Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Měknutí krunýře

Ahoj mám želvu asi týden a dnes se jí šáhl na krunýř ze zpoda a měla ho uprostřed trochu měkký a ptám se mám podávat nějaké vitaminy nebo čekat nebo co?

Předmět Autor Datum
Je třeba připsat podmínky, zdroj světla (UV B?), možnost slunění? Potrava? Podáváte nějaké vitamíny… nový
krokodýl 19.04.2008 10:25
krokodýl
Ahojky, jen sem šoupnu ještě jednu otázku na želvíka: Je ten plastron jakoby pružný jako nehet, nebo… nový
mmannana 19.04.2008 10:48
mmannana
no je to želva vodní a ten krynýř je asi opravdu proměklá ale krmím ji rafy mineral, je na oblázcích… nový
želvík 19.04.2008 10:52
želvík
To je že ji chováš na oblázcí je sice chválihodné,ale nepodstatné.Vodní želva,zřejmě nějaká trachemy… poslední
Melda pryč 19.04.2008 17:04
Melda pryč
Já bych byl trošku na ty vitamíny opatrnější, není pravděpodobné, že by se želva po týdnu dostala do… nový
KHor 19.04.2008 10:56
KHor
KHor díky moc a kolik by měla toho asi tak sníst nový
želvík 19.04.2008 11:58
želvík

Je třeba připsat podmínky, zdroj světla (UV B?), možnost slunění? Potrava? Podáváte nějaké vitamíny a minerálie? Co je to za druh? Při jakých teplotách ji máte? Jaký má v teráriu substrát (typ, vrstva, vlhkost)? Atd...
Každopádně na nic nečekat, přidávat vápník na potravu a musí mít zdroj vitamínu D3, buď sluneční záření nebo kvalitní osvětlení, které má ve spektru dostatek UV B a pro aktivitu i UV A.
Jako potravu (předpokládám, že je to suchozemská želva) dávejte hlavně listy smetánky lékařské a další "lupeny" (jitrocel, vojtěška, jetel,...), pozor nedávat jedovaté a kyselé rostliny (např. šťovík). Pampeliška je nejlepší a nejuniverzálnější.

To je že ji chováš na oblázcí je sice chválihodné,ale nepodstatné.Vodní želva,zřejmě nějaká trachemyska potřebuje hlavně žárovku.Alespon 40w,podle velikosti terárka.Želva se potřebuje pořádně nahřát.Jako krmení je vhodné dávat file ,ryby,žížali a občas kuřecí maso.Žerou i jakýkoliv hmyz.Potom želva nebude mít problém s měknutím krunýře,protože v rybách a ostatnim krmeni jsou vitamíny a minerály obsažené.;-)

Já bych byl trošku na ty vitamíny opatrnější, není pravděpodobné, že by se želva po týdnu dostala do stavu, kdy by potřebovala jakoukoliv vitamínovou bombu. Pružný plastron je u mladých želv zcela přirozená věc. Dávkování vitamínů proto, že se mě něco zdá, nevidím jako nejvhodnější. Zaměřte se spíš na správnou potravu a dostatek slunce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru