Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Slunění ještěrek

Ahoj, chtěla bych se zeptat na váš názor na slunění menších ještěrek a gekonů (např. Anolis rudokrký nebo felzuma madagaskarská) přes den na slunci v drátěných teráriích. Myslíte, že by bylo lepší je nechat ve svých teráriích u žárovek a nestěhovat je? U anolisů jsem si všimla, že raději v teráriu místo žárovky vyhledávají místa, kde dopadájí sluneční paprsky, ale přes sklo UV neprojde. Děkuji moc za vaše názory :-)

Předmět Autor Datum
Slunění určitě ano, pravým slunečním paprskům se nevyrovnají žádné umělé UV lampy či zářivky. Zvíře…
RITCHI 30.07.2008 19:04
RITCHI
Děkuji za odpověď, úkryt proti slunci budou mít a pokud by v teráriu bylo příliš teplo, tak je ze sl…
Danča 30.07.2008 20:55
Danča
Vzhledem k tomu,že ve tvém případě se jedná o menší druhy ještěrů,by se možná vyplatilo udělat do st…
Melda 31.07.2008 12:26
Melda
ja sem agamku davala ven tak ze sem ji strcila malou krabici od bot do terarka decentne ji tam nahna…
bajunka 31.07.2008 17:19
bajunka
Terárka nemám nejmenších rozměrů a mám v nich spoustu věcí, takže ještě k tíze skla můžu připočítat…
Danča 31.07.2008 17:35
Danča
Jsem zvědav na reakci vašich ještěrů venku, jedna moje agama venku tak šílí, že se bojím i o její zd…
Zydy 31.07.2008 17:38
Zydy
vyfot jak meni barvu, chtela bych to videt:):-D ta moje umi pekne ztmavnout kdyz se opozdim s roznut…
bajunka 31.07.2008 17:52
bajunka
Já mám agamy kočinčinské a ty když se jim něco nelíbí a podobně, tak dokážou ztmavnout až skoro do č…
Zydy 31.07.2008 17:55
Zydy
Taky jsem zvědavá, jak se budou chovat, jestli se jim to bude líbit, snad moc vyvádět nebudou :-) Ne…
Danča 31.07.2008 17:55
Danča
Je to přesně toto ;-) http://shop.miga.cz/product_info.php?path=126_128&product=73345
Zydy 31.07.2008 17:58
Zydy
O tomhle jsem taky přímýšlela, má výhodu, že se dá pak snadno rozložit a na zimu schovat, nezabere t…
Danča 31.07.2008 18:06
Danča
Přikládám výsledek práce :-) Chybí ještě pár připínáčků, včera došly, dneska jdu pro novou krabičku.…
Danča 04.08.2008 11:34
Danča
Taky jsem nad něčím podobným přemýšlel, ale mám obavu z toho chytání. Jsou to malé a mrštné potvůrky…
zip 04.08.2008 12:34
zip
Jsou mrštní, to můžu potvrdit :-) Zatím zkouším slunit felzumku, před chvílí jsem ji odchytila, snaž…
Danča 04.08.2008 12:52
Danča
Hojky, musím pochválit, máš to moc hezké a jsem rád, že se ti to povedlo ;-) Jinak fotka fajn, já má…
Zydy 04.08.2008 13:11
Zydy
Ahoj, je vidět vpravo, jak je větev :-) Děkuju za pochvalu, snad si ho bude pochvalovat i felzumka,…
Danča 04.08.2008 13:24
Danča
Mám taky anolise rudokrké. Slunění řeším tak, že mám terárko postavené kousek od západního okna, aby… poslední
Jana B. 10.08.2008 22:22
Jana B.

Slunění určitě ano, pravým slunečním paprskům se nevyrovnají žádné umělé UV lampy či zářivky. Zvíře by ale mělo mít možnost se kdykoliv před slunečními paprsky ukrýt na nějaké chladnější místo. Plazi se totiž velmi snadno a poměrně rychle přehřejí, a pak jim hrozí ne zrovna pěkná smrt.

Děkuji za odpověď, úkryt proti slunci budou mít a pokud by v teráriu bylo příliš teplo, tak je ze slunce raději dám pryč, než riskovat, že by se přehřáli. Ale bojím se, že při přemisťování do slunícího terária je budou vystavovat stresu, proto váhám, jestli slunit nebo neslunit. Myslíte, že by si na to časem zvykli a nebyli by při přemísťování tolik stresováni? Nechtěla bych jim způsobovat více škody než užitku...

Vzhledem k tomu,že ve tvém případě se jedná o menší druhy ještěrů,by se možná vyplatilo udělat do stávajících terárii drátěná dvířka.Potom menší terárium lehce přeneseš k oknu.Bál bych se jen toho,že na terárko zapomenu a zvířata se opravdu snadno přehřejou a uhynou.Jinak jsem s touto myšlenkou taky laboroval a bohužel jsem ji nikdy neuskutečnil.Neni čas vytahovat každé terário zvlášt a na nějaký systém hromadného přesunu,jsem zatím nepřišel.;-)

Terárka nemám nejmenších rozměrů a mám v nich spoustu věcí, takže ještě k tíze skla můžu připočítat i tíhu dekorace a to už neuzvednu a nepřemístím, nejsem nejsilnější :-[ Dneska jsem si koupila pletivo a lišty, tak zítra zkusím dát terárko na slunění dohromady, akorát ho udělám asi raději menších rozměrů, ať můžu ještěrky lépe odchytávat zpět. Taky jsem přemýšlela nad nějakým takovým transportem, felzumky zkusím nalákat do nějaké krabičky na měd nebo přesnídávku, snad se mi to podaří :-)

Jsem zvědav na reakci vašich ještěrů venku, jedna moje agama venku tak šílí, že se bojím i o její zdraví a tak dokonale změní barvu, až to zdravé není. :-|:-D Jinak fajn terárka na venkovní slunění mi přijdou síťová terária, mám jedno velké a jsem spokojen ;-)

Taky jsem nad něčím podobným přemýšlel, ale mám obavu z toho chytání. Jsou to malé a mrštné potvůrky, které mám strach, že bych v tomto chytal dlouho a ten stres by byl horší něž ta výhoda slunění, ale třeba se toho chytání jen moc bojím :-[ . A taky třeba anolis či felzuma jsou na tom s chytáním jinak.

Jsou mrštní, to můžu potvrdit :-) Zatím zkouším slunit felzumku, před chvílí jsem ji odchytila, snažila jsem se co nejrychleji, aby se netrápila a přemístila ji, teď se spokojeně vyhřívá na slunku :)) S anolisama to bude horší, ti jsou o něco měnší a mrštnější. Pokusím se tu klec vybavit jako je teráriu, v kterým byla, abych ji nemusela každý den odchytávat a mohla tam nějakou dobu zůstat. Přikládám foto, za kvalitu se omlouvám, foceno přes pletivo, abych ji teď otvíráním nelekala.
[http://img142.imageshack.us/img142/7532/p1000809wg0 .jpg]

Ahoj, je vidět vpravo, jak je větev :-) Děkuju za pochvalu, snad si ho bude pochvalovat i felzumka, teď slídí všude kolem a prohlíží si to vevnitř. Ještě jí tam dám více umělých kytek, ať se může schovat a nějaké bambusové tyčky, ať mi nechodí po pletivu :-)

Mám taky anolise rudokrké. Slunění řeším tak, že mám terárko postavené kousek od západního okna, aby šlo okno otevřít. Odpoledne vyměním skleněná dvířka za drátěná a otevřu okno dokořán. Terárko částečně zastíním. I když žerou z ruky, tak si nedovedu představit, že bych je chytala dvakrát denně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru