Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kajmánek trpasličí

zdravím měl bych otázku na "krokodýláře" poradí mi někdo jestli se dá u nás sehnat kajmánek trpasličí? hledám už dost dlouho vše co o nich jde zjistit buduji terko a tak se pomalu začínám zajímat jestli ho vůbec seženu. Jsem do nich blázen už dost dlouho a tak zbírám moudra kde to jen jde tak kdyby někdo měl dobrou radu byl bych vděčný. Předem děkuji za odpověď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdar my chováme 0,02 Paleosuchus palpebrosus. Mrkni zde http://www.sweb.cz/exotarium/exotarium/stal…
sarka farka 09.04.2008 09:37
sarka farka
Zdar super infmace to je téměř vyčerpávající do začátku se určitě budu držet rad a zkušeností ten tv…
Mew 09.04.2008 18:28
Mew
No skokan to není, ale pokud vezmeš v úvahu hloubku vody (40-50 cm) a nad ní dáš souš, tak už tam mo…
krokodýl 09.04.2008 19:00
krokodýl
mno to je pravda,ale já mám v plánu mít terko co jsem váděl víc než z poloviny pod ůrovní podlahy, t…
Mew 09.04.2008 22:18
Mew
Tak pokud to bude zezhora otevřený, tak sice bude manipulace dobře možná, ale zas mám obavu, že 95 c…
krokodýl 10.04.2008 15:38
krokodýl
nemyslim si ze dospely paleosuchusak vylezie z terka s vyskou 95cm. videl som u chovatela od ktoreho…
Mino 10.04.2008 18:29
Mino
Já mám v práci trigonáty a ty nemají možnost to zkoušet, ale třeba čelňáci nám vylejzali bez opory (…
krokodýl 10.04.2008 18:56
krokodýl
caw ako som si pozeral tvoje vyrokyvidim ze sa v krokodiloch vyznas,a tak by som sa ta chcel spytat…
Top12 26.01.2010 19:34
Top12
Za mně asi tak: 1.Na nějakou dobu stačit bude, na pořád ne. 2.Chová a odchovává třeba říďa plzeňské… nový
Cheert 27.01.2010 21:33
Cheert
No 15 000 , kdyby ho chtel mermo, ma je Tregler v maxexoticu....tusim ze je odchov krokousovo sefa t… nový
jose 28.01.2010 09:23
jose
A myslíš že je maxexotik nakupoval po 15? :-D Když už jsme u toho tak je má po 16 a trigonaty po 30… nový
Cheert 28.01.2010 14:46
Cheert
Už jsem psal, ale někam to zmizlo (asi jsem to neodeslal:-[). Víceméně už ti odpověděli jiní. 1. Sta… nový
krokodýl 28.01.2010 14:44
krokodýl
Jinak ještě dodatek. Jsou i další dnes už také sehnatelní malí (do 1,5-2 m) krokouši, ale cena je ji… nový
krokodýl 28.01.2010 14:50
krokodýl
mino dal by si mi kontkt?pls poslední
Top12 31.01.2010 15:43
Top12

Zdar super infmace to je téměř vyčerpávající do začátku se určitě budu držet rad a zkušeností ten tvůj článek je super. Děkuji moc.
tak hned do startu otázečka ten rozměr terka je nutný ?(mysim tím tu výšku)já mám tozměr 250x150x95 (dxšxv) pevně jsem věřil že bude stačit pro jeden exemplář i v dospělosti. Kdyby ne musel bych nějak nastavit výšku,ale předpokládám že krokodýl není klokan a tak sen na výšce ušetřil.:))

No skokan to není, ale pokud vezmeš v úvahu hloubku vody (40-50 cm) a nad ní dáš souš, tak už tam moc místa nebude a zároveň jakákoli manipulace s cca 1,5 m velkým krokoušem bude v tak nízkém prostoru poměrně o ústa, resp. končetiny. Oni to nejsou žádný mazlíci.

mno to je pravda,ale já mám v plánu mít terko co jsem váděl víc než z poloviny pod ůrovní podlahy, to už je hotový, a nad zemí bede ještě navazovat "ohrádka pravděpod z dřevěných kůlů a přez ní by měl ještě vést "mostek" kombinace dřevo,kámen. je to plánované jako rozdělení kuchyne a obýváku , jak se dostanu do fáze že ta díra co tady teď je bude dávat nějaký smysl tak dám foto a rád si nechám poradit. Pro představu inspiraci jsem pobral ze ZOO v lešné jestli to tam někdo znáte

Tak pokud to bude zezhora otevřený, tak sice bude manipulace dobře možná, ale zas mám obavu, že 95 cm poměrně hravě překoná a budeš ho pravidelně nacházet v okolním prostoru;-), což taky není zrovna ideální (zvlášť v bytě). Každopádně je to zajímavý projekt, ale nevím jestli to bude 100% fungovat. Paleosuchové poměrně dobře "šplhají", takže to bude muset být opravdu vymakaný, nějaký skosení stěn dovnitř a tak, aby se nedostávali ven. ale jako prostorové oddělení dvou místností je "krokodýlí příkop" dobrý nápad. To by se mi taky líbilo, méně už sousedům pod náma:-D.

nemyslim si ze dospely paleosuchusak vylezie z terka s vyskou 95cm. videl som u chovatela od ktoreho mam mlada terarko s 3 samicami a 1 samcom. vysku odhadujem na 1 meter a sus bola vo vyske minimalne pol metra az 65cm. voda mala tak 20 cm. vsetky 3 samice maju kazdorocne znasku a neviem o tom zeby mu niekedy niektory vyliezol. Tebe sa to stalo?

Já mám v práci trigonáty a ty nemají možnost to zkoušet, ale třeba čelňáci nám vylejzali bez opory (hloubka vody cca 1,2 m) nějakých 40 - 50 cm na souš (i mimo nádrž do volného prostoru;-) mezi ošetřovatele, každý ráno člověk dával bacha, aby na ně nešlápnul:-D), pokud má oporu, tak si myslím, že 1,5 m krokouš nebo kajman metr dokáže vylézt. Právě, že ta souš by při výšce (hloubce) 95 cm byla sotva 40-50 cm pod okrajem, což se mi zdá dost málo. Netvrdím, že budou lézt ven, kdy budou chtít, ale zvládnou to a hlavně pokud to bude takhle řešený, tak na to žádnej vet nedá povolení na nebezpečný zvířata. Přeci jen to bude v obytný části, kde se pohybujou různě lidi i děti a to je fakt vo držku. Já bych to u svých dětí teda neriskoval. Naši trigonáti mají už pomalu metr a třičtvrtě délku a v nejvyšším místě těla má odhaduji pomalu 40 cm, takže to by u výše popsaného terária se souší půl metru pod úrovní vrchní hrany mohl mít tlamu opřenou o tu hranu (a stejně tak to může dotáhnout i palpebrosus). Na chov ani odchov ten prostor problém není, na bezpečnost teda podle mě jo. Mimochodem ten člověk, jak si psal, předpokládám to metrové terárium neměl zhora volně otevřené nebo jo?

caw ako som si pozeral tvoje vyrokyvidim ze sa v krokodiloch vyznas,a tak by som sa ta chcel spytat na par otazok ak by ti to nevadilo
1.mam terarko v ktorom nic nechovam ma asi 150dlzka55sirka a vyska 60 vyhovovalo by to tomu kajmanovy trpasliciemu?
2.Nevies nahodou kto ich chova v Cechach daky chovatel abo dake zoo...a kolko stoji take mlade tohoto kajmana?
3.ktory myslis ze by bol vhodnejsi aj cenovo aj priestorovo aj jednoduchostou chovom? krokodil celnaty alebo kajman trpaslici?
4.je to dost velke zviera a v dospelosti da tak 1m a viac tak ake terarko by bolo najvhodnejsie?
5.Myslis ze je chov tychto plazov taky zlozity?
Diky za odpovede

Za mně asi tak:

1.Na nějakou dobu stačit bude, na pořád ne.
2.Chová a odchovává třeba říďa plzeňské zoo. Cena se pohybuje od 5500Kč do 10 000Kč (kdeže 15)
3.Krokodýlem čelnatým máš na mysli O.tetraspis? Až takovej rozdíl, co se chovu týče, v tom není, jinak bych volil palpebrosuse. Sehnatelnost ani u jednoho znich mi nepřijde nějak složitá.
4.Meter je minimum, počítej víc. I když bylo by to sympatický kdyby víc jak metr nedal :-p. Čím větší prostor pro něj tím lepší.
5.Myslím že ani ne, spíš náročnější na finance.

Už jsem psal, ale někam to zmizlo (asi jsem to neodeslal:-[).
Víceméně už ti odpověděli jiní.
1. Stačí to tak do 1 m délky krokouše, ale samozřejmě nevím, jak to vypadá, asi by byly třeba nějaké úpravy.
2. P. palpebrosus a P. trigonatus odchovává např. Jirka Trávníček (říďa plzeňské zoo), palpebrosy ještě občas někdo v soukromí, tetraspise odchovává mimo jiné např. zoo Plzeň, zoo Jihlava, ze soukr. chovatelů např. pan Zelinka z Chomutova.
3. Velikostně i chováním je to celkem nastejno. Mohou mít bez potíží okolo 1,5 m a 40-50 kg (samci i samice). Jak se jim začnou bouřit hormony, tak mohou zvlášť samice po snůšce být hodně startovací. U samců je to individuální. Mohu to těžko posoudit, protože ve velkém prostoru v zoo jsou trigonáti celkem v pohodě, ale v menším a hlavně užším prostoru to může být horší. Samice čelňáka byla dost startovací, samec spíš submisivní (potopil se a čekal až vypadnu). Je to dost i o povaze jednotlivých kusů. Palpebrosové se kterými jsem se setkal byli klidní, ale byla to ještě nedospělá zvířata, po dospění se může povaha poměrně změnit. Cena čelňáků a palpebrosů cca 5-10 tisíc, trigonáti okolo 15 tisíc.
4. Pro pár dospěláků od každého z těch druhů to chce min. tak 2 x 1,2 m bazén (hloubka 40-50 cm), souš cca 0,8-1,2 x 1,2 m plochy (dá se použít "visutá" souš nad vodou, to ušetří délku nádrže). Celkem teda cca 3 x 1,2 m plocha a výška cca 1 m a víc (kvůli lepší manipulaci je lepší spíš větší výška).
5. Je to zvládnutelný, důležitý je zodpovědný přístup, prostor, teplo (i voda - hlavně u čelňáků), pestré krmení (ryby, kuřata, potkani...) a trpělivost. Dobré je se seznámit a něco vyzkoušet a okoukat u nějakého dobrého (zkušenějšího) chovatele.

Doporučuji se mrknout na www.czechcrocs.cz (snad je to správně), tam najdeš info i kontakty.

Jinak ještě dodatek. Jsou i další dnes už také sehnatelní malí (do 1,5-2 m) krokouši, ale cena je jinde. Pokud nevadí velikost okolo 1,7-2 m, tak je nejsnáz (i levně - cca 2500-3000 Kč) k sehnání Caiman crocodylus (dokonce více poddruhů), někdy i C. latirostris, z těch dražších Crocodylus moreleti, Alligator sinensis a úplná bomba (bohužel i cenově) je Crocodylus johnsoni.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru