Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Měď

Zdravim mám dotaz dělám přívod zvlhčovače do teraria a jako spojku jsem použil kousek měďené trubky.Nemuže to mít vliv na zdraví hada?

Předmět Autor Datum
Nevím jaký kousek je ve hře... Připojím ale jednu svou zkušenost: začal jsem k rosení používat vodu…
Georgij Gadjukin 22.08.2008 14:34
Georgij Gadjukin
No kamarád vaří různé "ovocné šťávičky" v měděném kotli a honí to měděnýma trubkama už 20 let. Občas…
Hugo 22.08.2008 15:15
Hugo
No meď je hodne jedovatá, napr. v jazierku dokonale ničí riasy ale nesmú tam byť aj ryby :!:. Osobne…
odpadlik 22.08.2008 19:47
odpadlik
No, tohle je desne zvlastni :) Kolony jsou nejlepsi skleneny :) Med je vcelku dost toxicka a to i pr…
VH 22.08.2008 20:09
VH
Odborné knihy o destilaci doporučují alespoň malou část kolony vyrobenou z mědi (což nic nemění na t…
Nery 22.08.2008 23:41
Nery
No vidíš :) Ono na tom něco bude, protože nejlepší kořalky, dle odborníků :), mají mít nepatrný obsa…
VH 23.08.2008 10:52
VH
No měď je i v nitroděložním tělísku a to zabraňuje početí, takže na té mědi asi neco bude....:-/
bajunka 23.08.2008 13:32
bajunka
Tak jestli k tomuto tématu taky něco můžu, měď je opravdu velmi toxická. Netuším, jak se otrava proj…
RITCHI 23.08.2008 13:47
RITCHI
No a právě proto je pálenka nejlepší z měďěných trubek, že ?;-)
Aziza Mustafa 23.08.2008 19:13
Aziza Mustafa
Otčín má zámečnickou firmu, tak jsem se zeptal (o kovech něco ví). Prej měď sama o sobě není jedovat…
FildaV 23.08.2008 17:15
FildaV
Trošku bych bych to poopravil. Kovová měď oxidací na vzduchu zpravidla poskytuje zásaditý uhličitan…
Aziza Mustafa 23.08.2008 19:28
Aziza Mustafa
Aha, tak nový pokus, nějak mi to nevyšlo...]:(
RITCHI 23.08.2008 20:13
RITCHI
Tady je o mědi téměř vše, pro nás asi nejdůležitější poslední odstavec ;-) Měď
RITCHI 23.08.2008 20:15
RITCHI
No jasne, oboji je moc pekne :) Vzhledem k tomu, ze v obou pripadech (ja i GG) jsme vlastne pouzival… poslední
VH 23.08.2008 20:37
VH

Nevím jaký kousek je ve hře...
Připojím ale jednu svou zkušenost:

začal jsem k rosení používat vodu - kondenzát z mobilní klimatizace (čínské provenience) místo DEMI vody a asi po týdnu začali hadi mít divné záškuby těla. Tak jak to bývá u vysoce březích samic. Ovšem dělali to nejen samice ale i samci, kteří evidentně březí nebyli.
Začal jsem dumat co a proč se to děje, porovnával jsem způsob chovu před těmito záškuby a současným stavem a jediné, co se změnilo bylo právě použití této vody. Kolega Viper při telefonické konzultaci vyslovil myšlenku, že by mohlo jít o uvolněné soli (či co) právě z měděného potrubí klimatizace. Po okamžitém vysazení této vody a návratu k rosení běžnou pitnou vodou záškuby ustaly a hadi se vrátili do normálu. Než riskovat zdraví či život hadů, raději budu mít zasraná skla terárií vodním kamenem, o kterém všichni víme, jaký je to "prevít".

Takže než riskovat, nahradil bych měď plastem, sklem, nerezem.

Ale možná je to všechno jinak...

No kamarád vaří různé "ovocné šťávičky" v měděném kotli a honí to měděnýma trubkama už 20 let. Občas to sním ochutnám, ale žádný záškuby jsem nepozoroval, jen bolest hlavy:-?. V případě té "DEMI" vody bych to viděl spíš na vyplavení minerálů (draslík, hořčík) z organizmu. Ale na druhou stranu, kousek plastové trubky zas tolik nesojí.

No vidíš :) Ono na tom něco bude, protože nejlepší kořalky, dle odborníků :), mají mít nepatrný obsah methylalkoholu :) Třeba je to s tou mědí podobné. :)

Každopádně minerální prameny s mědí jsou mrtvé ostrovy v živé krajině. Ale tam je té mědi opravdu hodně. Já furt přemýšlel, proč mi některé kytky chcípají a teď si myslím, že jsme na to díky GG přišel.

VH

Tak jestli k tomuto tématu taky něco můžu, měď je opravdu velmi toxická. Netuším, jak se otrava projevuje u hadů (na to zřejmě přišel GG), ale protože jsem byl také léta vášnivým akvaristou a k "výrobě" vývojové vody pro tetry používal mimo jiné i destilovanou vodu, mohu potvrdit, že měď je pěkné svinstvo. Destilka z běžných destilačních přístrojů s měděnými komponenty (tzv. technická destilka) je vhodná tak maximálně do chladiče auta, naprosto nepoužitelná je v akvaristice. Tam je třeba použít opravdu čistou destilku, z celoskleněných destilačních přístrojů. Například malý měděný plíšek ponořený do akvária hubí už po několika hodinách spolehlivě nezmary, po delší době (1 - 2 dny) se otrava začíná projevovat i u ryb. Takže suma sumárum, měď v chovatelství určitě NE!!!

Trošku bych bych to poopravil. Kovová měď oxidací na vzduchu zpravidla poskytuje zásaditý uhličitan měďnatý neboli měďěnku :-p.
Co se týče toxicity, tak vše má dvě strany mince. Měď je určitě životně důležitá, její nedostatek vede k závažným onemocněním (depigmentace, poruchy metabolismu cukrů), nadbytek ovšem taky poškozuje lidský organismus(ledviny, játra). Totéž platí i pro ost. živočichy(pozor na biokumulaci). Vysoce toxická je měď pro viry, bakterie, houby a plísně, (částečně i řasy). (Jo hovoříme o sloučeninách (II+) mědi.- tedy nééé o Cu drátku :-p)
Jsou známy případy, kdy se v pitné vodě vyskytovalo větší množství mědi - ale je to snadno poznatelné - jak laboratorně tak i chuťometricky :-D:-D (kovová "pachuť"). Podezření padá na měděné rozvody. Pokud používáte iontově chudou vodu (demi nebo destilovanou) tak zde je toxicita jedů - tedy i mědi - zesílena.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru