Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem údaje o inkubaci T.horsfieldii

Dobrý večer,
chtěla bych poprosit ty, kterým se podařilo odchovat mláďata T.horsfieldii, zda by mohli zveřejnit své údaje o průběhu inkubace(teplota, délka, vlhkost, případné anomálie krunýře,...). Sama mám mláďat jen několik, tak hledám další chovatele. Pokud se mi poštěstí získat dost údajů, pokusím se všechny zpracovat a uvidíme, třeba by z toho mohlo vzejít něco zajímavého ;-).
Děkuji Vám moc, Silva Vavroušová

loading...
Předmět Autor Datum
Pokud máte zájem podívat se na tabulku jak takové líhnutí probíhá u různých druhů želv v mém chovu,…
KHor 28.07.2008 07:35
KHor
Děkuju moc za odpověď. Určitě nechci dělat nějaká unáhlená shrnutí, jen mě zajímá jak to chodí u ost… nový
Silva 29.07.2008 00:11
Silva
Po loňských neoplozených vejcích se mi letos podařil první odchov, zatím osmi kusů, poslední 3 vejce… nový
ZbynekP. 29.07.2008 09:17
ZbynekP.
V první snůšce bylo 5 vajec a jedno z nich neoplozené. V dalších dvou snůškách, kdy už samcova snaha… nový
ZbynekP. 29.07.2008 09:23
ZbynekP.
T.horsfieldii se mi množí 4tou sezonu a dohromady mám odlíhnutých něco pod stovku mláďat. Teplotu se… nový
Sysel 29.07.2008 22:43
Sysel
min cca 27-28 v noci a maximum cca 33-34C ve dne V tom bych viděl základ úspěcu, myslím, že určité… nový
krokodýl 27.12.2008 20:24
krokodýl
Mel bych dotaz na Sysla. Jak dosahujes tolika snusek od jedne samice? Ja mam vzdy jen jednu. Dik za… nový
petrmed 09.01.2009 17:05
petrmed
Na to nedokazu odpovedet, ja to nijak nedosahuji, proste snášejí více snušek tak nejak od zacatku an… nový
Sysel 10.01.2009 16:05
Sysel
takze je nak nevykrmujes treba masem atd? nový
petrmed 10.01.2009 18:15
petrmed
Ne to vubec, horsfieldky drzim striktne na trávě a na bylinách (to jestli sežerou v trávě nějakého s… nový
Sysel 10.01.2009 18:46
Sysel
ja prave take, ale letos to mam v planu zkusit s živoč. bílkovinami poslední
petrmed 10.01.2009 18:51
petrmed
Zdravim, ja mel zatim jen 2 odchovy. Loni se z 3 snesenych vajec vylihly 2 želvičky za 66 a 71 dní p… nový
petrmed 27.12.2008 18:46
petrmed

Pokud máte zájem podívat se na tabulku jak takové líhnutí probíhá u různých druhů želv v mém chovu, podívejte se sem Rozmnozovani__zelv_.html
Nechce se mě to opisovat a pokud to sem nakopíruji, tabulka se rozhodí do nicneříkajícího sloupce čísel, proto odkaz.
Tak jak je uvedeno, líhnu pouze třetím rokem, předtím jsem inkubační teploty dlouhá léta držel okolo 30°C
Výsledky jsou však zatím, pokud mohu soudit podobné ne-li stejné. Vliv teplot na pohlaví ještě pochopitelně posoudit nemohu. Přesto bych chtěl zdůraznit, že podle nových zveřejněných poznatků se při konstantních teplotách pod 31°C líhnou u Testud samí samci. S tímto zjištěním je v příkrém rozporu fakt, že v mých podmínkách se při teplotě 29-30°C líhly opakovaně a běžně i samičky. Tak nevím co si o tom myslet. Samičky, které podle tabulek nemají existovat, běhají zvesela nejen u mě ve výbězích, ale i u chovatelů, ke kterým se mé odchovy dostaly.
Také chci varovat před unáhleným vytvářením tabulek a "jediných možných správných postupů". Podle toho, co všechno jsem dosud s želvami zažil mě připadá, že je to zvíře, které bude ještě dlouho vzdorovat snaze o úhledné zařazení do tabulek. To ale jistě sama dobře víte.
p.s. zodpověděl jsem Silvo i mejlíka?

Děkuju moc za odpověď. Určitě nechci dělat nějaká unáhlená shrnutí, jen mě zajímá jak to chodí u ostatních :-) . Já zas válčím s tím, že moje doby inkubace jsou nějaké delší než všichni uvádí, no a taky že většina mých prcků jsou samečkové (při 31,5°C). Při zvednutí teploty pak narostlo procento deformací štítků či úmrtí před vylíhnutím...
Chtěla bych zkusit vytvořit graf závislosti délky inkubace na teplotě, aspoň nějaký přibližný :-). Takže kdybyste Vy, nebo někdo jiný měl údaje typu "při 32°C se vylíhly za 60, 65, 70 a 59 dní", budu ráda.
Děkuju, Silva.

Po loňských neoplozených vejcích se mi letos podařil první odchov, zatím osmi kusů, poslední 3 vejce jsou nyní 58 dnů.
Takže líhl jsem při průměrné teplotě 30,5 (nikdy neklesla pod 28 a nikdy nad 33), všech osum mláďat se líhlo téměř shodně, 62.-63. den se naklubly a 64.-65. byly venku. Až mě to zarazilo jaká to byla podobnost. Protože mám provizorní inkubátor a není v něm žádný větráček apod. pro rozvod teplého vzduchu, tak mě také zarazilo, že vejce ležící dál od tepelného zdroje (kde teplota byla o několik destinek stupně nižší), se líhla vždy dřív než ta s o něco vyšší teplotou.

T.horsfieldii se mi množí 4tou sezonu a dohromady mám odlíhnutých něco pod stovku mláďat. Teplotu se snažím : min cca 27-28 v noci a maximum cca 33-34C ve dne, na začátku jsem používal stálou 32+- 1C paštítků bylo více. Paštítky má u mě celkem tak 1 želva z 15-20( tuhle statistiku nevedu, ale pamatuji si že loni snad nebyla žádná a letos mam 1, driv jich bylo víc). Zatím ty co jsem si ponechal 4 a 3 leté vypadají všechny na samičky, jeden 3 letý kousek co jsem v kontaktu s nynějšími majiteli je sameček. Průmerná doba líhnutí je u mne 67dní a většina zelviček se také přesně mezi 66-68 dnem vyklube. Nejkratší doba inkubace byla 63 dní a nejdelší 90dní. U mne platí, že čím větší vejce tím je delší doba inkubace (nepočítám můj pokus se zazimovanými vejci ). Počet snesených vajec v jedné snůšce: nejméně 1 nejvíce 6. Běžné jsou 3 snůšky do roka, měl jsem i 4 a jedenkrát jsem měl i 5 snůšek, ale to považuju za vyjímku. Bohužel jsem přišel o data s hmotnostmi vajec a jen z paměti nejmenší oplodněné necelých 10g inkubace cca 63 dní a největší přes 30g inkubace cca 80dní. No to je asi všechno :)

min cca 27-28 v noci a maximum cca 33-34C ve dne

V tom bych viděl základ úspěcu, myslím, že určité kolísání s nočním poklesem (možná i větším) se projevuje, jak na vitalitě mláďat, tak na vyrovnaném poměru pohlaví. Narozdíl od

na začátku jsem používal stálou 32+- 1C

Kdy častěji dochází k různým deformitám a tedy i k tomu, že

paštítků bylo více

První způsob mi připadá minimálně u evropských testud a horsfieldky logičtější vzhledem k přírodním poměrům a hloubce uložení vajec. Navíc při způsobu determninace pohlaví při jednotné vysoké teplotě mám obavu, že se častěji objeví kromě různých deformit i např. u gekončíků tzv. horké samice (při líhnutí na samce, tedy teploty nad 32 st.), které se vzhledově a především chováním podobají samcům a bývají méně nebo vůbec plodné. Nevím, jak u želv, ale předpoklad líhnutí "hormonálně rozhozených" jedinců tu jistě může být. Jde bohužel pouze o moji teorii, kterou nemám ozkoušenou natož ověřenou. V případě inkubace, ale budu přeci jen postupovat podle přirozenosti a tam, kde je předpoklad určitého kolísání teplot se pokouším toto dodržet a opravdu mi připadá, že to má na vitalitu mláďat pozitivní vliv. Lze také líhnout takříkajíc na jistotu (27-29 st.C), ale pak se můžeme téměř rozloučit s vylíhnutím obou pohlaví.

Na to nedokazu odpovedet, ja to nijak nedosahuji, proste snášejí více snušek tak nejak od zacatku aniz bych to nejak ovlivnoval. Podle me je to bezne. Pravdepodobne na to ma vliv teplota a obecne podmínky po odzimování.

Ne to vubec, horsfieldky drzim striktne na trávě a na bylinách (to jestli sežerou v trávě nějakého slimáka nebo podobne, nepocítám)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...