víc než hlína by vadily zbytky p…
Hugo 03.09.2007 14:23
Hugo
Problém bude podle mě i v tom, že tomu jezírku nedá čas, po čerstvém napuštění se zakalí velmi rychl…
krokodýl 03.09.2007 14:54
krokodýl
Díky všem za odpovědi. Jste super:)) poslední
LENDULKA 04.09.2007 11:13
LENDULKA

Výměna kůže je normální vlastnos. Pokud to mají všechny želvy najednou může to být náhoda a nebo spíš důsledek nějaké změny podmínek ( kvalita vody, teplota, zvýšený příjem vitamínu "A"), ale i důsledek nějakáho kožního onemocnění.

To vážně měníte vodu v jezírku každý třetí den. Pak to může být i z přílišné "čistoty".

To jim spíš bude vadit chlór z čerstvé vody. Voda plná přírodních nečistot je pořád chemicky čistá, je to jen vizuální problém a želvy z ní opravdu problém mít nebudou. Takže bych raději nějak vyřešil to nošení hlíny do bazénu, třeba bych okolo na břehy dal štěrk nebo oblázky a do vody okřehek a pár vodních rostlin a něco planktonu ať to trochu funguje. Ke krmení bych občas použil myši na doplnění vitamínů a minerálií, případně čerstvé ryby (ne z mrazáku), žížaly atd.

Aby nedocházelo zbytečně k odbourávání vitamínu B, ale lepší ryba z mrazáku než nějaký pošahaný granule. Ovšem je to pak třeba dotovat B komplexem nebo by neměly mražené ryby mít velké procentuální zastoupení v krmné dávce. Ono taky želva v přírodě zas tolik ryb stejně nebaští, hlavní součástí potravy jsou u ní vodní bezobratlí, ale i pulci, čolci aj. a u starších kusů i někdy poměrně dost rostlinné potravy. Jo ještě pro zadavatelku: vodní šneci jim taky chutnají.

Co vím tak thiaminozin (či jak se ten enzym jmenuje) obsahují i ryby živé a dokonce i někteří mořští měkkýší (možná i sladkovodní). Nevím zda se to mražením nějak zvyšuje, ale každopádně krmím rybama (slunky, okounci) celkem dost a zatím jsem o tomto problému jen četl. Pravdou je, že občas vitamíny používám.

Obsahují ho i živé, hlavně kaprovité, ale mražením se tuším ten enzym (nevím přesně tu chemickou reakci) objevuje nebo snad přibývá i u jiných ryb. Schválně to zkusím přesněji zjistit. Každopádně časté krmení mraženými rybami může způsobit hypovitaminózu B a třeba u krokodýlů může dojít až k ochrnutí přední části těla. Prevence je právě menší podíl mražených ryb a ryb vůbec. Sladkovodní měkkýši ho snad neobsahují, alespoň jsem to nikdy neslyšel. No a chobotnicema asi nikdo nekrmí:-D. Nevím jak jsou na nedostatek B citlivé vodní želvy, ale určitě taky nějaký dopad tato hypovitaminóza na ně má.

Jaký měkkýše máš namysli konkrétně? Občas jsem jim dával přebytky velkejch plžů z akvárka. Ale naše volně žijící jsem se vždycky bál dávat, co jsem četl, jsou plný parazitů. Jinak krmim hlavně malejma plevelnejma rybkama, občas myš, spíš ale holata, nebo skákavky. S velkou myší nadělaj strašněj bordel.

Co jsem kdy o tom slyšel je, že jej obsahují kaprovité ryby, okouni, mořští mlži a hlavonožci, mořští korýši a mražené ryby. Vzhledem k tomu, že se neprováděl test krmení pro plazy, ale potravin pro lidi je jasné, že neobsahuje údaje o u nás žijících plžích a mlžích a kaprovité a okounovité ryby tvoří tak 99% našich konzumních ryb. Pojem mražená ryba se dá vyložit: A) logicky - jako každá ryba která zmrzla, z čehož by vyplývalo, že procesem mrznutí vzniká onen enzym, nebo B) obchodně - všechny mražené ryby v marketech jsou mořské ryby (filé).
Závěr: většina ryb odbourává vit.B1 a proto je vhodné (nutné)při častém zkrmování přidávat thiamin.
Pokud někdo zjistí konkrétní údaje, budu rád, pokud je zveřejní.

Problém bude podle mě i v tom, že tomu jezírku nedá čas, po čerstvém napuštění se zakalí velmi rychle, pokud by tam nebylo překrmováno, tak se časem voda upraví a bude spíš zelená, čemuž se venku na slunci zabraňuje hůře, ale na druhou stranu zelená řasa je vcelku normální. Lepší by bylo měni jen část, tedy třeba ponorným čerpadlem (stačí poměrně malé) odsát kal ze dna a jen tu odčerpanou část dopustit, nejlépe dešťovkou ze sudu nebo ze studny, ale stačí i ta odstátá (v nejhorším i neodstátá) vodovodní voda.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru