Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vyhřívání kladiště u leguána zeleného

Zdravím vespolek a mám menší dotaz. Dříve jsme bydleli v hodně teplým bytě, takže bednu s mokrým pískem jako kladiště jsem nemusel nijak zvlášť vyhřívat.
Teď bydlíme v kameným domě a na dně terária jsou už teploty nízký, takže řeším, čím pořádně prohřát kladiště s mokrým pískem.
Je to bedna 70x70x80 (d/s/v) pro malou samici - kabelem umístěným pod bednou to asi neprohřeju celý, dávat ho přímo do písku se mi zdá jako zbytečný risk. Přemýšlel jsem i nad nějakou topnou deskou (ne folií). Pokud to budu mít přímo v tom kladišti, potřeboval bych hlavně, aby to bylo "vodotěsný". V zoo koukají z kladišť jen přívodní kabely a nezeptal jsem se, co za tělesa mají uvnitř.
Proto bych poprosil jestli máte někdo nějaký nápad/radu/doporučení. Díky

PS: snažil jsem se prohledat poradnu, ale smířlivou odpověď jsem nenašel (buď není nebo jsem blbě hledal), tak se dyžtak omlouvám
[mod]Změna předmětu, původně: Vyhřívání kladiště u Leguána zeleného - jen jsem opravil jméno :) Nejsme v anglofonní zemi :) VH (VH)[/mod]

Předmět Autor Datum
sorry, PřekleP ;-):))
MadMike 20.05.2008 15:12
MadMike
IMHO pokud by to bylo trochu tepelne odizolovane od podkladu/podlahy tak by to ten kabel pod bednou…
lucifer 20.05.2008 15:50
lucifer
Přesně, tak nějak, buď topný panel nebo desku pod bednu, on by to zvládnul i kabel, ale asi by to ne…
krokodýl 20.05.2008 16:49
krokodýl
mají rádi teplotu v hnízdní noře okolo 32-33 stupňů - no právě to byla moje hlavní obava, jestli ka…
MadMike 20.05.2008 16:58
MadMike
Ono se to postupně prohřeje a pokud bude nahoře třeba jen 28, tak se nic neděje, ona samice stejně,…
krokodýl 20.05.2008 17:05
krokodýl
Jasnačka, to jsem chtěl slyšet :-), díky moc. Vykoumal jsem to i s krátkým tunýlkem jako vlezem, ale…
MadMike 20.05.2008 17:21
MadMike
jen mě napadlo, mám doma docela velkej topnej kamen, kterejch bych pod to mohl dát a jsou v něm zabu…
krokodýl 20.05.2008 17:33
krokodýl
Vevnitř bych měl možná strach, že by ten kamen mohl probíjet, kdybych do toho písku po nějakým nežád…
MadMike 20.05.2008 17:51
MadMike
Ahoj Miku.Ta topná deska se dá vyrobit z dvou skleněných desek.Mezi ne dáš topný kabel a je to.Mám t…
Melda 20.05.2008 21:52
Melda
No super, tohle zvládnou i moje levý ručičky :-) díky.
MadMike 21.05.2008 09:24
MadMike
Co tohle Miku:-D topna rohož nalepovaci folie,neni použivana,rozměr 26,5x28cm,16W.cena 300kč,možna v…
Melda 21.05.2008 16:48
Melda
Zrovna takovou folii mám, akorát mám strach z tý vlhkosti, potažmo vody, aby to neprobíjelo. Moje zk…
MadMike 22.05.2008 13:34
MadMike
Koukal jsi sem (dole)? Taková skleněná deska, kdyby se dala na dno bedny, by myslím taky splnila svů…
knoxville 22.05.2008 13:46
knoxville
Jo no vidiš, na tomhle webiku už jsem dlouho nebyl, asi to tak nějak podobně udělám, mezi ty dvě skl…
MadMike 22.05.2008 14:05
MadMike
Popravdě řečeno, když jsem to stavěl já, taky se mi nechtělo to shánět. Takže jsem tam místo toho da…
knoxville 22.05.2008 14:18
knoxville
Jasně, taky to tak udělám. :-)
MadMike 22.05.2008 14:20
MadMike
bedna je z pevnýho plastu, dno může bejt tak 0,5cm tlustý, to by snad jít mělo tak to bude dle mne…
lucifer 20.05.2008 18:30
lucifer
"self-made beton" - tak toho se u sebe právě bojím :)), každopádně teď jsi mi pomohl, protože to či…
MadMike 20.05.2008 19:14
MadMike
Tak jenom tak pro info - nakonec jsem si vzal od každýho rady trochu a do polystyrenové desky jsem z… poslední
MadMike 03.06.2008 17:01
MadMike

IMHO pokud by to bylo trochu tepelne odizolovane od podkladu/podlahy tak by to ten kabel pod bednou prohral - pan Maxwell nedopusti aby ne. ;-) Ale pouze teoretizuji, samozrejme... Z ceho - jak silne ma ta bedna dno? Osobne bych premyslel dat pod tu bednu jeste malou vrstvu pisku a do nej ten kabel - aby se to teplo "rozvedlo", nebo ho proste zalit "do betonu" - vyrobit si na miru topnou "desku". Kabel zality smesi cement/pisek - bud pod bednu nebo na miru primo do ni - nekudy bokem v tom betonu vyvest kabel ven.... Vyrabel jsem nejak takhle loni pro jiny ucel cosi (ehm, vytapeni odchovne bedny svabu :-) ) - a celkem spokojenost.

Přesně, tak nějak, buď topný panel nebo desku pod bednu, on by to zvládnul i kabel, ale asi by to nebylo tak rovnoměrné (i když to nemusí být na škodu). Jelikož fyzika funguje, tak se neboj, že to teplo si nenajde cestu výš a že bude na dně nejvíc vůbec nevadí. Legouši (vlastně i většina ostatních "hrabošů") mají rádi teplotu v hnízdní noře okolo 32-33 stupňů.

Ono se to postupně prohřeje a pokud bude nahoře třeba jen 28, tak se nic neděje, ona samice stejně, jak bude zkušebně hrabat, najde to místo na dně, které bude dostatečně prohřáté. Ale myslím si, že pokud jde o prakticky uzavřenou bednu (až na vlezový otvor) a topná deska bude dost silná (ale zase ne moc, aby na dně bylo akorát těch cca 32-33, termostat by nebyl od věci;-)), tak se to v pohodě během 1-2 dnů prohřeje v celé vrstvě.

Jasnačka, to jsem chtěl slyšet :-), díky moc. Vykoumal jsem to i s krátkým tunýlkem jako vlezem, ale uvidíme, jak se to bude samici zamlouvat, jinak bude bedna celá uzavřená s odklapovacím víkem, pro jistotu. Termostat mám náhodou už i koupenej :-), jen mě napadlo, mám doma docela velkej topnej kamen, kterejch bych pod to mohl dát a jsou v něm zabudovaná dvě topná tělíska, takže by to mohl prohřát rovnoměrně...no ale asi bude lepší ten topnej panýlek.

PS: lucifer: bedna je z pevnýho plastu, dno může bejt tak 0,5cm tlustý, to by snad jít mělo

jen mě napadlo, mám doma docela velkej topnej kamen, kterejch bych pod to mohl dát a jsou v něm zabudovaná dvě topná tělíska, takže by to mohl prohřát rovnoměrně...no ale asi bude lepší ten topnej panýlek

No, klidně bys ho tam mohl použít buď pod nebo i možná přímo dovnitř na dno na konec té bedny. Musíš to stejně vyzkoušet, protože tohle se nedá jen tak na dálku odhadnout.

Vevnitř bych měl možná strach, že by ten kamen mohl probíjet, kdybych do toho písku po nějakým nežádoucím vysychání nešikovně nalil moc vody (což se u mě může stát), takže zkusím tu bednu postavit na něj a otestovat to. Popřípadě se pokusím si vyrobit topnou desku, což bude asi sranda :))
Ještě jednou díky za pomoc.

Zrovna takovou folii mám, akorát mám strach z tý vlhkosti, potažmo vody, aby to neprobíjelo. Moje zkušenosti s tímhle typem elektroinstalace jsou mizivý, tak v to nemám moc důvěru... Ta folie sama o sobě by asi neměla nějako probíjet žejo. :-) to je blbá otázka. Nebo že bych vyměnil korálovku za folii? cheche

Jo no vidiš, na tomhle webiku už jsem dlouho nebyl, asi to tak nějak podobně udělám, mezi ty dvě skleněný desky, skla tu mám habaděj. Azbestohliníkovou folii tam asi dávat nebudu, jelikož nevím, co to je :)), ale mrknu na gůgl jestli to nekoupím i někde tady u nás ve vidlákově. Je to nějaká folie která odraží teplo asi, že? Dík chlapi :)

bedna je z pevnýho plastu, dno může bejt tak 0,5cm tlustý, to by snad jít mělo

tak to bude dle mne v pohode :) Akorat bude velka setrvacnost = potrva dlouho nez se to prohreje ale to vubec nevadi. Jinak tu bednu se svaby (mam pocit ze kolem 30 litru objem) jsem v pohode vytapel "self-made beton" deskou pod ni s tusim 9W tepelnym vykonem a udrzoval co bylo potreba cidlem termostatu uvnitr v ni.

"self-made beton"

- tak toho se u sebe právě bojím :)), každopádně teď jsi mi pomohl, protože to čidlo termouše bych do toho případně určitě zapoměl zalít, resp. jestli by mě to napadlo, tak jistě až po zatvrdnutí. No nakonec se to čidlo dá dát i na dno pod písek.
Každopádně dám vědět jak se to samici páčilo, vejce jsou planý, tak můj úkol je spíš ty vejce z ní dostat pokud možno přirozenou cestou. Ď

Tak jenom tak pro info - nakonec jsem si vzal od každýho rady trochu a do polystyrenové desky jsem zavrtal (horkovzdušná pistole + nožík) dva plonkovní topný kameny s termostatem a na to celý jsem položil tu bednu. Zatím to vypadá OK, písek je docela teplej a samice je v kladišti naložená imrvére. Dělá nory jak krtek :)) a já 5x denně vysávám kolem terárka písek.
[http://i62.photobucket.com/albums/h107/mike_the_mad _dog/DSC_00090001.jpg]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru