Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč muže leguán zelený kousat?

Nemáte náhodou někdo zkušenosti s kousajícím leguánem. Má terárko d160xhl80xv140cm,
baští dobře, z terárka ho vyndaváme. Sedává v kuchyni kde se pohybujeme. Tam ho hladíme, krmíme, bereme ne ruku.Před 2měsíci začal kousat.Ožene se za rukou a mrská ocasem, nebo ho máme na sobě a on si 2x lízne a pak rafne.Kouše i když nám sedí na hlavě. Nevíte někdo co s tím??? děkuji.

loading...
Předmět Autor Datum
Máte samce nebo samici? novýho psa nebo jiný zvíře? děti? ;-) důvodů může bejt milión, ale pokud to…
MadMike 08.03.2008 13:53
MadMike
Agamu máme už 6měsíců, tak to asi ne. Nikdo další nový není.Napadla mě souvislost s novým terárkem,…
jolana 08.03.2008 15:40
jolana
Nepsala jste, jestli máte samici nebo samce, tipuju (říct s jistotou to nemůže nikdo) to na období p…
MadMike 08.03.2008 15:58
MadMike
Myslím, že samce, ale zatím mi to nikdo nepotvrdil. My chodíme ke zvěro, kam vy? A že bych si dávala…
jolana 08.03.2008 16:23
jolana
Nemáte náhodou někdo zkušenosti s kousajícím leguánem. Máte tedy doma leguána zeleného? Agamu máme…
Melda 08.03.2008 16:31
Melda
Máme jednu agamu vousatou a chováme je odděleně. Jsou v jedné místnosti, z terárek máme stěnu, ale j…
jolana 08.03.2008 16:46
jolana
Informací jsem našla tolik a tak různorodých Doporučil bych ohledně stravy a chovu vůbec pátrat na…
MadMike 08.03.2008 17:51
MadMike
Já bych se přikláněla k páření.:-)MadMike pamatuješ na Artíka a jeho první páření? Ten šel po každým…
Kája z Brna 03.01.2012 12:01
Kája z Brna
mam rovnaký problem .. Zizi je samec 2 roky. Na silvestra som si nechal vyholit dost velke číro, a z…
Tom111 02.01.2012 16:47
Tom111
To je normální...prostě jste radikálně změnil vizáž a leguán, který se řídí hlavně zrakem vás "nepoz…
Aurifer 02.01.2012 17:53
Aurifer
Mám doma samce,a v tuto dobu je úplně klidný,akurát jak se všude píše že v zimních měsících moc lego…
LEGO25 03.01.2012 19:42
LEGO25
Možno je tak nastavený ešte z domoviny.U nás včera vypuklo peklo.Lietajú po terku a ....:-[,ako hodi…
johny13 03.01.2012 20:00
johny13
No prostě to je s nima jak u nás.Jak mají chuť,tak mají chuť.Ten tvůj samec má výhodu,že má s kým.:-…
LEGO25 03.01.2012 21:14
LEGO25
A podla hlavy by som ozaj "tipoval" samicu.Neaké číro vôbec nehrá ulohu.A ešte jedna vec - samice te…
johny13 03.01.2012 21:34
johny13
já bych to taky viděla podle hlavy spíš na holku...hřebínek má pěknej, ono je to vůbec pěkný zvíře (…
Aurifer 03.01.2012 23:40
Aurifer
Kurnik neštvěte mě.Já samici nechci.:-(Mám totiž obavy o to zasraný zadržení vajec.Nejsem zrovna mov…
LEGO25 04.01.2012 05:20
LEGO25
tak ukaž fotku podvozku (leguána, samože :-D) Kloaku, kořen ocasu a femorální póry...teď už by to mě…
Aurifer 04.01.2012 10:47
Aurifer
Tu je to splahlivo vidiet... http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s32 0x320/374752_3178691…
johny13 04.01.2012 11:43
johny13
:-D
Aurifer 04.01.2012 11:52
Aurifer
Dík za ochotu.Když se mi bude chtít se s ním rvát,tak ho vyfotím,a pošlu ti je na poštu.Jinak johny1…
LEGO25 04.01.2012 14:37
LEGO25
:-D
johny13 04.01.2012 14:55
johny13
ahoj, prosim o radu. Zizi sa od začiatku roka začal chovat divne (najprv som si myslel ze je to čír…
Tom zizi 14.02.2012 21:34
Tom zizi
cloumaj s nim hormony, no...jediný, co s tim naděláte je to, že to budete muset přetrpět.
Aurifer 14.02.2012 21:40
Aurifer
Alebo este k tomu skusit prihodit samicu ;-)
danio007 14.02.2012 21:41
danio007
Tak sa s vami zase o rok delím o skúsenosti.. (leguán Zizi) Je to skoro určite tým obdobím párenia ;… poslední
Zizi 04.01.2014 21:28
Zizi

Agamu máme už 6měsíců, tak to asi ne. Nikdo další nový není.Napadla mě souvislost s novým terárkem, dostal ho k vánocům, ale je mi divné, že kouše mimo terárko. Bývá venku i celé odpoledne. Z terárka ho lákám na pamlsky, to si přijde na ruku. Nelovím ho. Režim mimo terárko má většinou stejný, žádné novinky a pokusy, někdy je v poho den, 2 i více a pak ho chytne rapl. Vyhřívá se na mikrovlnce a klidně tam i spává, takže by měl být v klidu. A dáváme ho tam už od podzimu. Když se vidí v okně, tak na sebe útočí. To chápu. Ale nezávisle na tom útočí na nás, když ho chceme pohladit, nebo když mu přikládáme misku s krmením, tak do ní kouše.
Krmíme ho 2x2 cvrčky týdně na radu lékařky (před rokem měl zlomenou nožičku=bez následků). Krmení cvrčky je otázkou, někdo říká ano, někdo ne. Nevím, zda jimi už nepřestat krmit. Bohoušek je má ale moc rád. V květnu by mu měly být asi 2 roky a má asi 75cm.
Když ho mám na sobě, leze po mě, vyleze mi na hlavu, zase dolu a cestuje po mě. Může se pohybovat jak chce a najednou raf. Tak nevím. Dík

Nepsala jste, jestli máte samici nebo samce, tipuju (říct s jistotou to nemůže nikdo) to na období páření, někteří samci na sebe v téhle době nenechají ani sáhnout. Nové terárko by mohlo být teoreticky taky příčinou, může z něj být pořád mírně nervózní a tak to dává najevo. Legouši si někdy dlouho zvykají.
A rejpanec - je možný, že je kousavej, protože mu je blbě, při zkrmování cvrčkama se ani nedivím, zajímalo by mě jaká lékařka vám to doporučila - lidská obvoďačka?:)) ne bez urážky (i když možná ani ne). Myslím, že v dnešní době si člověk ty informace najde, jediný, o čem se dá polemizovat je možnost, že nově narození leguáni tu a tam sezobnou nějaký ten hmyz. Jinak to určitě odmítám, systematický zkrmování živočišných bílkovin je ve výživě leguánů prasárna. Ani nevidím souvislost mezi krmením cvrčkama a zlomenou nohou - právě naopak. To, že je má rád je věc jiná - naše mladá samice leguána má ráda i tlačenku a guláš, náš pes zase slepičáky - jíst jim je ale nedáváme :))

Ale k věci, krmení cvrčkama s tím kousáním asi (určitě) spojitost nemá, nebo to může naopak být samice, ve které se tvoří vejce a v tu dobu bývají velmi nevrlé. ;-)

PS: ještě me tak napadlo, nekouše vás třeba tam, kde jste přišli do styku s nějakým jídlem, který mu chutná? páč legové, když ze mě legoši cejtí něco, co jim chutná, tak by mě taky okousali ruce apod. ;-)

Myslím, že samce, ale zatím mi to nikdo nepotvrdil. My chodíme ke zvěro, kam vy? A že bych si dávala jídlo třeba na hlavu do vlasů, to fakt ne. Informací jsem našla tolik a tak různorodých, rad vzájemně se popírajících, až hrůza. Budeme dále pátrat, co by ho mohlo vést k jeho chování. dík

Máme jednu agamu vousatou a chováme je odděleně. Jsou v jedné místnosti, z terárek máme stěnu, ale jsou každý ve svém. Agamu máme od začátku září, a leguánek zlobí az asi od konce prosince. K sobě je nedáváme, aby náhodou nedošlo k napadení.

Informací jsem našla tolik a tak různorodých

Doporučil bych ohledně stravy a chovu vůbec pátrat na zahraničních webech (např www.anapsid.org, www.greenigsociety.org) nebo v zahraniční literatuře data vydání 2004 a novější. Pokud se spoléháte na česky psané weby a starou literaturu, obávám se, že se až na pár vyjímek kvalitních informací nedočkáte.

Jinak pokud má leguánek 2 roky, tak při optimálním růstu by už mělo být patrné jakého je pohlaví, zkuste sem dát pár fotek. Napadají mě už jedině pubertální výlevy v období páření - pokud si tedy skutečně čas od času nedáte do vlasů nějaký ten pamlsek :-D (vtip)

mam rovnaký problem .. Zizi je samec 2 roky.
Na silvestra som si nechal vyholit dost velke číro, a zistil som ze leguani moc nemaj rádi punkáče :) uz dva dni do mna zahryzáva, dnes pujde číro dolu, tak dufam že to ten problem vyrieši.

Čo sa týka cvrčkov. Nechápem jak v dnesnej dobe informací moze niekto skrmovat leguána hmyzom !! ... bacha na to...

To je normální...prostě jste radikálně změnil vizáž a leguán, který se řídí hlavně zrakem vás "nepoznává" a bere jako cizího. Za pár dnů by se to mělo zpravit, až si na váš nový vzhled zvykne.

Čo sa týka cvrčkov. Nechápem jak v dnesnej dobe informací moze niekto skrmovat leguána hmyzom !! ... bacha na to...

Ono to není zas až tak černobílé. Mláďata leguánů v přírodě hmyzu žerou poměrně dost a dospělí leguáni, když kápnou na ptačí hnízdo, tak ho moc rádi vyplení. Jak vejce, tak mláďata. Navíc záleží hodně na populaci, některé populace ze suchých oblastí žerou sezónně převáně živočišnou stravu, protože rostlinnou tam v suchých měsících zrovna moc nemají. Ale v lidské péči to je přecejen o něčem jiném. Řada lidí, místo aby leguánovi čas od času dopřála saranči, tak mu bude sypat moučné červy takřka po kilech, láduje je slepičími vejci a masem a pak se diví, že jim leguán po pár letech exne na problémy s ledvinama atd. Takže v lidské péči je lepší to s těma živočišnýma bílkovinama nepřehánět, ikdyž rovnokřídlí podávaní v malém množství a pouze občas nejsou na škodu. Naopak třeba samicím v době snůžek opravdu dost prospívají.

Mám doma samce,a v tuto dobu je úplně klidný,akurát jak se všude píše že v zimních měsících moc legoši nežerou,tak ten můj by sežral vlastní hovno.Má trocu převrácený režim.Ale minulý rok na jaře mi přestal žrát a choval se jak magor.Pořád seděl na okně a vyhlížel asi nějakou krásku.Lítal jak magor a zdrhal z terka.Myslíte že je možné že si plete období páření?

Možno je tak nastavený ešte z domoviny.U nás včera vypuklo peklo.Lietajú po terku a ....:-[,ako hodinky +- pár dní.
Veľa legov u iných chovateľov majú v túto dobu kľud.U nas to začína v lednu jedna samica a dubnu,druhá :-D - aby rozumel aj Pošuk. ;-)Obdobie nežravosti u samíc ešte len príde.Nežravosť samca je už za nami.

No prostě to je s nima jak u nás.Jak mají chuť,tak mají chuť.Ten tvůj samec má výhodu,že má s kým.:-DMůj je chudák ještě panic.A to je ještě ke všemu trochu opožděný ve vívinu,protože teprve teď kdy má 2,5roku,se mu začínají rozšiřovat femo.póry a kapsy hemipenisu taky nejsou nějak velké.Ale začíná růst jak bestia,má hřeben jak Elvis.A jak jsem říkal před cca 2měsícy že má jen 92cm,tak už je na 99cm.Lalok taky solidní a lícní šupiny má jak talíře,takže pokud snese vajca a potvrdí se že je to samice,jak si říkal ty johny13 tak mě asi trefí šlak.:-DNebo ho budu ukazovat na pouti,že takovou samici nikdo neviděl.Páč u samičky jsem ještě takový pěkný hřebínek neviděl.

A podla hlavy by som ozaj "tipoval" samicu.Neaké číro vôbec nehrá ulohu.A ešte jedna vec - samice teraz žeru do prasknutia.:puff:
No prostě to je s nima jak u nás.Jak mají chuť,tak mají chuť.,neviem - môj by mohol cely rok,ale asi to zavisi hlavne od samic,kedy su pripravene,lebo inokedy sa nič nedeje.

já bych to taky viděla podle hlavy spíš na holku...hřebínek má pěknej, ono je to vůbec pěkný zvíře (musim ti ho pochválit :-D). Jenže právě ten hřebínek má na kluka takový dost subtilní. Holky, co jsou chovaný s klukama hřebeny většinou nemaj proto, že je maj odrbaný od těch samců...to ale nehrozí, když máš to zvíře samotný.

Kurnik neštvěte mě.Já samici nechci.:-(Mám totiž obavy o to zasraný zadržení vajec.Nejsem zrovna movitý,a kdyby se tohle stalo tak příjdu na buben.A to je tak jediný důvod proč nechci samici.Ale nevím,pořád na tom ocase ty kapsy vydím.Kdyby tam nebyly,tak to tm nemá dělené na půl vůbec né?

ono je to vůbec pěkný zvíře

Díky moc.Taky jsem rád že se mi tak pěkně vybarvil.No počkám tak ještě půl roku,a jestli nesnese vajca tak je to honza.Nebo se naštvu a udělám mu sondu.:-)

ahoj,

prosim o radu.
Zizi sa od začiatku roka začal chovat divne (najprv som si myslel ze je to čírom, ktoré som si nechal spravit na silvestra), začal kývat hlavou a raz za čas sa zakous do oblečenia. V poslednom čase je ale čím dalej tým viac agresívnejší, teraz kýve hlavou aj ked na dialku vidí osobu, začal tak kousat, že len čo človek otvorí terárko, tak po nom štartuje, chce kousat aj cez sklo furt a furt, ak mu podhodím (ked je ven z terárka) nejaký ručnýk (tmavý) začne ho kousat a napodobovat zvyky, ake maju leguáni u párenia, (myslím si teda ze je to obdobím párenia) trvá to ale uz nejak moc dlho (od nového roku) a uz si s ním neviem rady.

je to samec, 2,3 roku starý, 90 cm

prestal žrát, spíš ho viac zaujíma to, aby kousnul ruku, ktorá mu žrádlo nosí.

do nového roku bol plne ochočený.

neviem či ho mám zobrat k veterinárovi, alebo mu to za mesiac prejde? je to s ním už dost náročné, preto sa obraciam na Vás s prosbou o radu jak ho zas ukludnit (alebo to prejde samo, kdy ?)

dakujem

Tak sa s vami zase o rok delím o skúsenosti.. (leguán Zizi)
Je to skoro určite tým obdobím párenia ;)
Už tretí rok, skoro na den rovnako!, je to vždy to isté..
Zhubne, kouše, nechce žrat, nechce z terárka von..
Tento rok zasa. Takže ako vravíte - treba to pretrpiet :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...