Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Užovka černá už není černá?

Dobrý večer
Mám dotaz ohledně taxonomických změn u užovek Elaphe obsoleta.
Donedávna byla Elaphe obsoleta obsoleta užovka černá.I její u nás nejčastěji chovaný poddruh Elaphe obsoleta qadrivittata,byla také užovka černá.Podle nového rozdělení,je však Elaphe o.obsoleta přejmenována na Pantherophis obsoletus. A Elaphe o.qadrivittata na Pantherophis alleghaniensis.Takže jde o jiný druh.Pojmenováni užovka černá tedy musí zůstat dřive nominotypickýmu poddruhu Elaphe o.obsoleta(Pantherophis obsoletus).Jaké tedy má české jméno Pantherophis alleghaniensis :?:

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No Pantherophis alleghaniensis asi ,,naštěstí'':-) české jméno nemá, (mimochodem tuším že jsou to dv…
Serpent 03.03.2008 23:18
Serpent
Elaphe obsoleta rossalleni a Elaphe obsoleta lindheimeri zůstali beze změn.Ale Pantherophis alleghan…
Melda 03.03.2008 23:30
Melda
Já mám tedy Meldo pocit, že druh E. obsoleta je nejen přesunut do r. Pantherophis, ale je rozdělen n…
krokodýl 04.03.2008 15:21
krokodýl
Díky za odpověd.Myslel jsem si to;-)
Melda 04.03.2008 21:04
Melda
Uvedl jsem 3 druhy, ve skutečnosti jsou 4, ale Pantherophis bairdi je oddělený již dříve. Ještě přes…
krokodýl 04.03.2008 23:10
krokodýl
Je mi to naprosto jasný.Díky za odpověd.:)) Šlo mi jen o ten český název,protože se uvádí jako poddr…
Melda 04.03.2008 23:19
Melda
Ono vůbec české názvosloví je občas trochu mimo a když chce člověk vyjádřit něco přesně, tak je vhod… poslední
krokodýl 04.03.2008 23:28
krokodýl

Elaphe obsoleta rossalleni a Elaphe obsoleta lindheimeri zůstali beze změn.Ale Pantherophis alleghaniensis(E.o.qadrivittata),byl poddruh Pantherophis obsoletus(E.o.bsoleta).Celému druhu se říká česky užovka černá.Ale druh E.obsoleta se rozdělil na dva.Je to zmatek,já vím.Jen by mě zajímalo,jestli jedna z nejčastěji u nás chovaných užovek černých,je pořád černá:))

Já mám tedy Meldo pocit, že druh E. obsoleta je nejen přesunut do r. Pantherophis, ale je rozdělen na 3 druhy (P. alleghaniensis, P. spiloides, P. obsoletus). P. alleghaniensis zahrnuje komplex užovek z okruhu E.o.quadrivittata včetně "rossalleni". samozřejmě české názvy jsou teď bezpředmětné, u. černá je dle mě P. obsoletus, ostatní oddělené druhy jsou bez oficiálního českého názvu.

Uvedl jsem 3 druhy, ve skutečnosti jsou 4, ale Pantherophis bairdi je oddělený již dříve. Ještě přesnější bude citace ze článku Davida Jandzíka:
Podobně jako P. guttatus je i další široce rozšířený komplex P. obsoletus taxonomicky problematický. V současnosti snad největší shoda panuje ohledně druhového statutu Pantherophis bairdi (Yarrow, 1880) z jižního a jihovýchodního Texasu a mexických států Coahuila, Nuevo León a Tamaulipas. I když byl konzervativně považován za poddruh E. obsoleta, Olson (1977), Lawson & Lieb (1990), Burbrink & al. (2000) i Burbink (2001) jasně potvrdili jeho samostatné postavení v komplexu. V rámci druhu E. obsoleta uvádí Schulz (1996) kromě široce rozšířeného severního nominotypického poddruhu E. o. obsoleta (Say, 1823) další čtyři: jihovýchodní E. o. lindheimeri (Baird & Girard, 1853) stýkající se na západě s areálem P. bairdi, u nás dobře známý E. o. quadrivittata (Holbrook, 1836) z jihovýchodního pobřeží USA a z Floridy, E. o. rossalleni Neill, 1949 z jižní Floridy a šedě zbarvený E. o. spiloides Duméril, Bibron & Duméril, 1854 z dolního toku Mississippi a z východních oblastí až po severní Floridu.
Druh Pantherophis alleghaniensis je u nás známý jako Elaphe obsoleta quadrivittata
V synonymice E. o. quadrivittata uvádí Schulz (1996) i v minulosti občas rozeznávané formy E. quadrivittata deckerti Brady, 1932, Elaphe williamsi Barbour & Carr, 1940 a Elaphe quadrivittata parallela Barbour & Engels, 1942. Burbrink & al. (2000) provedli fylogeografickou analýzu molekulárních dat a následně Burbrink (2001) porovnal i morfologické znaky E. obsoleta a E. bairdi a z výsledků těchto studií vyplývá, že celý komplex je tvořen čtyřmi samostatnými evolučními liniemi obývajícími čtyři geograficky vymezené oblasti. Burbrink (2001) je rozeznává jako samostatné monotypické druhy, kterými po přeřazení do rodu Pantherophis jsou: jihozápadní P. bairdi, západní Pantherophis obsoletus (Say, 1823) zahrnující i formu lindheimeri, Pantherophis spiloides (Duméril, Bibron & Duméril, 1854) ze středu areálu komplexu, ke kterému patří i severní populace bývalé E. o. obsoleta, a čtvrtý druh Pantherophis alleghaniensis (Holbrook, 1836) z východu, do synonymiky kterého patří zbylé formy (quadrivittata, decekerti, williamsi, parallela a rossalleni). Velkou oblast na severovýchodě areálu P. alleghaniensis označuje Burbrink (2001, jako E. alleghaniensis) za oblast potenciálně taxonomicky nejistou.:-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru