Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem přehřátá želva

Prosím o radu. Koupili jsme si želvu vroubenou má 1 rok, ve zverimexu nám doporučili žárovku Sunlight 50W, po 10-ti dnech nám začala želvičkatak zvláštně hýbat všema končetinama, dříve to nedělala. Manžel dnes telefonoval o radu na veterinu. Řekli mu ať okamžitě žárovku vypneme, že je želva přehřátá a ať ji koupeme často ve vlažné vodě. Želvička dobře jí , přibírá na váze ale máme velký strach jestli už to nemůže mít nějaké následky. Moc prosím o radu Děkuji Hanka

Předmět Autor Datum
Máte teploměr? Ono je docela dobré předem změřit, jaké teploty to udělá. Pokud máte nějaké uzavřené… nový
krokodýl 14.09.2007 15:34
krokodýl
Želva by v teráriu měla mít pod žárovkou zhruba 30-38°C a taky musí mít nějaké místo, kam se může ch… nový
Mej 14.09.2007 15:52
Mej
Moc děkuji za odpověd :-) ,terárium máme velké 100x40cm , výška 40 cm. Teplotu jsme měřili a měla po… nový
haňula 14.09.2007 16:13
haňula
No tak to se na té veterině také moc netrefili- Pardon, pauza, přišla návštěva, doplním později nový
KHor 14.09.2007 16:42
KHor
Ta teplota je v pohodě, problém bude jinde. Ale skoro mi připadá, že žádný problém nemá, to pumpován… nový
krokodýl 14.09.2007 17:49
krokodýl
Naše želvy,taky občas mají pod žárovkou takové škubavé pohyby,hlavně teda sameček hlavou(t.horsfield… nový
zuzi 14.09.2007 18:25
zuzi
To opravdu z největší pravděpodobností bude Zuzi namlouvání samičky. Samečci Tesudo horsfieldii, žel… nový
KHor 14.09.2007 20:25
KHor
Děkuji zatím za všechny odpovědi.Ještě dodávám, že ji máme teprve 2.měsíc. Dáváme jí převážně luční… nový
haňula 14.09.2007 19:21
haňula
Haňul jak už jsem tu jednou poznamenala,tím,že jsi objevila tuhle poradnu máš z velké části vyhráno.… nový
zuzi 14.09.2007 20:12
zuzi
Tak se vrátím k tomu přehřátí. V terárku o udaných rozměrech je velice nepravděpodobné, že při svíce… nový
KHor 14.09.2007 20:17
KHor
Takže ještě jednou strašně moc děkujeme a omlouváme se za ty všechny dotazy. Tyto stránky jsem našla… poslední
haňula 14.09.2007 21:13
haňula

Máte teploměr? Ono je docela dobré předem změřit, jaké teploty to udělá. Pokud máte nějaké uzavřené terárium, tak to opravdu muže být přehřátí. Ve zverimexu se snad raději na nic neptejte, s odbornou radou se tam setkáte zřídka. Jinak pro želvy je nejlepší nádrž zcela zezhora otevřená, tam pak může teplý vzduch bez překážky odcházet a je poměrně nepravděpodobné, že teploty budou moc vysoké, tedy pokud nebude nádrž třeba 20x20 cm a silná žárovka. Koupání jí prospěje i pokud přehřátá nebyla. Snad bude v pořádku.

Želva by v teráriu měla mít pod žárovkou zhruba 30-38°C a taky musí mít nějaké místo, kam se může chodit ochladit, kde by mělo být tak zhruba 20-26°C, takže jestli mohla být přehřátá zjistíte snadno, pokud změříte teploty v terárku, jak psal Krokodýl :-)

Moc děkuji za odpověd :-) ,terárium máme velké 100x40cm , výška 40 cm. Teplotu jsme měřili a měla pod žárovkou ze začátku 38 a pak 31 stupňů, v opačném rohu kolem 24 stupňu.Takže se měla kam schovat, ale vystrašilo nás to, jak pořád zatahuje ty přední nohy, zadníma ne tak moc. Každopádně jste nás uklidnili a snad to bude dobré, vypadá celkem spokojeně a hodně jí. Ještě jsem se chtěla zeptat, čím jí tam teda svítit? Moc děkuji :-) Hanka

Naše želvy,taky občas mají pod žárovkou takové škubavé pohyby,hlavně teda sameček hlavou(t.horsfieldi).Už mě i napadlo,jestli to nemůže být známka namlouvání samičky,tak mám aspoň možnost se zeptat.I když to Vaše situace asi nebude :-D Ale jinak si taky myslím,že to žádný problém není.Jsem zvědavá co nám tu dopíše KHor ::)

To opravdu z největší pravděpodobností bude Zuzi namlouvání samičky. Samečci Tesudo horsfieldii, želvy stepní a kupodivu i samečci želv Chersina angulata, předvádějí roztomilé namlouvací tanečky, obíhají samičku dokola a kývají hlavou nahoru a dolů. Akorát, že u stepních tato nevinná hra končí často brutálním útokem a okusováním samičky, kdežto u chersin se snaha samečka projevuje mnohem kultivovaněji.

Děkuji zatím za všechny odpovědi.Ještě dodávám, že ji máme teprve 2.měsíc. Dáváme jí převážně luční bylinky(pampeliška, jetel.. a salát) asi každý 3.den přidáváme granule Land turtle a jídlo ji ob den posypeme MicroCalciem. Koupeme ji každý den ve vlažné vodě a přidáváme 1 kapku multi - vitaminu Turtle vit a doporučili nám 1x za měsíc 1 kapku Combinal A+D3. Ještě bych se chtěla zeptat, jaká je nejvhodnější podestýlka. Zatím tam máme takové ty válečky a teď jsem zkusili podestýlku z kukuřičných vřeten a v rohu má písek do terárií a kamínky. A ještě dotaz na to světlo, jaké tam tedy musí mít, můžeme dál používat to co máme- Sunlight 50W? Nebo máme pořídit nějaké jiné? Omlouvám se, že mám tolik dotazů a mockrát děkuji :-) Hanka

Haňul jak už jsem tu jednou poznamenala,tím,že jsi objevila tuhle poradnu máš z velké části vyhráno.Všechny otázky,na které jsi se ptala tak už tady jsou docela dobře rozebrané,takže trpělivost a pročítej starší vlákna.
Nemůžeme chtít po těch,kteří se o nás tady tak hezky starají a pořád dokola trpělivě odpovídají,aby to psali znovu a znovu.Nebo nám utečou ]:),třeba na :beer::puff::beer::puff:

Tak se vrátím k tomu přehřátí. V terárku o udaných rozměrech je velice nepravděpodobné, že při svícení 50W žárovkou by došlo k tak extrémnímu přehřátí(pokud tedy nesvítí do terárka slunce , to by naopak bylo pravděpodobné). Takové ty zvláštní pohyby předních končetin, zvláště když je želva v klidu a odpočívá, projevují se většinou ráno když se zvyšuje teplota (není podmínkou). Vzhledem k tomu že želvy nemají bránici, pomáhají si pohyby končetin při dýchání. Je zvláštní, že to nedělají vždy, pouze většinou tehdy když si např. potřebují rychle zvednout tělesnou teplotu k optimu. Mám dojem, že to tak je z toho důvodu, že, jak píšeš, želva jinak prospívá, navíc přehřátí se projevuje zcela jinak viz. příspěvek želvy a slunce. Jinak doporučuji pročíst si příspěvky o substrátu a vlhkosti. Kukuřičná drť okamžitě plesniví. Potrava mimo toho salátu je v pohodě viz. příspěvky zaměřené na toto téma. Vitamínů má tolik že se jí z toho musí jít hlava kolem, koukám že se v tom zverimexu na Vás vyřádili. Nic ve zlém:-)
Opravdu Hanko, pročtěte si příspěvky v kategorii želvy a potom proberem Váš případný dotaz nebo nejasnost.;-)

Takže ještě jednou strašně moc děkujeme a omlouváme se za ty všechny dotazy. Tyto stránky jsem našla teprve dnes a psala vážně v obavách :-( jestli to není moc vážné poté, co nám řekl zvěrolékař. Takže během víkendu projdu všechny předcházející dotazy a odpovědi a kdyby nám ještě nebylo něco jasné , tak se ozveme. Děkujeme hlavně za Drobečka (naše želvička);-):-). Hanka s rodinou

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru