Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bernská konvence - jak je to s ní v současnosti v ČR???

Nevíte náhodou jak je to s Bernskou konvencí? Jirka Hejduk na aktivu v Oseku se pokusil rozšířit diskuzi k Citesu (kterou tam vedl Roman Zajíček), o téma ratifikace Bernské konvence. Nějak to ale během debaty zapadlo. Ptal jsem se na to Jirky pak ještě u :beer:, ale protože se to týká hlavně chovatelů kteří chovají evropské druhy plazů (které já naštěstí nechovám), svedli jsme v zápětí debatu jiným směrem. Jak jsem ho ale tak nějak pochopil; apeloval na chovatele těchto druhů aby své chovance (evropských druhů) vedli v jakých-si evidencích chovatelských organizací. Právě kvůli možné povinné registraci těchto zvířat, tak jako je to u CITESu.
Chovatelům, kteří chovají zvířata chráněná Bernskou konvencí, doporučuji aby se o to ve vlastním zájmu začali zajímat.

Předmět Autor Datum
Jelikož se mě to týká, tak jsem dost pozorně poslouchal a vyrozuměl jsem z toho, že nás v budoucnu č…
krokodýl 17.10.2007 16:19
krokodýl
Myslíš,že budou stačit třeba záznamy o krmení a ostatní věci,které si zapisuji.Nebo máš na mysli něc…
Melda 17.10.2007 18:36
Melda
Ono tenkrát spíš záleželo, co si při té registraci úředníkovi řekl a co do registráku napsal a nikdo…
krokodýl 17.10.2007 19:03
krokodýl
Takže když řeknu,že nevím,odkud zvíře je,tak ho budu moci dál vlastnit,ale nebudu moci prodávat příp…
Melda 17.10.2007 19:30
Melda
No já si myslím, že čím ,,renomovanější" teraristická organizace bude za tím kterým chovatelem stát,…
Vladěk 17.10.2007 19:55
Vladěk
Aneb vozte a chytejte dokud "můžete", pak to hoďte (=zlegalizujte) do nějakých seznamů, a počkejte a…
navay 17.10.2007 19:34
navay
Melda: Raději bych konrétní jméno, pokud není skutečné, neuváděl, prostě bych to řešil tak, jak to i…
krokodýl 17.10.2007 20:15
krokodýl
Tak mě to samozřejmě nezajímá proto,abych jezdil rabovat plazy po Evropě:)).Jen bych se nerad dočkal…
Melda 17.10.2007 20:32
Melda
Tak pokud je až bude třeba zaregistruješ, tak by to neměl být problém, ale pokud by člověk kvůli jed…
krokodýl 17.10.2007 21:37
krokodýl
No s touto právní normou bude ještě sranda. Pokud někoho zajímá český text úmluvy, může si jej přečí…
Georgij Gadjukin 19.10.2007 10:17
Georgij Gadjukin
Nu, naposledy jsem na Bernskou onvenci narazil už před x lety, v souvislosti s V. latastei (latastii… poslední
rockviper 19.10.2007 15:57
rockviper

Jelikož se mě to týká, tak jsem dost pozorně poslouchal a vyrozuměl jsem z toho, že nás v budoucnu čeká něco podobného jako s CITESem, prostě vznikne povinnost registrace evropských druhů podléhajících Bernské konvenci (což už jsou dnes prakticky všichni plazi i obojživelníci evropy), podobně jako to funguje na západ od našich hranic už několik let. Smyslem těchto seznamů, o kterých mluvil Jirka Hejduk je to, aby jsme měli jakýsi důkaz o "předbernském" vlastnictví těchto druhů, aby ve chvíli, kdy začne u nás povinnost registrace těchto druhů existoval jakýsi doklad, že už jsme tyto druhy měli a nedostali jsme do registráku to nepříjemné "U" alias původ neznámý a nedopadli jako spousta chovatelů suchozemských želv, kteří dnes vlastní registrovaná zvířata, jejichž odchovy nesmí prodávat, protože jejich původ je neznámý. Nemyslím si, že je nutné vytvářet takové seznamy, ale hlavně až doba povinnosti registrace přijde je třeba nepropásnout přechodnou dobu na registraci a podat nějaké smysluplné vysvětlení nabytí těchto zvířat, aby nám příslušný úředník do registračního listu mohl napsat nějaký jiný původ než neznámý a pokud by se mu to nechtělo, tak ho k tomu silnou argumentací o nesmyslnosti jeho počínání k tomu mírně dotlačit;-). Pak už ovšem bude jakékoli získání evropských zvířat jinak než z odchovu prakticky nemožné, ještě nemožnější než u CITESových zvířat, která jsou v různé míře importována z třetích zemí, zatímco Evropa jen tak něco nepustí a bude hodně těžké získat do chovu nový kus z přírody byť obyčejnou Podarcis sicula nebo cokoli jiného.

Ono tenkrát spíš záleželo, co si při té registraci úředníkovi řekl a co do registráku napsal a nikdo před tím netušil, že ten původ neznámý nadělá takovou paseku;-). Takže hlavně jde o to, aby se tohohle chovatelé vyvarovali, prostě cokoli jiného, jen ne "U" (původ neznámý). Jirka Hejduk tuším navrhoval, že by se takový seznam mohl vytvořit pod záštitou pražského Teraspolu. Osobně si myslím, že nejdůležitější stejně pak bude komunikace mezi chovatelem a úředníkem. Nikdo ještě netuší, kdy to nastane, může to přijít třeba už za 2 roky, spíš později, možná za 5 nebo i 10 let, ale přijde to určitě. Další z "výhod" vstupu do EU:-D.

No já si myslím, že čím ,,renomovanější" teraristická organizace bude za tím kterým chovatelem stát, tím věrohodnější může být u uředníků ,,story" která bude muset provázet každé povinně registrované zvíře. Včasná registrace je jedna věc, ale prokázání původu každého jednotlivého zvířete věc druhá. A tady si právě myslím, že nám to obligátní:,,Koupil jsem ho od někoho (nevím koho) na burze "..., mnoha úřednickým birokratům nemusí stačit.

Aneb vozte a chytejte dokud "můžete", pak to hoďte (=zlegalizujte) do nějakých seznamů, a počkejte až u nás začne platit (nějaká) registrace v souvislosti s Bernskou konvencí, vaše zvířata pak násobně stoupnou na ceně a vy se stanete žádaným chovatelem...?
(jen taková úvaha neznalého člověka, asi si o tom něco budu muset přečíst)

Melda: Raději bych konrétní jméno, pokud není skutečné, neuváděl, prostě bych to řešil tak, jak to i často je: "koupil jsem před tolika a tolika lety na prodejní výstavě od nějakého plešatého pána, ale jméno opravdu netuším, tenkrát jsem ho k ničemu nepotřeboval:-D nebo tak nějak, každopádně vždy záleží na konkrétním úředníkovi, který to bude řešit. Stvrzenka by byla jistě fajn, ale pochybuju, že ji kdokoli u těchhle zvířat (i u jiných) má, takže bych doporučil slušné vystupování při styku s konkrétní úřední osobou a okecávat, okecávat. Až to teda přijde;-).
Navay: Tak zní to logicky, ale není to až tak horké, když to vezmu za sebe, jako hadaře, tak evropští hadi nejsou pro většinu běžných chovatelů až tak atraktivní (pominu-li teda třeba situly, které jsou ale dnes i za 2000 sotva prodatelné a chová se jich u nás poměrně dost) už kvůli jejich neatraktivnímu zbarvení, obtížnému chovu a poměrně divokému chování, případně jsou to jedáci. Samozřejmě jsou i mezi evropany výjimky, ale exoti je ve většině převálcují. Horší to bude pro cvoky, herpetologické nadšence, jako jsem já a nebudou moct sehnat třeba viridiflavisku, malpolona nebo telescopku, protože je skoro nikdo nechová a neodchovává a když se mi je podaří odchovat, tak je stejně neprodám, protože málokdo z té většiny má o taková zvířata zájem.

Tak mě to samozřejmě nezajímá proto,abych jezdil rabovat plazy po Evropě:)).Jen bych se nerad dočkal toho,že ty čtyři ještěrky co doma mám,budu muset někde odevzdat:.(.To by mě moc mrzelo.Protože ja k píše Krokodýl,jsou mezi námi i tací,co chovají méně atraktivní plazy pro radost.:-D

Tak pokud je až bude třeba zaregistruješ, tak by to neměl být problém, ale pokud by člověk kvůli jednomu písmenku na registráku ani raději nemnožil, páč nebude smět prodat a dokonce možná ani darovat (což byl jediný způsob jak obejít nemožnost prodeje u neznámého původu a jejich potomků), jak už se chystá novela u A citesů, tak to rovnou můžu zabalit a chovat nějaký "nudný" korálovky:-D. A o to zřejmě pánům nahoře jde, aby se nic nechovalo, ono jim ale trochu nedochází, že chránit se dá i chovem a je to někdy dost účelná ochrana. Koho by dnes napadlo importovat třeba guttatu. A naopak, co je platná ochrana, když bude zničený biotop, pak zbydou možná jen ty jedinci v péči člověka.

No s touto právní normou bude ještě sranda. Pokud někoho zajímá český text úmluvy, může si jej přečíst na stránkách MŽP. Jsou zde uvedeny i seznamy chráněných a přísně chráněných druhů živočichů. A jestli to můj mozek chápe dobře, tak jsou to všechny druhy (nejen) v Evropě žijích zvířat. Případně i na stránkách AOPK, kde je možné stáhnou jednotlivé dokumenty v PDF.
Bylo by dobré, kdyby se tomu vyjádřil i někdo z erudovaných.

Nu, naposledy jsem na Bernskou onvenci narazil už před x lety, v souvislosti s V. latastei (latastii, jak kdo chce). Už tenkrát to bylo tvrdé a na mě to působilo, že se to vztahuje i na ČR. Asi jsem žil v bludu, nicméně dotáhnout jí přes kranici ze Španělska bylo už dávno o hubu. A že do toho spadneme s plnou parádou po vtupu ro z...ý unie, bylo nabíledni. O B.K. se ví dlouho, co vás překvapuje? A bude hůř... Poptejte se přátel z SK, mohli by vyprávět. Nebo kluků z Vídně, kde je chov plazů (nebo jen hadů? nejsem si teď jistý) zakázaný šmahem, gutky nevyjímaje? Připočtěte k tomu fundovaně provedené reportáže např. TV NOVA, kam to všechno směřuje? No přeci k psíčkům, křečkům a andulkám. Všechno co máte doma zeregistrujte na ŽP, veterině ( třebaže ne všechno chtějí registrovat, prostě jim napošte seznam), ono se to jednou bude hodit. Už se mi to osvědčilo, když vstoupil v platnost zákon na ochranu zvířat proti týrání a nebyly vydané prováděcí vyhlášky. Nahlásil jsem svoje jeďáky na veterinu, i když o to nestáli, a hle- v našem okrese (ne-li kraji) jsem měl jako první a jeden z mála zdarma "povolení chovu nebezpečných druhů zvířat". v tomhle bych opravdu neváhal.
Budu se těšit na vyjádření Jirky Hejduka, jestli se tu staví.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru