Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Repti Glo

Ahoj, koukala jsem v archivu, že prý Repti Glo není nic moc. Bohužel jsem ji už před měsícem koupila. Mám RG 5,0 UVB 13W, ale je hodně nízko, cca 10 - 15cm nad substrátem.
[svetlo.jpg]
Udělá alespoň nějakou službu, když je takhle nízko?
Dál ještě podle rady chovatele dávám želvu (roční marginata) na sluníčko, jakmile je to možné. Dávám ji s celým boxem před otevřené balkonové dveře, průvan tam není, balkon je zasklený, otevírám jen dvě skla před želvou, aby sluníčko bylo přímé. Část boxu je vždy zastíněná.
[slunce.jpg]
Stačí tahle kombinace a nebo mám koupit lepší zdroj UV?
Díky M.

Předmět Autor Datum
Ono šlo především o klasické zářivky, tyhle kompaktní snad k něčemu jsou, ale chce to opravdu dát ho…
krokodýl 14.10.2007 21:20
krokodýl
Díky za odpověď. Není problém dát zářivku ještě níž, mám ji v kloubové lampě vedle boxíku - neboli ž…
Marfuška 15.10.2007 14:11
Marfuška
Uvádí se, že ke vstřebávání UV záření a jeho přeměně na D vitamin dochází u plazů pouze při optimáln…
Salicornia 15.10.2007 16:24
Salicornia
Proto je třeba, aby výhřevná lampa a UV zářivka byly soustředěny na jedno místo, ještě lepší je, kdy…
krokodýl 15.10.2007 18:18
krokodýl
A jakou zářivku s UV byste doporučili v ceně cca kolem 700 KČ s tím, že želvák bude mít letní sídlo…
prcek 15.10.2007 18:30
prcek
Do 700 by měla být třeba ta reptiglo 5.0, co je výš nebo taky kompaktní zářivka Lucky Reptile.
krokodýl 15.10.2007 18:49
krokodýl
Děkuji všem za odpovědi, fakt mě nenapadlo, že by ty zdroje nemohly být zvlášť. Asi se budu ptát na…
Marfuška 15.10.2007 20:31
Marfuška
Neboj, já nic neprásknu a táta se tomu zasmál a říkal, že mu to taky nepráskne, už ve čtvrtek dodrže…
prcek 15.10.2007 22:14
prcek
Největší problém bude, abych se nepráskla já sama :-D Ve čtvrtek k nám tvůj táta a můj manžel přijdo…
Marfuška 15.10.2007 22:36
Marfuška
To zchoulistěvění, ale nezpůsobíš tím, že se bude moc pořádně vyhřát, zchoulostiví tím, že v bytě ne…
krokodýl 15.10.2007 22:20
krokodýl
No tak to by problém nebyl, protože zbytek domácnosti (manžel) naopak nelibě nese, že teď nechci kvů…
Marfuška 15.10.2007 22:42
Marfuška
Nesmí tam být průvan, ale nižší teploty ji v noci nijak nevadí, venku ve výběhu je z jara a na podzi…
krokodýl 15.10.2007 23:16
krokodýl
To je pravda, že venku bývá hůř :-) Průvan opravdu nehrozí, takže dnes ke spokojenosti želvy i manže…
Marfuška 15.10.2007 23:22
Marfuška
A neříkali jste, že je vlastně k ničemu?:-D
prcek 16.10.2007 13:32
prcek
Tak tada je taky jedna stránka o UVB,takže obrázek si udělejte každý sám ;-) UVB
Pepé 16.10.2007 14:33
Pepé
K ničemu je když je moc vysoko, ale pár centimetrů od zvířete něco dává a lepší něco než nic.
krokodýl 16.10.2007 17:35
krokodýl
A co to slunění přes sklo? Je taky aspoň maličko k něčemu? Projde něco skrz?
Marfuška 16.10.2007 18:40
Marfuška
Přez jednoduché 3-4 mm silné sklo jde už minimum UV sotva pár % a okno má sklo dvojité. To je lepší…
krokodýl 16.10.2007 19:05
krokodýl
To dělám, ale v zimě už to bude o nastydnutí :-(
Marfuška 16.10.2007 19:29
Marfuška
To je prakticky k ničemu,protože užitečnou složku slunečního záření nepropustí.
Pepé 16.10.2007 19:10
Pepé
To Marfuška: Ten papír bych jako stínítko na lampu nepoužíval, i když se jedná o "studenou" kompakt…
nikolas 17.10.2007 10:35
nikolas
Taky jsem z toho neměla dobrý pocit, ale teď už tam není. Jak jsem soustředila obě lampy na jedno mí…
Marfuška 17.10.2007 10:46
Marfuška
Je lepší Repti Glo 5.0 nebo 8.0? V čem je rozdíl? Když má 8% UVB, může být tedy trochu výš nebo.....…
prcek 19.10.2007 12:59
prcek
Bych se chtěl zeptat,jestli mam dát želvičkám do akvaterárka uv-b a uv-a zářivku.Jak by měla být vys… poslední
zdenda 09.12.2007 21:31
zdenda

Ono šlo především o klasické zářivky, tyhle kompaktní snad k něčemu jsou, ale chce to opravdu dát hodně nízko. Akorát mám obavu, že želvu nedostatečně prohřeje, ještě bych to zkombinoval s bodovkou, která by mířila světlem pod tu zářivku. V zoo je teď mám nad mladým Varanus auffenbergi a nad párkem petrosaurů a hlavně petrosauři ho využívají velmi rádi a řekl bych, že jim prospívá, ale mám ho opravdu sotva tak 2-3 cm nad hřbety zvířat. Sluníčko je samozřejmě výborné a pokud je možnost stínu, tak lze jen a jen doporučit.

Díky za odpověď. Není problém dát zářivku ještě níž, mám ji v kloubové lampě vedle boxíku - neboli želvího stolečku :-) Já ji zatím níž nedávala, bála jsem se, že by to bylo moc nízko. Než jsem totiž na tu modrou lampu dala papírový kryt, způsobila zářivka mně a synovi pálení očí. Nebude to i na její oči moc ostré?
[box.jpg]
Jinak zdroj tepla - bodovku - má v té červené lampě a poctivě střídá obě stanoviště. Takže myslíte, že by bylo lepší soustředit je do jednoho místa? My to dost měníme - někdy nad domeček, při koupání nad misku s vodou... Snad ji tím moc nemateme.
[domek.jpg]
Ještě mám dotaz k tomu slunění - na to místo, kam ji dávám, jde slunce jen do 14 hodin, takže sluníme pořádně jen o víkendu, když svítí, a ve všedních dnech třeba jen hodinku, já pracuju do 12 h. Nenechala bych ji dopoledne u otevřeného balkonu teď na podzim. Když jsem doma, pravidelně jí sahám do boxu a na krunýř, jestli není moc horká a nebo studená. Má smysl nechávat ji tam před zavřenýma dveřma? Propustí to sklo alespoň nějakou část UV, která by stála za to?

Proto je třeba, aby výhřevná lampa a UV zářivka byly soustředěny na jedno místo, ještě lepší je, když se použije rovnou nějaká lampa s UV B a úplně nejlepší je, když má želva přístup na slunce, pak si to zkoriguje ideálně sama. Jinak bych upřesnil, že se nepřeměňuje UV na vitmín D, ale pouze se ozářením UV B aktivuje přeměna provitamínu, který je získáván z potravy, na vitamín D3. K té přeměně nedochází pouze při optimální teplotě, ale při té optimální k přeměně dochází nejlépe. Ovšem, která teplota je ta opravdu nejideálnější přesně nevím a možná se to bude měnit i podle druhu zvířete, ale předpokládám, že u želv bude to optimum mezi 25 až 35 st.

Děkuji všem za odpovědi, fakt mě nenapadlo, že by ty zdroje nemohly být zvlášť. Asi se budu ptát na každou maličkost, mám želvu necelých šest týdnů a už jsem ji málem otrávila hlávkovým salátem, Nutrimixem a teď jsem na ni ještě neefektivně pouštěla UVB :-[ Je to tedy věda, ty želvy :-) Ještěže je tady tolik ochotných odborníků.
Do budoucna jí určitě pořídím něco lepšího, ale nám jde vlastně jen o tuhle zimu, na jaře bychom už měli bydlet v domku a tam bude v létě na zahradě a dovnitř bych chtěla nějaký bomba želví stůl. Teda vlastně dva, jeden evropský a jeden africký :-D
Manžel to teda ještě neví, ale sem nechodí a budoucí skorosousedka prcek mu to, doufám, neprozradí ;-)
Jinak jsem teď dvě hodiny strávila měřením teploty na substrátu, takže pod samotnou Repti Glo ve výšce 10 cm je 28 stupňů a když jsem na jedno místo soustředila oba zdroje a hrála jsem si s výškami, tak jsem docílila 35. Želva se tam hned nakýblovala, tak to asi bude OK :))
A teď jsem si ještě vzpomněla na slova chovatele, když jsem želvu kupovala. Řekl, že je škoda nevyužít toho, že je zvenku otužilá a že jí stačí zahřát se pod zářivkou. Prý by byl hřích ji v bytě zchoulostivět.

Neboj, já nic neprásknu a táta se tomu zasmál a říkal, že mu to taky nepráskne, už ve čtvrtek dodržel slovo :-D Já pořád řeším jak na to osvětlení...žárovku na vyhřívání koupím normal nějakou reflektorovou a pak chci zářivku s UV a nevím stále jakou :-/ Víc jak 1 000 do toho dát nemůžu :-(

Největší problém bude, abych se nepráskla já sama :-D
Ve čtvrtek k nám tvůj táta a můj manžel přijdou na audit a jestli přijde řeč na želvy, nevím nevím :-[ A když ne já, tak to práskne moje máma :-D
Jinak ti můžu říct, že jsem ráda, že jsem želvičku koupila v podstatě neplánovaně (i když to normálně odsuzuju), protože kdybych takhle všechno zkoumala předem, tak bych to snad i vzdala :-/
Byla jsem přesvědčena, že jsem teoreticky vybavena dobře - když jsem málem koupila želvičky už před pár lety, tak jsem po telefonu dlouze mluvila s dvěma velmi ochotnými pány a oba mi toho hodně poradili. Jeden chovatel z Prahy mluvil o želvách s velkou láskou a bylo vidět, že má letité zkušenosti. Bohužel mi pak sdělil, že neuznává CITES a tak prodává bez papírů. Rozloučili jsme se v pohodě, řekl, že mě chápe, že bez papírů nechci a že když budu kdykoli něco potřebovat poradit, tak můžu zavolat. Bohužel jsem na něj číslo ztratila.
Jejda, nějak jsem zapomněla, že nejsem na morčecím chatu, tady se asi vykecávat nesmí :-[
Tak se ještě zeptám: Je velký průšvih, když občas nechám třeba přes víkend želvičku bez žárovky a zářivky jen při pokojové teplotě cca 22 stupňů? Od doby, kdy nám od elektřiny vyhořeli známí, nenechávám kromě ledničky nic běžet, když nejsme doma.

To zchoulistěvění, ale nezpůsobíš tím, že se bude moc pořádně vyhřát, zchoulostiví tím, že v bytě nemají takové noční poklesy, s tím, ale nic moc nenaděláš, leda bys na noc pořádně větrala a vůbec nepouštěla topení, což by sice želvě prospělo a pěkně by ti vyskočila v noci vzdušná vlhkost, ale asi by to špatně nesl zbytek domácnosti. Pokud bys hřála jen zářivkou, tak docílíš akorát toho, že nebude moc aktivní, ale zchoulostivý také.

To Marfuška:

Ten papír bych jako stínítko na lampu nepoužíval, i když se jedná o "studenou" kompaktní zářivku. Mně se docela osvědčily plastové květináče, které po odříznutí dna díky svému kónickému tvaru jdou pěkně nasunout na kryt lampičky a přeci jen jsou odolnější proti zahoření než papír, navíc dobře chrání zářivku před vodou při postřikování substrátu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru