Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problémy-zimování

Dobrý den,
mám tříletou želvu žlutohnědou.Tento rok jsem se ji pokoušela zazimovat, řídila jsem se podle knihy kde psali jak správně zimovat, takže jsem si myslela , že mám vše podchycený, ale nedopadlo to zrovna podle mých představ.Po čtrnáctidením půstu, koupání pro vyprázdnění a postupném snižování teploty v teráriu, se mi mého želváka nepovedlo uspat pořád ráno koukal z domečku a vylézal.Tak jsem si řekla, že mi už tuhle zimu asi neusne a vzdala to.Začla jsem zase postupně zvyšovat teplotu, dávat potravu, atd.Až se můj pan želva úplně probral, žral a v pohodě , ale potom se najednou ráno nevzbudil byl zahrabaný a vypadalo to jako by si prostě zazimoval sám od sebe.Když už nevylízal třetí den, tak jsem ho zvedla a podívala se jesti není nemocný a uslyšela jsem že když dýchá , tak je vždycky slyšet pískání.Byla jsem se zeptat veterinářky, protože pořád spí a píská, tak mi poradila,ať zvýším teplotu alespoň na 30 stupňů a počkám až se úplně probudí jestli ještě bude pískat. Chtěla jsem se zeptat Vás jestli mi někdo můžete poradit co s tím, či máte podobné zkušenosti, nerada bych o svého želváka přišla.:.(
Předem děkuji.

Předmět Autor Datum
A jaké byly ty konečné nejnižší teploty? Želva hned tak neusne, ještě při nějakých 10-12 stupních mo…
krokodýl 17.11.2007 11:35
krokodýl
Dobrý den, uplně jsem vypnula topení v místnosti v kuchyni tam máme vždycky největší zimu.Bylo tam t…
Bajaj 18.11.2007 21:16
Bajaj
Taky bych měla jeden dotaz - mám želvu u nás ve sklepě, ale zjistila jsem, že tam značně kolísají te…
Deni 19.11.2007 09:22
Deni
Mě to někdy také vyleze výše jako vám a nikdy jsem s tím neměl problém. Jen je jednou za čas zkontro… poslední
wufeng 23.11.2007 15:53
wufeng
zdravím sice nemám moc zkušeností se zimováním, ale doporučuji tyhle stránky, ta Vám příště pomůže v…
ginger 23.11.2007 10:40
ginger
Děkuji, určitě se podívám.;-)
Bajaj 23.11.2007 11:53
Bajaj

A jaké byly ty konečné nejnižší teploty? Želva hned tak neusne, ještě při nějakých 10-12 stupních mohou aktivně lézt. Měla jste pokračovat do úplného zazimování, které probíhá při 4-6 stupních, pak už spí každá;-). Mimochodem, mohla byste podrobněji popsat způsob, jakým jste zazimovávala, mám obavu, že to nebylo úplně v pořádku hlavně z těmi teplotami. Pozor, ne každá kniha o želvách je to správné počtení pro chovatele želv.

Dobrý den,
uplně jsem vypnula topení v místnosti v kuchyni tam máme vždycky největší zimu.Bylo tam těch 8 stupňů a v té knize psali , že by se ty teploty měly pohybovat mezi 4 až 8 stupni.Možná máte pravdu měla jsem čekat déle, ale zase ted už nevím kde jsem zase četla že by želva měla usnout do 14 dnů jinak může být nemocná.No tak jsem ho nechala při těch 8 stupních ještě dýl a když pořád nespal, tak jsem zase provedla opačný způsob (probouzení želvy ze zimního spánku ).No a jak jsem začala zas po několika dnech pomalu dosahovat 28 stupňů v teráriu, tak se mi právě můj želvák v týhle době uspal.Chtěla jsem ho proto dát do chladu , když se rozhodl zimovat sám, ale právě jsem měla strach jestli není třeba nemocný a když jsem ho spícího opatrně vyndala z terárka, tak jsem uslyšela že když dýchá tak při tom píská a to se mi vůbec nelíbí.Šla jsem proto se zeptat na veterinu a tam mi paní doktorka řekla ať zatopím v terárku na 30 stupňů a sleduji ho jestli stále píská a když jo, tak že by mu musela píchnout antibiotika.Z nosu mu nešly žádný bubliny ani výtok.Jinak byl můj želvák vždycky zdravý a bez potíží, před zimním spánkem byl plný síly a měl skvělej apetit, žádný projevy onemocnění.Možná máte pravdu a měla jsem vážně počkat déle než usne.Teď musím nejdříve zjistit jestli je můj želvák Eda v pořádku a další zazimování zkusím až příští rok a to zkusím radši u mamky, tam by se mi v pohodě podařilo snížit teplotu až na ty 4 stupňě a počkám déle.Moc děkuji za odpověď.Snad to všechno dobře dopadne.:-)

Taky bych měla jeden dotaz - mám želvu u nás ve sklepě, ale zjistila jsem, že tam značně kolísají teploty - od 4 v noci do 12 stupňů v poledne. Pravidelně želváka kontroluji a vypadá, že spí tvrdě - neprobral se ani při rychlém vážení. Jen je na písku pod ním patrné, že občas hrabe. Myslíte si, že i při 12 stupních může být vše v pořádku a zimování to neuškodí? Díky za reakce!

zdravím sice nemám moc zkušeností se zimováním, ale doporučuji tyhle stránky, ta Vám příště pomůže víc než kdejaká kniha. Já jsem knihy rovnou zanevřela, protože podle slov pana Khora, kdo píše knihu, nemá čas se starat o želvy a s tímto názorem plně souhlasim. Takže tady máte odkaz www.zelvy.wbs.cz. Určitě se na to mrkněte :)).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru