Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ochočení chameleona

zdravím nevite nekdo jak spravne uchopit a ochocit chamika jemenského..??nechci ho zbytecne tahat ale když čistim terarko musim ho nejak vyndat...jsou mu 3,5mesíce.když na nej šáhnu kouše a syčí jak blazen....nemate nekdo nejaké zkusenosti z ochočováním a braním do ruky...??díkí moc:-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
neni tady nekdo kdo tomu opravdu rozumí??? Obráceně, tady tomu rozumí nejspíš všichni líp než ty.… nový
Sharkie 18.03.2008 17:04
Sharkie
Sharkie,proč smát,je to napsany dost dobře.;-) nový
lumoo 18.03.2008 17:33
lumoo
S tím naprosto souhlasím, víceméně přesně tuhle "metodu", jestli se tomu dá tak říct, používáme při… nový
MadMike 18.03.2008 18:07
MadMike
Sharkie, moc pěkně napsáno. Já ani nevím, zda jsem své agamy přesvědčil, že jsem jejich přítel a zda… nový
Zydy 18.03.2008 18:26
Zydy
U zvířat, který se ochočovat nebo socializovat nechtěj a nejde je utáhnout na pochvalu nebo žrádlo j… nový
Sharkie 18.03.2008 19:34
Sharkie
Sharkie, dneska mi snad mluvíš z duše ;-) Hlavně: k ochočování nezbytně patří láska a respekt k tom… nový
Zydy 18.03.2008 19:45
Zydy
Super napsany, skvele to vyjaduje i muj pohled. Na kontakt privyknes skoro jakykoliv zvire, chce to… nový
bahno 10.07.2008 19:04
bahno
Lumoo: už jsem zvyklá, že je můj přístup ke zvířatům branej za trochu kontroverzní. No ale nikomu ne… nový
Sharkie 18.03.2008 17:04
Sharkie
Vsem co si chcou ochocovat chameleona vzkazuji: Ochocte si veverku, je zhruba stejne velikosti, taky… nový
Redsnake 18.03.2008 18:34
Redsnake
Chamik neni na tahani]:) To si taky myslím, :)):beer:, ovšem tu vzteklou veverku bych bral :)) nový
MadMike 18.03.2008 18:37
MadMike
nebo třeba opilou veverku watch :-D:-D nový
lumoo 18.03.2008 18:40
lumoo
Zde je ukazkove videt hyenismus a nechutny konzumni styl amiku....Ozrala veverka ktera se dezoriento… nový
Redsnake 18.03.2008 18:50
Redsnake
je to tak,našel jsem toho vic a neni to moc pěkny,nejspiš by se to dalo zařadit do týrani zviřat. nový
lumoo 18.03.2008 19:01
lumoo
Sharkie: přeně napsané jak by to mělo být, naprosto souhlasím. Redsnake: a ty máš taky svatou pravd… nový
MF 18.03.2008 21:14
MF
ahoj, jenom se chci tak zeptat. Neví někdo v čem je asi chyba, když má chameleon ohnutou chocholku n… nový
Monali 08.06.2008 21:59
Monali
Ahoj, může jít už o vrozenou "vadu" nebo taky o následek nevhodného chovu - tím myslím nedostatku vá… nový
MadMike 09.06.2008 07:26
MadMike
Ahoj určitě nemá nedostatek vitaminu ani UVB. Měkkou jí nemá, ale ne že by na sebe nechal šahat:-D J… nový
Monali 09.06.2008 17:18
Monali
Omlouvám se, ale pokud to nemá od narození a "udělalo" se mu to před měsícem, tak je to podle mě nev… nový
MadMike 09.06.2008 18:07
MadMike
Souhlas s MadMikem. Ten útvar na hlavě je kostěný (index.html), takže se jen tak sám od sebe, z niče… nový
RITCHI 10.06.2008 00:14
RITCHI
Ahoj no vitamín Roboran H to mi doporučil chovatel rovnou, když jsem kupovala chameleona a Repti Glo… nový
Monali 10.06.2008 22:10
Monali
No tak jsem tady četla vaši debatu a chtěla bych říct, že sice chameleon nebude zvířátko na mazlení,… nový
zuzana123 03.07.2008 23:18
zuzana123
Ahoj já mam samičku 4měsíční a taky na mě prská.Už si na mě pomalu zvyká ale chtěla bych aby mě měla… nový
Pe3čka 09.07.2008 20:38
Pe3čka
ja chovam chameleona asi uz 5 let mam furt toho stejnyho:-D par zkusenosti sem pochytal a urco vim,… poslední
chovatel 06.10.2008 20:48
chovatel

neni tady nekdo kdo tomu opravdu rozumí???

Obráceně, tady tomu rozumí nejspíš všichni líp než ty.

Klidně mě můžou zadavatelé vlákna ignorovat vzhledem k tomu, že jim nabízím zkušenosti pouze s hadama a navíc možná ani poradit nechtěj. Souhlasim se všema co tu radili. Zvířata se nedaj povahou posuzovat podle druhu, ale podle kusu. Jestliže o těch zvířatech vím jen to nejzákladnější, jdu a pořídím jedince, který je plachý, pak se musím smířit s tím, že jsem si svojí neznalostí pořídila zvíře, který na braní do ruky moc nebude. Jestliže jsem zodpovědný chovatel a zvíře respektuju (tj. neberu ho jako věc, která bude poslouchat a dělat co chci já, protože mně to tak vyhovuje a po jeho potřebách se nikdo neptal), pak takovýho jedince vyndavám jen pokud je to nutný a omezuju stres na minimum. Jak píše MadMike, snad poznáš, jestli se bojí a stresuje nebo ne. Kdybyste i nadále trvali na ochočování, pak bych postupovala tak, aby můj podnět byl vždycky jen o malinko větší než co ho vyděsí, takže se po chvilce trvání podnětu uklidní, protože zjistí, že se nic neděje. Je to metoda strašně pomalá, ale šetrná. Navíc si u ní můžete ověřit jak moc máte trpělivost a pevnou vůli přistupovat ke svému zvířátku s respektem k jeho potřebám. Pamatujte si, on se ochočit nechce, to chcete vy. Jestliže po někom něco chcete, obvykle funguje přistupovat k dotyčnému s pokorou a dobrou vírou, že nám vyjde vstříc. To platí i tady. Jinak s hadama je to stejný - jsou hadi klidný, některý vyloženě přátelský, jiný kontakt nesnášejí. Pokud jsem si pořídila ten poslední případ, bude to had na pozorování. Když budu mít chuť se pomazlit, pořídím si nějaký kontaktnější zvíře, třeba nějakýho savce. Taky už mi párkát dřevěněla ruka, když jsem jí měla zalomenou půl hodiny v nepřirozený pozici, ale odměnou je, když bázlivej had začne sám vylézat na ruku když chce ven. Já dávám přednost nesnažit se zvíře zlomit, ale přesvědčit. A teď se mi můžete smát.:puff::beer:

Sharkie, moc pěkně napsáno. Já ani nevím, zda jsem své agamy přesvědčil, že jsem jejich přítel a zda jsem na to šel správnou cestou, ale dělal jsem to takhle - prvně jsem agamy naučil jíst z peanu, zprvu se bály a nejevily zájem, to se ale po čase měnilo, měl jsem aspoň ruku v teráriu, když jsem jim dal cvrčky a nakonec si zvykly. Poté jsem již cvrčky dával z peanu, koukaly nedůvěřivě, avšak cvrčky si braly, to se postupně vyvíjelo tak, že dneska je krmím i na sobě. Nyní jen strčím ruku do terária a po chvílí je mám už na ruce. Do ničeho je nenutím a obtěžuji je jen minimálně (krmení, výměna vody, apod.), samy si vystačí a jsou spokojené a já také. ;-)

U zvířat, který se ochočovat nebo socializovat nechtěj a nejde je utáhnout na pochvalu nebo žrádlo je tohle podle mýho snad jedinej způsob jak se dá postupovat. Když jsem pomáhala v psím útulku v Praze-Troji, občas se našel pes tohohle typu - vystrašenej až do agresivity nebo zlomenej. I takovej pes musí ven a měl by získat zpátky lepší mínění o člověku, aby měl šanci se umístit u novýho pána. Na pamlsky obvykle nezabírali, sáhnout se na ně nedalo, takže pokud jsem s ním chtěla hnout po dobrém, tak nezbývalo než zasednout ke kotci a dát mu ten čas a energii. Samozřejmě šlo vzít odchytovou tyč a manipulovat s ním po libosti, ale to není zrovna ten způsob jakým se zvířatama zacházím když je jiná možnost. Stejně tak mají i tihle chovatelé chamíků na výběr a je na jejich zodpovědnosti jak k tomu přistoupí. Mně se to odvědčilo i na divoký zvířata. Jako malá jsem touhle metodou za tři týdny na táboře naučila divoký hraboše žrát mi na ruce a nechali se tak i přenášet. Pak přivedli ukázat mladý a ty už byly prakticky ochočený, protože to odkoukali od starých. Stejně tak jsem si ochočila ještěrku, nechávala se nosit a vyndavat klíšťata, žrala nabízený mouchy. Ono by se asi dalo ochočit lecos, jen by tomu člověk musel dát to co to potřebuje. A neodpustim si: k ochočování nezbytně patří láska a respekt k tomu zvířeti. Klidně se tomu smějte, ale to zvíře to cítí. Je třeba mezi sebou a tím zvířetem vytvořit vztah. Jakmile nejsme pouhým vlastníkem, líp se orientujeme v jeho reakcích, jsme schopný je efektivnějc ovlivnit a hloub si vychutnáme jeho projevy i všechny ty skvělý věci co s sebou chov nese. A ještě chápu že to zní divně, ale nepodceňujme energie, který ke zvířeti vysíláme. Prošlo mi rukama dost různých zvířat a vidím jedno: většina z nich reaguje na lásku, vztek, radost, soucit, strach, sobecký přístup... A tyhle pocity rovná se nějaká energie. Proto jsem zastáncem toho brát zvířata jako osobnosti, stejně jako lidi. A podle toho se k nim chovat. Ty vztahy pak fungujou jinak a víc to člověku i tomu zvířeti dává.

Super napsany, skvele to vyjaduje i muj pohled. Na kontakt privyknes skoro jakykoliv zvire, chce to jen cas a trpelivost a smirit se ze vysledky jsou ruzny, nekdy vyslovene pratelsky, nekdy jen tolerance... Je fakt ze treba savci (zkusenosti zas tak moc nemam, snad jen psi, kocky, kone, prasata, kravy a krecci;-)) jsou o trochu jednodussi, protoze jsou citelnejsi, u nich vidis na prvni pohled jakou ma naladu, rozeznat to u hada je tezsi. Jde o to najit tu hranici kdy to zvire se prestava citit komfortne a nepatrne ji prekracovat. Ta hranice se tim bude postupne posouvat a pujde to. Ale je pravda ze je to hodne o citu a kazdej ho nema a nejsem si uplne jistej, jestli to jde natrenovat.
A pak je tu nasilny pristup, rukavice, hak, zminena odchytova tyc... je dobry se smirit s tim, ze to obcas jinak nejde a nevahat tenhle pristup pouzit, pokud je to nutny. Ono i had se po odloveni hakem za hlavou casem na ruce uklidni, pes taky zjisti ze nema cenu bojovat a ten co ho drzi to nedela s laskou. Pamatuju jak sem prezil utok krizence brazilsky filly - neskutecne stastnou nahodou sem ho ve skoku chytnul za obojek, svihnul s nim vo zem a zatim co jsem ho dusil dostal par kopancu kolenem. Ja byl dost poskrabanej, ale kdyz jsem ho, potom co to zacal vzdavat, pustil, najednou to byl super pes, ten vzah se krasne zklidnil a od ty doby byl v pohode. Jezis to sem se zase rozepsal a mimo tema. Takze schrnuto do jedny vety: Omatlavat, ale ne moc casto a smirit se ze pokrok bude pomaly a bude to trvat dlouho a mozna se to nikdy uplne nepovede.

Omlouvám se, ale pokud to nemá od narození a "udělalo" se mu to před měsícem, tak je to podle mě nevhodné dávkování vitamínů a minerálů a možná i přístup k UVB. Můžu se zeptat, jaké mu dáváte vitamíny a jaké máte osvětlení? Totiž, jen tak, se mu to určitě neudělalo...ta helmice je kost, takže i kdyby si ji někam "pšrajcl" tak by si to nepokroutil. Možná děláte nějakou chybičku a chtělo by to asi co nejdříve zjistit jakou. Třeba něco napadne i ostatní...

Souhlas s MadMikem. Ten útvar na hlavě je kostěný (index.html), takže se jen tak sám od sebe, z ničeho nic ohnout nemohl. Evidentně tu jde o nedostatek nějakého minerálu, s největší pravděpodobností vápníku. Jak už tu psal MadMike, chce to co nejdříve situaci řešit, jinak se chamíkovi zbortí kostra úplně a uhyne. Mimochodem, pozor na podávání combinalu AD3, který bez současného ozařování UVB zářením či přírodního slunění způsobuje právě opačný efekt, a vyplavuje vápník z kostí... - http://www.ifauna.cz/rubriky/diskuse/vypis.php?r=3& thema=213872

Ahoj no vitamín Roboran H to mi doporučil chovatel rovnou, když jsem kupovala chameleona a Repti Glo 10.0 UVB. Jinak mám ještě takovou věc, že se jako škrábe na sklo terária. Normálně běhal dost často venku a lezl po 5m palmě. A protože se mu ohla ta helmice a myslela jsem, že je nemocný tak jsem ho definitivně zavřela v teráriu. Je možný, že chce ven?

No tak jsem tady četla vaši debatu a chtěla bych říct, že sice chameleon nebude zvířátko na mazlení,ale že si s člověkem může udělat celkem pěkný vztah,když se budou navzájem respektovat. Mám 4měsíčního chamíka a když dodržuji určitá pravidla,je rád když jej z tera vemu a dám jej na pokojovou rostlinu nebo na výhled z okna,popřípadě s ním jdu na balkon. A stres se na chamíkovi projevuje jak chováním tak barvou,snad každý ví jak vypadá chamík kterému se něco nelíbí. A naopak když je spokojený.
Já jsem svého chamíka nikterak nemusela ochočovat,na ruku mi jde kdykoli a když ne,tak ho nenutím. Nechávám ho n aruku přelézt,nikdy ho neberu např.jako kočku za bříško nebo tak,prostě jen sám os sebe přeleze. A věnuju se mu pokud možno každý den.

ja chovam chameleona asi uz 5 let mam furt toho stejnyho:-D par zkusenosti sem pochytal a urco vim, ze chameleona neochocis ze dne na den chce to trpelivost ja sem ho ochocoval asi 8 dni naucil sem si ho na ruku tak ze sem mu tam hodil muchu a asi tak 5 dni sem to delal nasledovne dam mu tam muchu pak tam dam uku az to sni a 5 dni nic jinyho po 5 dnech mu uz muchu nedam a dam tam jen ruku on pochopi ze tam ma vlezt a dostane jiddlo (tu muchu mu davam jako i pres normalni krmeni) a za par tydnu zacal lezt i bez muchy

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru