Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kokos / rašeliník ?

Mám v teráriu kokosový substrát a krajta si ho při každém krmení dost nabere do tlamky a pak se ho snaží dostat ven/dovnitř, což mě trochu znepokojuje, protože bych nerada aby se jí ucpala střeva. Zaslechla jsem tu něco o rašeliníku, ale ne natolik, abych to mohla porovnat. Proto jsem chtěla poprosit o nějaké informace, porovnání, nebo uvedení výhod a nevýhod.
V sobotu totiž jedu pro nové terárium a tak s tím řeším změnu substrátu, nebo i wattáž žárovky, s kterou bych Vás taky chtěla poprosit o pomoc. V teráriu 60x50x50 mám topný šutr a 50-tiwattovou žárovku. Nové terárium bude mít 80x60x50 a vůbec si neumím představit, jak by měla být silná, nemáte někdo zkušenosti?
A opravdu hadi nepotřebují uv žárovky?
Dík moc

Předmět Autor Datum
Wattáž žárovky vyzkoušej - teploměry. Lignocel není špatný substrát,ale nekrmit na něm. Pokud nechce…
halapremek 08.10.2007 20:03
halapremek
zdravim muzu se zeptat jaku vrstvu puslu s raselinou mam nasypat pd svou krajtu? dik za odpoved Vlas… poslední
toula 13.03.2010 21:59
toula
Na terárko 60x 50x50 mi příjde topný kámen a 50W žárovka poměrně dost:-|...Osobně používám k vytápěn…
Serpent 08.10.2007 20:05
Serpent
Doporučil bych použít klasickou rašelinu s příměsí písku (cca 3:1), rašeliník bych použil pouze do j…
krokodýl 08.10.2007 20:12
krokodýl
No terárko je pod oknem, přes léto jsou zatažené žaluzie. Nad kamenem mám teploměr, o kousek dál žár…
werča 08.10.2007 20:12
werča
napsala jsem pozdě:-)
werča 08.10.2007 20:13
werča
Vyčerpávající :-D. Díky moc. Ještě bych měla otázečku..Když hadice v noci loze, tak si často vleze n…
werča 08.10.2007 20:18
werča
Abych pravdu řekla, pročetla jsem si teď diskuzi o lignocelu a nevím, jestli budu měnit nebo ne. A t…
werča 15.10.2007 17:13
werča
Rašelinu si taky nabere. Jenže rašelina v zažívacím traktu nezpůsobí takové škody,jako lignocel. Ale…
halapremek 15.10.2007 18:21
halapremek
A ten písek, se kterým by byla ta rašelina smíchaná?
werča 15.10.2007 18:57
werča
U zdravého zvířete by měl taky projít, já ještě rád dávám na substrát vrstvu listovky z nějakého buk…
krokodýl 15.10.2007 22:24
krokodýl
taky se vmísím do debaty :-D . Uvažuji také vyměnit ten lignocel co mám v tera za něco jiného, abych…
FildaV 20.10.2007 11:07
FildaV
tak já se taky zapojím do té debaty ohledně substrátu...můj první had který už bohužel není mezi nám…
filip 20.10.2007 11:39
filip
To byly smutnice. Líhnou se z kupovanýho substrátu. Jsou neškodný, jen u kytek jejich larvičky ožíra…
Sharkie 23.10.2007 10:29
Sharkie
Já používám přírodní neupravenou vrchovištní rašelinu, ale jen k "vlhkomilům", jinak raději používám…
krokodýl 21.10.2007 00:25
krokodýl
Takže zajít např. do OBI a tam koupit pro regiusku (pač má ráda vlhko) neupravenou vrchovištní rašel…
FildaV 21.10.2007 11:06
FildaV
Takže zajít např. do OBI a tam koupit pro regiusku (pač má ráda vlhko) neupravenou vrchovištní rašel…
FildaV 21.10.2007 11:06
FildaV
omlouvám se ....... nějak z ostra jsem ťuknul na myš :-[
FildaV 21.10.2007 11:06
FildaV
Já používám pro svého hroznýše vrstvu lignocelu a na to vrstvu drcené kůry. Tak získám všechny výhod…
MOL 21.10.2007 13:03
MOL
u tohoto bych se bál že ta kůra začne plesnivět nebo hnít od toho vlhkého lignocelu :-/
FildaV 21.10.2007 13:31
FildaV
mě napadlo při krmení hodit na lignocel nějaký hadr a upevnit šutrama po krajích, ale nevím, jak by…
werča 21.10.2007 13:36
werča
nakonec jsem koupil rašelinu TORF od agra .... píšou tam že je to vrchovištní rašelina první třídy a…
FildaV 22.10.2007 17:37
FildaV
Ta by mohla;-).
krokodýl 22.10.2007 18:52
krokodýl
Tak jsem do terária koupila 75 W a hadice se nastydla...V novém teráriu je totiž mnohem větší větrán…
werča 30.10.2007 21:31
werča
Tak místo praskání bublin jí teď v dutinách píská jako by tam měla ten přístroj na pískání gumových…
werča 31.10.2007 21:17
werča

Na terárko 60x 50x50 mi příjde topný kámen a 50W žárovka poměrně dost:-|...Osobně používám k vytápění terária obyčejné žárovky (nejčastěji matné) nebo ,,bodovky'' ...Podle druhu plaza...UV žárovky nejsou pro hady nutné. Do nového terária bych pouze vytápění přeinstaloval ze starého, ale myslím že jedna žárovka by taky stačila...zaléží to taky na větrání a umístění terária v místnosti...
Jako substrát používám všechno kromě kokosového substrátu...:-D...nejčastěji rašelinu, mulčovací kůru, stěrk i rašeliník...

Doporučil bych použít klasickou rašelinu s příměsí písku (cca 3:1), rašeliník bych použil pouze do jednoho kouta pro zvýšení lokální i celkové vlhkosti při svleku. Já používám do terárií té velikosti, kterou udáváš (80x50x60) 40 W žárovku a bohatě to stačí, vyšší teploty nemusí být v celém prostoru terária, naopak je pro krajtu lepší určitý teplotní gradient (kolísání) od cca 35 st. blízko pod zdrojem až po cca 20-24 v chladnějším koutě, aby mohla účinně regulovat svoji optimální teplotu. V noci při vypnutých zdrojích stačí teploty 20-24 st., v suchém období (listopad až únor) můžou noční teploty poklesnout až na cca 18 st.
UV záření hadi z největší pravděpodobností nepotřebují, protože vit. D3 získávají přímo z krmných hlodavců. Krajta královská má navíc převážně noční aktivitu a den většinou tráví v úkrytu, takže až tak moc přímo na sluníčku nebývá. Ovšem pokud bys jí přeci jen chtěla dopřát komfort UV, tak lze použít některou ze slabších zářivek, např. Reptiglo 2.0, přeci jen to nějaký vliv na aktivitu a zdraví hada mít může.

No terárko je pod oknem, přes léto jsou zatažené žaluzie. Nad kamenem mám teploměr, o kousek dál žárovku a na teploměru je 27,28°C, takže v úkrytu tak 25°C, ale jak je to malé terárko, tak tam nemůžu moc udělat teplotní rozdíly:-[ a had k tomu roste, tak pořizuju nové. Zatím tedy asi nechám tu starou žárovku a uvidím. Jinak s tím rašeliníkem s pískem, v jakém poměru to smíchat a jaký písek použít? Rozhodně bych to uvítala spíš než kokosový substrát, začínám vidět jeho značné nevýhody :-/

Vyčerpávající :-D. Díky moc. Ještě bych měla otázečku..Když hadice v noci loze, tak si často vleze na žárovku a kdybych na ní neměla pletivo, nejspíše by obejmula samotnou žárovku. Ale to pletivo, které jsem použila, je horzně ošklivý a chtěla bych tam něco méně nevzhledného, protože to jaksi ruší můj estetický dojem z terárka. To však neznamená, že pletivo půjde pryč..:!:

Abych pravdu řekla, pročetla jsem si teď diskuzi o lignocelu a nevím, jestli budu měnit nebo ne. A tu směs rašeliny a písku si do tlamy nenabere? Ten písek je asi klasický, co se prodává do pouštních terárií,co.
Jinak se musím svěřit co teď hadice provádí :-). Ona klasicky číhá. Nevěděla jsem, že hadi číhají jako kočky nebo jiná zvířata. Hýbla jsem s notebookem a to zvíře se okamžitě zvedlo a koukalo co se kde děje. Tak se honem přetočila ke škvíře a kouká jí jen čumák a čeká kdy kolem NÁHODOU nepřeběhne něco živýho :-). Takže budeme zase po týdnu krmit. Žravost je u regiusek asi jedna z těch lepších vlastností, pokud se projevuje :-).

taky se vmísím do debaty :-D . Uvažuji také vyměnit ten lignocel co mám v tera za něco jiného, abych mohl krmit v terárku (krmím mimo). Co je to za rašelinu co tam dáváš krokodýle? Měla by se nějak ošetřvat než se dá do terária? A to hlavní: Nemůže začít plesnivět nebo něco takového?

tak já se taky zapojím do té debaty ohledně substrátu...můj první had který už bohužel není mezi námi zemřel sice na něco jinéhoa,le při pitvě byli v jeho střevě nalezeny chuchvalce toho k. vlákna,tak proto používám čistou rašelinu a zatím spokojenost!ještě se chcu zeptatat ohledně tý rašeliny měnil sem ju as ipo půl roce a to z důvodu že tam začali poletovat takoví malinký mušky nebo co to bylo,nemůže to tomu hadovi ublížit a jak se tam dostaly?jinak používám klasickou rašelinu od agra sice někdo psal že není nic mov,ale jinou sem nikde neviděl!

To byly smutnice. Líhnou se z kupovanýho substrátu. Jsou neškodný, jen u kytek jejich larvičky ožíraj nejmladší kořínky, což není dobrý, leč i tak se v zásadě nic neděje. Normálně se do květináče instalují žluté lepové destičky, na ty se nachytají. U hada bych to neřešila, pokud by jich nebyly kvanta, ale to obvykle nejsou. Každopádně když proženeš substrát troubou mělo by je to spolehlivě zahubit.

Já používám přírodní neupravenou vrchovištní rašelinu, ale jen k "vlhkomilům", jinak raději používám lesní hrabanku (listovku) a nebo tedy směs té rašeliny s pískem, páč ne vždy je čas zajít na hrabanku. Jinak k plesnivění, rašelina sama o sobě neplesniví, jedině nějaké nečistoty v ní přimíchané.

Takže zajít např. do OBI a tam koupit pro regiusku (pač má ráda vlhko) neupravenou vrchovištní rašelinu. A jak je to s tou rašelinou s rostřikováním vody? Stříkat vodu na to (jak normálně do lignocelu), nebo dát do kouta rašeliník a udržovat vlhký jenten rašeliník?

Ps: Rozhodně s tím musím něco rychle udělat ------ moje megie už nechce žrát mimo terárko (mimo terárko si myš prostě nevezme) :-/

Takže zajít např. do OBI a tam koupit pro regiusku (pač má ráda vlhko) neupravenou vrchovištní rašelinu. A jak je to s tou rašelinou s rostřikováním vody? Stříkat vodu na to (jak normálně do lignocelu), nebo dát do kouta rašeliník a udržovat vlhký jenten rašeliník?

Ps: Rozhodně s tím musím něco rychle udělat ------ moje megie už nechce žrát mimo terárko (mimo terárko si myš prostě nevezme) :-/

Já používám pro svého hroznýše vrstvu lignocelu a na to vrstvu drcené kůry. Tak získám všechny výhody kokosového substrátu a kůrou zabráním snad jediné nevýhodě, kterou kokos má. Sice se to časem promíchá, ale buď přidám další kůru, nebo to komlet vyměním.

mě napadlo při krmení hodit na lignocel nějaký hadr a upevnit šutrama po krajích, ale nevím, jak by to šlo realizovat. Já původně taky chtěla pořídit Hadičce rašeliník s pískem, ale v obchodu jsem se nějak začala bavit s prodavačem a nakonec jsem koupila velkej pytel nějakýho vlhčího substrátu, který by neměl plesnivět a je to taková směska,pár oblázků a nějaké jakoby kůry. No pravda, dala jsem za to víc, ale zjistila jsem, že mi to vystačí na dvakrát a vydrří to dlouho. Krmit už jsem zkoušela a opravdu se to nelepí.

Tak jsem do terária koupila 75 W a hadice se nastydla...V novém teráriu je totiž mnohem větší větrání.
Vitamíny jsem vysadila, ale možná moc rychle a spojeno s mírným snížením teploty to asi nezpůsobilo dobře...Bude moc vadit, když vitamínů trochu dám a pak pomalu budu vysazovat?

Tak místo praskání bublin jí teď v dutinách píská jako by tam měla ten přístroj na pískání gumových hraček.. Je to znamení, že se to zlepšuje? Vím, že i tak to není dobré, ale dělám teď co můžu. Topím v pokoji naplno, zakryla jsem obrovský větrání a nechávám běžet šutr a nejsilnější žárovku - to vše abych nastartovala imunitu...
Nechci, aby to dopadlo tak, jak u mý zemřelý Papayi..
Můžu udělat ještě něco jiného, kromě tohodle a heřmánkového čaje? K veterináři se mi moc nechce, protože by jí chtěl dát antibiotika a s těmi mám špatný zkušenosti... A jinak by mi poradil tohle, ne?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru