Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem První zkušenost s mastomyší

Zdarec,
doufám, že se nedostanu teď nějak do řečí, proč to tady píšu, ale...
U nás na hranicku je v současnosti nedostatek bílých myší. Tak jsem musel jezdit pro myši do Olomouce, ale i tam mají nějaké nedostatky, ale koupil jsem. No a tento čtvrtek k nám do zverexu (Pet star) dovezli mastomyši, tak si říkám, je to přirozená potrava krajt královských, tak šup jsem si jednu koupil raději hned, bo mi řekli, že určitě budou hned pryč a já krmívám obvykle v neděli. Dovezl jsem mastomyšku domů, dal jí granule a dal jsem ji do bedýnky a vrazil jí do garáže. Asi za dvě hodiny jsem šel pro vrtačku a kontroluju masťu a ležela na boku a dodělávala, byla zmrzlá. Tak jsem ji hned hodil na radiátor a během hoďky dvou se dostala z omrzlin a začala i žrát, možná si řeknete, že týrám zvířata, ale je to jenom myš, navíc krmná. Tak si říkám, když to zvládne nechám krmení až na neděli. Jenže dneska tu masťu kontrolu a ráno byla ještě v poho aktivní a večer už byla jakási divná, asi nějaké post šoky a traumata, tak jsem si řekl, dám ji Božence hned. Tak jsem ji hodil do terárka, ale jak byla mokrá jak se válela v bedýnce v mysce s vodou, tak na sebe nachytala plno substrátu, tak jsem jí šel trošku opláchnout, tím se i trošku vzpamatovala a vytáhl jsem Boženku ven z terárka a dal jsem ji myšku před čumák a nic, půl hodiny si jí vůbec nevšímala. Tak jsem se naštval dal Božku do terárka i s myší a za půl hodiny už tam byla jen Boženka.
Poučení: ať je myší málo nebo mnoho, budu kupovat myši až v den krmení, bo mě by všechny pochcípaly.:-D

Předmět Autor Datum
nemohlo to být tím že si ji umyl? Třeba necítila ten pach, nebo si ji vodou ochladil a had ji "nevid…
FildaV 19.10.2007 21:34
FildaV
Já zas musím kupovat jen v den krmení, sestra je alergická a všechni savci musí být do půl dne pryč…
werča 19.10.2007 22:43
werča
je to jenom myš, navíc krmná To není moc dobrý přístup, i krmný živočich má právo na určitý komfort…
krokodýl 21.10.2007 00:43
krokodýl
Jeste doplnim Krokodyla - na takovehle chovani se vztahuje zakon o tyrani zvirat, pac mys je obratlo…
VH 21.10.2007 10:18
VH
Ano zamyslím se nad sebou. Ale pokud chceš tak na mě podej trestní oznámení za týrání zvířat. Hold p…
ToVy 22.10.2007 09:40
ToVy
Mhm, co rict? Krokodyl uz vsechno rekl. Kazdy nekdy udelame chybu, ale priste se zkus vcitit do ty m…
Sharkie 22.10.2007 14:59
Sharkie
Ono taky jde o to, že vše, co obsahuje ten krmný hlodavec, dostane i had a stres vyplavuje množství…
krokodýl 22.10.2007 15:54
krokodýl
Rozhodně to od TyVyho nebyl správný přístup. Ale přiznal se a vzal si ponaučení a tím, že o tom naps…
MOL 21.10.2007 13:10
MOL
Ano vzal jsem si z toho ponaučení, jak už jsem řekl, krmnou myš kupovat až několik hodin před krmení…
ToVy 23.10.2007 17:09
ToVy
Jednak jsem to nemyslel jako utok s zalobou, bylo to mysleno tak, bay jsi se nad tim vsim zamyslel -… poslední
VH 24.10.2007 09:30
VH

nemohlo to být tím že si ji umyl? Třeba necítila ten pach, nebo si ji vodou ochladil a had ji "neviděl" ...... nedávno moje megie uškrtila myš položila ji na topný kámen a pak ji nemohla najít ... Já bych "divnou" myš hadovi nedal ..... bojím se že má nějakou nemoc (aby to pak nedostal i had)

je to jenom myš, navíc krmná

To není moc dobrý přístup, i krmný živočich má právo na určitý komfort. Navíc od kvality krmení se odvíjí zdraví hada. Kdo opovrhuje myší, tak vyjadřuje svůj náhled na celou přírodu. A ani se nedívím, že dodělávala, když ji napřed necháš skoro zmrznout a pak ji doděláš na topení. Mimochodem existuje jakýsi zákon "o týrání zvířat" a ten se týká i těch "jen krmných myší".

Jeste doplnim Krokodyla - na takovehle chovani se vztahuje zakon o tyrani zvirat, pac mys je obratlovec a tedy zvire. Pokud bys to delal treba s cvrckem, tak je to sumak... Priste se radeji zamysli, kam co pises, nebo zachvilku budou vsichni terarsti stihani za nezakone chovani ke krmnym hlodavcum. Davat laboratorni mysi v podstate do mrazu je vcelku dost sila - ta zvirata jsou slechtena na podminky v laboratori. Samosebou, ze je lze chovat i venku, ale za urcitych podminek, ne skokove. Nechci moralizovat, ale neni v takovemhle pripade lepsi po prichodu domu s mysi svihnout (zmacknout a pod.) a zamrazit ji, pokud clovek vi, ze to chvili bude trvat?
Ja mam s mastomysma jako s krmenim skvele zkusenosti - mladi hadi berou, i pres jejich chlupatost :), dobre a starejm taky chutnaji :) Dokonce mam pocit. ze i lepe jak mysi.

VH

Ano zamyslím se nad sebou. Ale pokud chceš tak na mě podej trestní oznámení za týrání zvířat.
Hold prostě smůla. Já tu mastomyšku nedal schválně umrznout a že mě napadlo jí pak rozehřát a ona se probrala, holt mělo to svý následky o kterých jsem nemohl vědět, myš je adaptabilní zvíře, ale nezvládla to. Rozhodně jsem to nedělel schválně. A to že se bojím myší, no tak to už je snad něco jiného.

Mhm, co rict? Krokodyl uz vsechno rekl. Kazdy nekdy udelame chybu, ale priste se zkus vcitit do ty mysi a premyslej. Taky je to zivej tvor s nejakejma pocitama. Dokud je ziva, neni to kus hmoty nebo materialu a je tak potreba se k ni chovat. Navic mastomys neni bezna mys, ktera je opravdu celkem prizpusobivy zvire (ne skokove). Vzhledem k tomu, ze je z Afriky, asi ji neudela dobre, kdyz ji zavres do ledovy garaze. Stejne pitomej napad by to byl v pripade tvyho hada a s tim to taky neudelas. Souhlasim s nazorem, ze i krmny zvirata zaslouzej svuj komfort. Kdyby nic jinyho, jsou to odsouzenci na smrt, maj to spocitany a trochu soucitu a vdeku za to, ze daj svuj zivot aby nasi hadi mohli zit by bylo na miste. Ja se ke vsem krmnym zviratum chovam jako kdybych si je mela nechat. V zime se postaram by jim cestou nebyla zima, zradlo dostanou prvotridni a pokud pujdou na popravu az za nekolik dni, maj vsechno co jim muzu dat. Treba kralika nebo malyho potkana jsem i poustela probehnout, pac se otravovali a chteli spolecnost. Nerikam, ze je potreba zachazet tak daleko. Kazdopadne jsou to zivi teplokrevny tvorove a jako takovy je neponizuju ani nenadrazuju hadum.

Ono taky jde o to, že vše, co obsahuje ten krmný hlodavec, dostane i had a stres vyplavuje množství vitamínů, takže taková polomrtvá vystresovaná myš je skoro horší než lepší. A já bych to nevztahoval jen na teplokrevné tvory. Několik dní hladovící nebo nevhodně krmený a chovaný cvrček taky krmenému ještěrovi nedá to, co kvalitně krmený a chovaný, i když jde třeba jen o pár dní. Dokonce lze vhodným krmením ovlivnit množství některých prvků a vitamínů v těle krmného zvířete.

Ano vzal jsem si z toho ponaučení, jak už jsem řekl, krmnou myš kupovat až několik hodin před krmením. To že se bojím myší a je to pro mě zvíře, které prostě nemám rád je má osobní věc, podráždím vás možná i tím, že nemám rád kočky, moje přítelkyně zase žáby a naprosto zkoprní, když nějakou zahlédne. Já se prostě bojím myší.
Zachoval jsem se špatně ano. Ale rozhodně jsem netušil, že myš zmrzne a když jsem ji našel a už dodělávala, měl jsem snad s ní švihnout o zem, aby to měla za sebou? To bych nedokázal a prostě jsem si myslel, že když ji rozehřeji, tak se dá do kupy a dala, sice jen na den, ale dala.
Ještě jednou se omlouvám včem, které jsem svým příspěvkem pobouřil.

Jednak jsem to nemyslel jako utok s zalobou, bylo to mysleno tak, bay jsi se nad tim vsim zamyslel - mimojinne i nad tim, proc jsi to sem psal. Ver, ze se sem dostanou i jini lide nez terariste a pak si predstav, jake krasne reci se o nas povedou...

Ono chov hadu neni jen o tom, prinest mys a dat ji hadovy, ale chce to neco malo vedet i o tech mysich. Uprimne, laboratorni mysi by to take neudelalo dobre. Rozehrivat mys na topeni je take nesmysl, protoze se jedna o dalsi sok... Priste trochu rozvahy :) Ja vim,ze je to hloupy dotaz, ale proc jsi si poridil hada, kdyz se bojis mysi a logicky s nimi musis prijit do kontaktu? To ze nekdo neco nema rad je vec naprosto normalni - ja mam treba kocky velmi rad, ale nemam rad tupce a vadi mi prace s parazitama :) Diskuzi o zabiti mysi jsme tu uz meli, ja jsem stejne porad radeji pro "humalni" umrtveni, nez pro tyrani.

Tu fobii z mysi asi budes muset resit, pokud chces dal hada. Dle meho neni kupovani mysi ve zverexu to nejlepsi, kdyz vim, cim je krmi a pod. Ja mam svuj chov, davam jim kvalitni krmeni mam po starostech (a navic fajn spolecniky potkana Frantu Sramotu a jeho harem). Samosebou, chapu, ze takhle to nejde delat vzdy a vsude, ale myslim si, ze z krmnych duvodu je lepsi, kdyz je mys chvilku pred krmenim vklidu a dobre zivena, at se had ma dobre.

No, tod snad vse :) Preji pekny den.

VH

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru