Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem údaje o inkubaci T.horsfieldii

Dobrý večer,
chtěla bych poprosit ty, kterým se podařilo odchovat mláďata T.horsfieldii, zda by mohli zveřejnit své údaje o průběhu inkubace(teplota, délka, vlhkost, případné anomálie krunýře,...). Sama mám mláďat jen několik, tak hledám další chovatele. Pokud se mi poštěstí získat dost údajů, pokusím se všechny zpracovat a uvidíme, třeba by z toho mohlo vzejít něco zajímavého ;-).
Děkuji Vám moc, Silva Vavroušová

loading...
Předmět Autor Datum
Pokud máte zájem podívat se na tabulku jak takové líhnutí probíhá u různých druhů želv v mém chovu,…
KHor 28.07.2008 07:35
KHor
Děkuju moc za odpověď. Určitě nechci dělat nějaká unáhlená shrnutí, jen mě zajímá jak to chodí u ost…
Silva 29.07.2008 00:11
Silva
Po loňských neoplozených vejcích se mi letos podařil první odchov, zatím osmi kusů, poslední 3 vejce…
ZbynekP. 29.07.2008 09:17
ZbynekP.
V první snůšce bylo 5 vajec a jedno z nich neoplozené. V dalších dvou snůškách, kdy už samcova snaha…
ZbynekP. 29.07.2008 09:23
ZbynekP.
T.horsfieldii se mi množí 4tou sezonu a dohromady mám odlíhnutých něco pod stovku mláďat. Teplotu se…
Sysel 29.07.2008 22:43
Sysel
min cca 27-28 v noci a maximum cca 33-34C ve dne V tom bych viděl základ úspěcu, myslím, že určité…
krokodýl 27.12.2008 20:24
krokodýl
Mel bych dotaz na Sysla. Jak dosahujes tolika snusek od jedne samice? Ja mam vzdy jen jednu. Dik za…
petrmed 09.01.2009 17:05
petrmed
Na to nedokazu odpovedet, ja to nijak nedosahuji, proste snášejí více snušek tak nejak od zacatku an…
Sysel 10.01.2009 16:05
Sysel
takze je nak nevykrmujes treba masem atd?
petrmed 10.01.2009 18:15
petrmed
Ne to vubec, horsfieldky drzim striktne na trávě a na bylinách (to jestli sežerou v trávě nějakého s…
Sysel 10.01.2009 18:46
Sysel
ja prave take, ale letos to mam v planu zkusit s živoč. bílkovinami poslední
petrmed 10.01.2009 18:51
petrmed
Zdravim, ja mel zatim jen 2 odchovy. Loni se z 3 snesenych vajec vylihly 2 želvičky za 66 a 71 dní p…
petrmed 27.12.2008 18:46
petrmed

Pokud máte zájem podívat se na tabulku jak takové líhnutí probíhá u různých druhů želv v mém chovu, podívejte se sem Rozmnozovani__zelv_.html
Nechce se mě to opisovat a pokud to sem nakopíruji, tabulka se rozhodí do nicneříkajícího sloupce čísel, proto odkaz.
Tak jak je uvedeno, líhnu pouze třetím rokem, předtím jsem inkubační teploty dlouhá léta držel okolo 30°C
Výsledky jsou však zatím, pokud mohu soudit podobné ne-li stejné. Vliv teplot na pohlaví ještě pochopitelně posoudit nemohu. Přesto bych chtěl zdůraznit, že podle nových zveřejněných poznatků se při konstantních teplotách pod 31°C líhnou u Testud samí samci. S tímto zjištěním je v příkrém rozporu fakt, že v mých podmínkách se při teplotě 29-30°C líhly opakovaně a běžně i samičky. Tak nevím co si o tom myslet. Samičky, které podle tabulek nemají existovat, běhají zvesela nejen u mě ve výbězích, ale i u chovatelů, ke kterým se mé odchovy dostaly.
Také chci varovat před unáhleným vytvářením tabulek a "jediných možných správných postupů". Podle toho, co všechno jsem dosud s želvami zažil mě připadá, že je to zvíře, které bude ještě dlouho vzdorovat snaze o úhledné zařazení do tabulek. To ale jistě sama dobře víte.
p.s. zodpověděl jsem Silvo i mejlíka?

Děkuju moc za odpověď. Určitě nechci dělat nějaká unáhlená shrnutí, jen mě zajímá jak to chodí u ostatních :-) . Já zas válčím s tím, že moje doby inkubace jsou nějaké delší než všichni uvádí, no a taky že většina mých prcků jsou samečkové (při 31,5°C). Při zvednutí teploty pak narostlo procento deformací štítků či úmrtí před vylíhnutím...
Chtěla bych zkusit vytvořit graf závislosti délky inkubace na teplotě, aspoň nějaký přibližný :-). Takže kdybyste Vy, nebo někdo jiný měl údaje typu "při 32°C se vylíhly za 60, 65, 70 a 59 dní", budu ráda.
Děkuju, Silva.

Po loňských neoplozených vejcích se mi letos podařil první odchov, zatím osmi kusů, poslední 3 vejce jsou nyní 58 dnů.
Takže líhl jsem při průměrné teplotě 30,5 (nikdy neklesla pod 28 a nikdy nad 33), všech osum mláďat se líhlo téměř shodně, 62.-63. den se naklubly a 64.-65. byly venku. Až mě to zarazilo jaká to byla podobnost. Protože mám provizorní inkubátor a není v něm žádný větráček apod. pro rozvod teplého vzduchu, tak mě také zarazilo, že vejce ležící dál od tepelného zdroje (kde teplota byla o několik destinek stupně nižší), se líhla vždy dřív než ta s o něco vyšší teplotou.

T.horsfieldii se mi množí 4tou sezonu a dohromady mám odlíhnutých něco pod stovku mláďat. Teplotu se snažím : min cca 27-28 v noci a maximum cca 33-34C ve dne, na začátku jsem používal stálou 32+- 1C paštítků bylo více. Paštítky má u mě celkem tak 1 želva z 15-20( tuhle statistiku nevedu, ale pamatuji si že loni snad nebyla žádná a letos mam 1, driv jich bylo víc). Zatím ty co jsem si ponechal 4 a 3 leté vypadají všechny na samičky, jeden 3 letý kousek co jsem v kontaktu s nynějšími majiteli je sameček. Průmerná doba líhnutí je u mne 67dní a většina zelviček se také přesně mezi 66-68 dnem vyklube. Nejkratší doba inkubace byla 63 dní a nejdelší 90dní. U mne platí, že čím větší vejce tím je delší doba inkubace (nepočítám můj pokus se zazimovanými vejci ). Počet snesených vajec v jedné snůšce: nejméně 1 nejvíce 6. Běžné jsou 3 snůšky do roka, měl jsem i 4 a jedenkrát jsem měl i 5 snůšek, ale to považuju za vyjímku. Bohužel jsem přišel o data s hmotnostmi vajec a jen z paměti nejmenší oplodněné necelých 10g inkubace cca 63 dní a největší přes 30g inkubace cca 80dní. No to je asi všechno :)

min cca 27-28 v noci a maximum cca 33-34C ve dne

V tom bych viděl základ úspěcu, myslím, že určité kolísání s nočním poklesem (možná i větším) se projevuje, jak na vitalitě mláďat, tak na vyrovnaném poměru pohlaví. Narozdíl od

na začátku jsem používal stálou 32+- 1C

Kdy častěji dochází k různým deformitám a tedy i k tomu, že

paštítků bylo více

První způsob mi připadá minimálně u evropských testud a horsfieldky logičtější vzhledem k přírodním poměrům a hloubce uložení vajec. Navíc při způsobu determninace pohlaví při jednotné vysoké teplotě mám obavu, že se častěji objeví kromě různých deformit i např. u gekončíků tzv. horké samice (při líhnutí na samce, tedy teploty nad 32 st.), které se vzhledově a především chováním podobají samcům a bývají méně nebo vůbec plodné. Nevím, jak u želv, ale předpoklad líhnutí "hormonálně rozhozených" jedinců tu jistě může být. Jde bohužel pouze o moji teorii, kterou nemám ozkoušenou natož ověřenou. V případě inkubace, ale budu přeci jen postupovat podle přirozenosti a tam, kde je předpoklad určitého kolísání teplot se pokouším toto dodržet a opravdu mi připadá, že to má na vitalitu mláďat pozitivní vliv. Lze také líhnout takříkajíc na jistotu (27-29 st.C), ale pak se můžeme téměř rozloučit s vylíhnutím obou pohlaví.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...