Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Měknutí krunýře

Ahoj mám želvu asi týden a dnes se jí šáhl na krunýř ze zpoda a měla ho uprostřed trochu měkký a ptám se mám podávat nějaké vitaminy nebo čekat nebo co?

Předmět Autor Datum
Je třeba připsat podmínky, zdroj světla (UV B?), možnost slunění? Potrava? Podáváte nějaké vitamíny…
krokodýl 19.04.2008 10:25
krokodýl
Ahojky, jen sem šoupnu ještě jednu otázku na želvíka: Je ten plastron jakoby pružný jako nehet, nebo…
mmannana 19.04.2008 10:48
mmannana
no je to želva vodní a ten krynýř je asi opravdu proměklá ale krmím ji rafy mineral, je na oblázcích…
želvík 19.04.2008 10:52
želvík
To je že ji chováš na oblázcí je sice chválihodné,ale nepodstatné.Vodní želva,zřejmě nějaká trachemy… poslední
Melda pryč 19.04.2008 17:04
Melda pryč
Já bych byl trošku na ty vitamíny opatrnější, není pravděpodobné, že by se želva po týdnu dostala do…
KHor 19.04.2008 10:56
KHor
KHor díky moc a kolik by měla toho asi tak sníst
želvík 19.04.2008 11:58
želvík

Je třeba připsat podmínky, zdroj světla (UV B?), možnost slunění? Potrava? Podáváte nějaké vitamíny a minerálie? Co je to za druh? Při jakých teplotách ji máte? Jaký má v teráriu substrát (typ, vrstva, vlhkost)? Atd...
Každopádně na nic nečekat, přidávat vápník na potravu a musí mít zdroj vitamínu D3, buď sluneční záření nebo kvalitní osvětlení, které má ve spektru dostatek UV B a pro aktivitu i UV A.
Jako potravu (předpokládám, že je to suchozemská želva) dávejte hlavně listy smetánky lékařské a další "lupeny" (jitrocel, vojtěška, jetel,...), pozor nedávat jedovaté a kyselé rostliny (např. šťovík). Pampeliška je nejlepší a nejuniverzálnější.

To je že ji chováš na oblázcí je sice chválihodné,ale nepodstatné.Vodní želva,zřejmě nějaká trachemyska potřebuje hlavně žárovku.Alespon 40w,podle velikosti terárka.Želva se potřebuje pořádně nahřát.Jako krmení je vhodné dávat file ,ryby,žížali a občas kuřecí maso.Žerou i jakýkoliv hmyz.Potom želva nebude mít problém s měknutím krunýře,protože v rybách a ostatnim krmeni jsou vitamíny a minerály obsažené.;-)

Já bych byl trošku na ty vitamíny opatrnější, není pravděpodobné, že by se želva po týdnu dostala do stavu, kdy by potřebovala jakoukoliv vitamínovou bombu. Pružný plastron je u mladých želv zcela přirozená věc. Dávkování vitamínů proto, že se mě něco zdá, nevidím jako nejvhodnější. Zaměřte se spíš na správnou potravu a dostatek slunce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru