Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ochočení chameleona

zdravím nevite nekdo jak spravne uchopit a ochocit chamika jemenského..??nechci ho zbytecne tahat ale když čistim terarko musim ho nejak vyndat...jsou mu 3,5mesíce.když na nej šáhnu kouše a syčí jak blazen....nemate nekdo nejaké zkusenosti z ochočováním a braním do ruky...??díkí moc:-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
neni tady nekdo kdo tomu opravdu rozumí??? Obráceně, tady tomu rozumí nejspíš všichni líp než ty.…
Sharkie 18.03.2008 17:04
Sharkie
Super napsany, skvele to vyjaduje i muj pohled. Na kontakt privyknes skoro jakykoliv zvire, chce to… nový
bahno 10.07.2008 19:04
bahno
ja chovam chameleona asi uz 5 let mam furt toho stejnyho:-D par zkusenosti sem pochytal a urco vim,… poslední
chovatel 06.10.2008 20:48
chovatel

neni tady nekdo kdo tomu opravdu rozumí???

Obráceně, tady tomu rozumí nejspíš všichni líp než ty.

Klidně mě můžou zadavatelé vlákna ignorovat vzhledem k tomu, že jim nabízím zkušenosti pouze s hadama a navíc možná ani poradit nechtěj. Souhlasim se všema co tu radili. Zvířata se nedaj povahou posuzovat podle druhu, ale podle kusu. Jestliže o těch zvířatech vím jen to nejzákladnější, jdu a pořídím jedince, který je plachý, pak se musím smířit s tím, že jsem si svojí neznalostí pořídila zvíře, který na braní do ruky moc nebude. Jestliže jsem zodpovědný chovatel a zvíře respektuju (tj. neberu ho jako věc, která bude poslouchat a dělat co chci já, protože mně to tak vyhovuje a po jeho potřebách se nikdo neptal), pak takovýho jedince vyndavám jen pokud je to nutný a omezuju stres na minimum. Jak píše MadMike, snad poznáš, jestli se bojí a stresuje nebo ne. Kdybyste i nadále trvali na ochočování, pak bych postupovala tak, aby můj podnět byl vždycky jen o malinko větší než co ho vyděsí, takže se po chvilce trvání podnětu uklidní, protože zjistí, že se nic neděje. Je to metoda strašně pomalá, ale šetrná. Navíc si u ní můžete ověřit jak moc máte trpělivost a pevnou vůli přistupovat ke svému zvířátku s respektem k jeho potřebám. Pamatujte si, on se ochočit nechce, to chcete vy. Jestliže po někom něco chcete, obvykle funguje přistupovat k dotyčnému s pokorou a dobrou vírou, že nám vyjde vstříc. To platí i tady. Jinak s hadama je to stejný - jsou hadi klidný, některý vyloženě přátelský, jiný kontakt nesnášejí. Pokud jsem si pořídila ten poslední případ, bude to had na pozorování. Když budu mít chuť se pomazlit, pořídím si nějaký kontaktnější zvíře, třeba nějakýho savce. Taky už mi párkát dřevěněla ruka, když jsem jí měla zalomenou půl hodiny v nepřirozený pozici, ale odměnou je, když bázlivej had začne sám vylézat na ruku když chce ven. Já dávám přednost nesnažit se zvíře zlomit, ale přesvědčit. A teď se mi můžete smát.:puff::beer:

Super napsany, skvele to vyjaduje i muj pohled. Na kontakt privyknes skoro jakykoliv zvire, chce to jen cas a trpelivost a smirit se ze vysledky jsou ruzny, nekdy vyslovene pratelsky, nekdy jen tolerance... Je fakt ze treba savci (zkusenosti zas tak moc nemam, snad jen psi, kocky, kone, prasata, kravy a krecci;-)) jsou o trochu jednodussi, protoze jsou citelnejsi, u nich vidis na prvni pohled jakou ma naladu, rozeznat to u hada je tezsi. Jde o to najit tu hranici kdy to zvire se prestava citit komfortne a nepatrne ji prekracovat. Ta hranice se tim bude postupne posouvat a pujde to. Ale je pravda ze je to hodne o citu a kazdej ho nema a nejsem si uplne jistej, jestli to jde natrenovat.
A pak je tu nasilny pristup, rukavice, hak, zminena odchytova tyc... je dobry se smirit s tim, ze to obcas jinak nejde a nevahat tenhle pristup pouzit, pokud je to nutny. Ono i had se po odloveni hakem za hlavou casem na ruce uklidni, pes taky zjisti ze nema cenu bojovat a ten co ho drzi to nedela s laskou. Pamatuju jak sem prezil utok krizence brazilsky filly - neskutecne stastnou nahodou sem ho ve skoku chytnul za obojek, svihnul s nim vo zem a zatim co jsem ho dusil dostal par kopancu kolenem. Ja byl dost poskrabanej, ale kdyz jsem ho, potom co to zacal vzdavat, pustil, najednou to byl super pes, ten vzah se krasne zklidnil a od ty doby byl v pohode. Jezis to sem se zase rozepsal a mimo tema. Takze schrnuto do jedny vety: Omatlavat, ale ne moc casto a smirit se ze pokrok bude pomaly a bude to trvat dlouho a mozna se to nikdy uplne nepovede.

ja chovam chameleona asi uz 5 let mam furt toho stejnyho:-D par zkusenosti sem pochytal a urco vim, ze chameleona neochocis ze dne na den chce to trpelivost ja sem ho ochocoval asi 8 dni naucil sem si ho na ruku tak ze sem mu tam hodil muchu a asi tak 5 dni sem to delal nasledovne dam mu tam muchu pak tam dam uku az to sni a 5 dni nic jinyho po 5 dnech mu uz muchu nedam a dam tam jen ruku on pochopi ze tam ma vlezt a dostane jiddlo (tu muchu mu davam jako i pres normalni krmeni) a za par tydnu zacal lezt i bez muchy

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru