Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bernská konvence - jak je to s ní v současnosti v ČR???

Nevíte náhodou jak je to s Bernskou konvencí? Jirka Hejduk na aktivu v Oseku se pokusil rozšířit diskuzi k Citesu (kterou tam vedl Roman Zajíček), o téma ratifikace Bernské konvence. Nějak to ale během debaty zapadlo. Ptal jsem se na to Jirky pak ještě u :beer:, ale protože se to týká hlavně chovatelů kteří chovají evropské druhy plazů (které já naštěstí nechovám), svedli jsme v zápětí debatu jiným směrem. Jak jsem ho ale tak nějak pochopil; apeloval na chovatele těchto druhů aby své chovance (evropských druhů) vedli v jakých-si evidencích chovatelských organizací. Právě kvůli možné povinné registraci těchto zvířat, tak jako je to u CITESu.
Chovatelům, kteří chovají zvířata chráněná Bernskou konvencí, doporučuji aby se o to ve vlastním zájmu začali zajímat.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Aneb vozte a chytejte dokud "můžete", pak to hoďte (=zlegalizujte) do nějakých seznamů, a počkejte a…
navay 17.10.2007 19:34
navay
Melda: Raději bych konrétní jméno, pokud není skutečné, neuváděl, prostě bych to řešil tak, jak to i… nový
krokodýl 17.10.2007 20:15
krokodýl
Tak mě to samozřejmě nezajímá proto,abych jezdil rabovat plazy po Evropě:)).Jen bych se nerad dočkal… nový
Melda 17.10.2007 20:32
Melda
Tak pokud je až bude třeba zaregistruješ, tak by to neměl být problém, ale pokud by člověk kvůli jed… nový
krokodýl 17.10.2007 21:37
krokodýl
No s touto právní normou bude ještě sranda. Pokud někoho zajímá český text úmluvy, může si jej přečí… nový
Georgij Gadjukin 19.10.2007 10:17
Georgij Gadjukin
Nu, naposledy jsem na Bernskou onvenci narazil už před x lety, v souvislosti s V. latastei (latastii… poslední
rockviper 19.10.2007 15:57
rockviper

Aneb vozte a chytejte dokud "můžete", pak to hoďte (=zlegalizujte) do nějakých seznamů, a počkejte až u nás začne platit (nějaká) registrace v souvislosti s Bernskou konvencí, vaše zvířata pak násobně stoupnou na ceně a vy se stanete žádaným chovatelem...?
(jen taková úvaha neznalého člověka, asi si o tom něco budu muset přečíst)

Melda: Raději bych konrétní jméno, pokud není skutečné, neuváděl, prostě bych to řešil tak, jak to i často je: "koupil jsem před tolika a tolika lety na prodejní výstavě od nějakého plešatého pána, ale jméno opravdu netuším, tenkrát jsem ho k ničemu nepotřeboval:-D nebo tak nějak, každopádně vždy záleží na konkrétním úředníkovi, který to bude řešit. Stvrzenka by byla jistě fajn, ale pochybuju, že ji kdokoli u těchhle zvířat (i u jiných) má, takže bych doporučil slušné vystupování při styku s konkrétní úřední osobou a okecávat, okecávat. Až to teda přijde;-).
Navay: Tak zní to logicky, ale není to až tak horké, když to vezmu za sebe, jako hadaře, tak evropští hadi nejsou pro většinu běžných chovatelů až tak atraktivní (pominu-li teda třeba situly, které jsou ale dnes i za 2000 sotva prodatelné a chová se jich u nás poměrně dost) už kvůli jejich neatraktivnímu zbarvení, obtížnému chovu a poměrně divokému chování, případně jsou to jedáci. Samozřejmě jsou i mezi evropany výjimky, ale exoti je ve většině převálcují. Horší to bude pro cvoky, herpetologické nadšence, jako jsem já a nebudou moct sehnat třeba viridiflavisku, malpolona nebo telescopku, protože je skoro nikdo nechová a neodchovává a když se mi je podaří odchovat, tak je stejně neprodám, protože málokdo z té většiny má o taková zvířata zájem.

Tak mě to samozřejmě nezajímá proto,abych jezdil rabovat plazy po Evropě:)).Jen bych se nerad dočkal toho,že ty čtyři ještěrky co doma mám,budu muset někde odevzdat:.(.To by mě moc mrzelo.Protože ja k píše Krokodýl,jsou mezi námi i tací,co chovají méně atraktivní plazy pro radost.:-D

Tak pokud je až bude třeba zaregistruješ, tak by to neměl být problém, ale pokud by člověk kvůli jednomu písmenku na registráku ani raději nemnožil, páč nebude smět prodat a dokonce možná ani darovat (což byl jediný způsob jak obejít nemožnost prodeje u neznámého původu a jejich potomků), jak už se chystá novela u A citesů, tak to rovnou můžu zabalit a chovat nějaký "nudný" korálovky:-D. A o to zřejmě pánům nahoře jde, aby se nic nechovalo, ono jim ale trochu nedochází, že chránit se dá i chovem a je to někdy dost účelná ochrana. Koho by dnes napadlo importovat třeba guttatu. A naopak, co je platná ochrana, když bude zničený biotop, pak zbydou možná jen ty jedinci v péči člověka.

No s touto právní normou bude ještě sranda. Pokud někoho zajímá český text úmluvy, může si jej přečíst na stránkách MŽP. Jsou zde uvedeny i seznamy chráněných a přísně chráněných druhů živočichů. A jestli to můj mozek chápe dobře, tak jsou to všechny druhy (nejen) v Evropě žijích zvířat. Případně i na stránkách AOPK, kde je možné stáhnou jednotlivé dokumenty v PDF.
Bylo by dobré, kdyby se tomu vyjádřil i někdo z erudovaných.

Nu, naposledy jsem na Bernskou onvenci narazil už před x lety, v souvislosti s V. latastei (latastii, jak kdo chce). Už tenkrát to bylo tvrdé a na mě to působilo, že se to vztahuje i na ČR. Asi jsem žil v bludu, nicméně dotáhnout jí přes kranici ze Španělska bylo už dávno o hubu. A že do toho spadneme s plnou parádou po vtupu ro z...ý unie, bylo nabíledni. O B.K. se ví dlouho, co vás překvapuje? A bude hůř... Poptejte se přátel z SK, mohli by vyprávět. Nebo kluků z Vídně, kde je chov plazů (nebo jen hadů? nejsem si teď jistý) zakázaný šmahem, gutky nevyjímaje? Připočtěte k tomu fundovaně provedené reportáže např. TV NOVA, kam to všechno směřuje? No přeci k psíčkům, křečkům a andulkám. Všechno co máte doma zeregistrujte na ŽP, veterině ( třebaže ne všechno chtějí registrovat, prostě jim napošte seznam), ono se to jednou bude hodit. Už se mi to osvědčilo, když vstoupil v platnost zákon na ochranu zvířat proti týrání a nebyly vydané prováděcí vyhlášky. Nahlásil jsem svoje jeďáky na veterinu, i když o to nestáli, a hle- v našem okrese (ne-li kraji) jsem měl jako první a jeden z mála zdarma "povolení chovu nebezpečných druhů zvířat". v tomhle bych opravdu neváhal.
Budu se těšit na vyjádření Jirky Hejduka, jestli se tu staví.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru