Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pohlavi u jesteru (nebo i vseobecne u plazu) v zavislosti na teplote pri inkubaci...?

Vsude ctu o zavislosti pohlavi mladat na teplote inkubace, ted i v clanku "Embryonální vývoj suchozemských želv", a ...jen bych rad nazory / zkusenosti chovatelu s uvedenym.

My chovame jen vousatky teda,vsude se uvadi ze pod cca. 28°C se lihne vic samicek, pomer samicky/samci neprimo umerny teplote = pri 27°C samecku jeste min. Mam ale tak nejak zkusenost ktera tomu odporuje - mame mladata inkubovane pri dle vseho jeste nizsich teplotach. Inkubace trvala 87 - 93 dnu! Bezne uvadena je mezi 65-78 dni. V inkubatoru byly vajicka vespod, teplota o neco vyse drzena na prumerne 27°C, je mozne ze dole bylo o stupen-dva min ... (?) ( = pro priste budu muset nejak doresit aby byla v nem teplota rovnomerne, to by bylo ale na jinou debatu) nevim o nikom kdo by inkuboval tak dlouho, nicmene 100% uspesna inkubace, vsechny mladata krasne vitalni (ve 2 mesicich 22cm :!: - to mi nechce nikdo verit ze jim je jen tolik), ale zatim odhaduji pomer pohlavi temer presne 1:1. Nevim - je mozne ze vic samicek je jen v urcitem rozpeti teplot, a nad - pod to rozpeti je to vyrovnane, nebo i vic samcu nez samicek... :?:

Jake mate vy zkusenosti - u jakych druhu? Je ta zavislost teplota inkubace/pohlavi realna, nejde jen o "chovatelskou poveru" ? Zajimalo by mne i z hlediska samotne genetiky jak to je, u savcu je to jasne dano pocetim/oplozenim, chromozomy/ XX - XY - jak je to teda u plazu :?:

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ahoj, já mám zkušenost například s E. maculariu kde se uvádí 1OO% určení pohlaví podle teploty. Inku…
gekko 30.07.2008 21:35
gekko
U vousatek je pohlaví určeno geneticky bez závislosti na teplotě, u eublefárů jde o teplotou určovan…
krokodýl 31.07.2008 09:12
krokodýl
U vousatek je pohlaví určeno geneticky bez závislosti na teplotě Aha, diky - to by tak nejak vse vy… poslední
lucifer 31.07.2008 10:03
lucifer

U vousatek je pohlaví určeno geneticky bez závislosti na teplotě, u eublefárů jde o teplotou určovaný typ samice/samec, tedy při nižších teplotách se líhnou samice a se vzrůstající teplotou se zvyšuje procento samců až se líhnou takřka 100% samci, ovšem i při nejvyšších (nebo nejnižších) teplotách se může vylíhnout opačné pohlaví. Navíc záleží na teplotě jen v určité fázi vývoje embrya (velice obecně ve 2. čtvrtině), kdy se formují pohlavní orgány. Vzhledem k určité nepřesnosti teploměrů a termostatů a ne vždy zcela perfektní izolaci inkubátoru, případně při nerovnoměrném rozložení teplot v prostoru inkubátoru nebo v inkubační nádobě (v úvahu je třeba i brát, kde je čidlo termostatu, vajíčka a topítko) může teplota i při nastavených hodnotách např. 27,5 st. kolísat +- třeba 2 stupně i více, takže není divné, že i při "samičích" teplotách se občas vylíhne samec.

U vousatek je pohlaví určeno geneticky bez závislosti na teplotě

Aha, diky - to by tak nejak vse vysvetlovalo. Proste zkusenost po 3 uspesnych odchovech ze i pres nizsi teploty nez inkubuji ostatni je pomer samcu a samic docela vyvazeny. Vsude mozne na netu se prave i u agam vousatych pise o zavislosti pohlavi na teplote, po odchovu celkem 34 mladat se mi to proste nezdalo. Teplotu nereknu presne, ale tipuji ze mohla byt nekde kolem 26°C, mozna i niz - kvuli skutecne vyjimecne dlouhe inkubaci.

Termostat v inkubatoru mel drzet mezi 27 az 28, ale mam jednak pocit ze ukazuje o chlup vic nez je realita ( ATC-300 termostat, digitalni ), druhak teplota byla merena v cca. 1/3 az 2/5 vysky inkubatoru v prostoru (teplota vzduchu) - vyhrev ve viku navrchu, vajicka byly o malinko niz ve vlhlem vermikulitu = mohli mit o neco min. Do budoucna premyslim nad nejakou nucenou cirkulaci vzduchu - aby byla teplota rovnomernejsi. (izolace je cca. 5cm penovym polystyrenem spodek i boky, viko 2cm)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...