Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto nemůže se vyklást

Zdarec mám dotaz na chovatele gekončíků. Mladá samice (letos poprvé připuštěná) se "nemůže vyklást" , vejce se posunula směrem k hrudníku a dle mého se jí "zauzlovaly" střeva, poněvač nemůže ani vyloučit trus. Zkusím přiložit foto. Setkali jste se někdo s něčím podobným.

Začaly se do tohoto vlákna trefovat spamboti, takže ho zamknu. Stejně nic nového už nepřinese. (GG)

Předmět Autor Datum
Je to trochu mázlý ale snad ta fotka k něčemu bude http://img216.imageshack.us/img216/3543/18257364…
Ques 27.04.2008 20:44
Ques
teda, fotka sice nic moc, ale jako vejce to vubec nevypada. Spis mi prijde, ze ma v brise (nebo mozn…
JaBula 28.04.2008 11:21
JaBula
Fotka sice na prd, ale. Před měsícem jsem řešil totéž. Žaludek je totálně ucpán drobnými kousky sub…
Georgij Gadjukin 28.04.2008 15:09
Georgij Gadjukin
jj myslel jsem si to :.(, je fakt, že to je asi kombinace obého, ta vejce v břiše zcela jasně má, al…
Ques 28.04.2008 15:58
Ques
Jo tak GG měl absolutní pravdu. Gekončíka jsem utratil a provedl pitvu. Vejce tam opravdu byla a zár…
Ques 28.04.2008 16:13
Ques
Heh to byl teda fofr ::) V 15.58 se ptáš jak máš vyplachovat žaludek a za čtvrt hodiny už píšeš že j…
para 28.04.2008 16:16
para
Netvrdil jsem že budu vyplachovat žaludek, jen mě to zajímalo, kdybych se s tím ještě někdy setkal ;…
Ques 28.04.2008 16:52
Ques
Jo a tu pitvu nebet tak doslova, nejsem patolog. :-D, Jen jsem ho otevřel, bych zjistil, co je příči…
Ques 28.04.2008 16:57
Ques
a co vajíčka .... přežily to? Dají se "použít"?
FildaV 28.04.2008 17:23
FildaV
Vajíčka jsou "nevyzrálá" - asi. Ale do inkubátoru jsem je stejně dal - pro jistotu, když tak to budo…
Ques 28.04.2008 17:35
Ques
Slibované fotky: [http://img76.imageshack.us/img76/1339/89498937js3.j pg] [http://img73.imageshack…
Ques 28.04.2008 17:50
Ques
Si měl ještě otevřít ten žaludek a střevo [4068.gif]
para 28.04.2008 17:55
para
Žaludek sem otevřel i střevo - plné písku a drobných kamínků, žádná strava.
Ques 28.04.2008 18:00
Ques
Dovolil jsem si to ty obrázky zviditelnit, ať to lidi dostatečně varuje. VH
VH 28.04.2008 19:21
VH
Písek, především světlý nebo drobné světlé kamínky mají tendenci polykat zvířata s deficitem vápníku…
krokodýl 28.04.2008 20:11
krokodýl
Jinak je přece norrmální, že ptáci a plazi požírají malá množství kamínků, kvůli trávení a následně… poslední
MadMike 28.04.2008 20:38
MadMike

Fotka sice na prd, ale. Před měsícem jsem řešil totéž.

Žaludek je totálně ucpán drobnými kousky substrátu. Zcela jistě písku, který polykají v případě nepovedených lovů. Pokud jsi to nechal dojít takto daleko, obávám se, že je s gekončíkem šlus. Zkus opatrně vyplachovat vlažnou vodou a snažit se usazeniny vymasírovávat ven.
Příště dej do terária raději hrubší písek než 0-4. Vím o čem píšu.

jj myslel jsem si to :.(, je fakt, že to je asi kombinace obého, ta vejce v břiše zcela jasně má, ale s tím ucpáním žaludku tak to bude ten hlavní důvod. Jinak pravdou je, že jsem přešel před nedávnem ( cca půl roku) z hrubého písku (resp. štěrku) na písek jemnější. Ale zatím žádný chovanec problémy neměl. Můžeš poradit , jak by se dal vyplachovat žaludek? s tím fakt žádnou zkušenost nemám

Jo tak GG měl absolutní pravdu. Gekončíka jsem utratil a provedl pitvu. Vejce tam opravdu byla a zároveň byl žaludek plný písku a kamínků. Tudíž teď okamžitě ze všech terárií dávám drobný písek pryč a sám tam osvědčený štěrk :-/. Až to dodělám, tak tady večer pověsím fotky z pitvy.

Netvrdil jsem že budu vyplachovat žaludek, jen mě to zajímalo, kdybych se s tím ještě někdy setkal ;-), Ale pevně doufám že ne. Pokud gekončík už jenom leží a nejeví ani náznak toho, že by se mu ještě dalo pomoct, tak je asi lepší jeho trápení ukončit, nééé?

Jinak teď měním ve všech terkách ten pitomý písek opět k osvědčené jemné frakci štěrku (0,5-1,0 cm)

Jo a tu pitvu nebet tak doslova, nejsem patolog. :-D, Jen jsem ho otevřel, bych zjistil, co je příčinou přeplnění břicha. A první, co se na mě vyvalilo byl fakt ten žaludek a následně vajíčka. Osobně si myslím, (jelikož ta vajíčka už měla být dávno venku), že tím, že vejce zaujímala značný prostor, tak se gekončík nemohl vyprázdnit a štěrk s pískem se mu hromadil ve střevech a v žaludku. Jinak je přece norrmální, že ptáci a plazi požírají malá množství kamínků, kvůli trávení a následně kamínky v trusu vyloučí, ne?

Písek, především světlý nebo drobné světlé kamínky mají tendenci polykat zvířata s deficitem vápníku, stává se to často u březích samic, stačí jim většinou dát do terária misku s mletým vápencem nebo jiný podobný zdroj vápníku a dá se předejít polykání substrátu. Před pár dny jsme měli podobný případ v zoo, varanice V. panoptes horni spolykala v období snůšky cca čtvrt kila oblázků o průměru 1-2 cm a po delším nechutenství (což je u tohoto druhu divné) jsme pohmatem zjistili tvrdý podélný útvar v břiše, po podezření na zadržené vejce a následném rentgénu jsme zjistili v břiše kompaktní masu kamínků. Kamínky zůstaly v žaludku, varanice byla minulý pátek odoperována, teď je přes týden v rekonvalescenci a zatím to vypadá, že bude v pořádku. Po třech krmeních uměle trochou mletého kočičího žrádla (kapsičky whiskas) a dením zavodňováním sondou se už hodně zmátořila a dnes přijala sama ochotně několik myšat. Průchodnost střev byla zachována a žaludek zřejmě funguje dobře, takže snad šťastný konec...

Jinak je přece norrmální, že ptáci a plazi požírají malá množství kamínků, kvůli trávení a následně kamínky v trusu vyloučí, ne?

- ne u všech plazů - kvůli trávení to dělají ptáci, protože maj něco jako druhej žaludek, kterej plazi nemají, tudíž nepožírají substrát kvůli trávení. Substrát požírají přesně kvůli tomu co tu psal Krokodýl - pokud mají potřebu získat z něj nějaké minerály nebo látky které jim chybí. Mí gekončíci např. od doby co jsem jim dal k dispozici 2 misky s minerály nikdy substrát nepozřeli (hodně jemný písek, krmení z pinzety) a to jsem jim kontroloval trus poměrně často.
Nicméně si tímto nejsem jistej u plazů komplexně, jen u několika ještěrů, které chovám, tudíž se jimi víc zabývám. Budu rád, když mě někdo zkušenější poučí. ;-)

Zpět do poradny Nahoru